Зупинять транспорт і закриють все: названо можливі дати повного локдауну в Україні

У Кабміні розглядають кілька сценаріїв розвитку ситуації.

Фото: pravda.com.ua

В Україні за минулу добу вперше зафіксували понад 15 тис. нових випадків коронавірусу, що стало черговим антирекордом. Такі показники підштовхують українську владу до введення повного локдауну, інакше медичній системі, яка і так ледь справляється з напливом хворих, загрожує колапс. "Апостроф" дізнався, коли можуть ввести жорсткий карантин в Україні і які обмеження можливі.

Джерела "Апострофа" в Кабінеті міністрів повідомляють, що жорсткий карантин готуються ввести на всій території України в кінці наступного місяця - цілком ймовірно, що з 25 грудня.

"Дебати щодо того, коли потрібно вводити карантин, тривають. Але, найімовірніше, введення локдауну зсунуть максимально ближче до новорічних свят. Це пов'язано в тому числі і з економічними нюансами", - розповіло джерело.

За його словами, карантин триватиме до Старого Нового року - 14 січня.

"Люди і не помітять локдауну - святкуватимуть. Головне, щоб сиділи максимально вдома. Ми розраховуємо, що це дозволить знизити динаміку захворюваності", - зазначило джерело.

Народний депутат України від партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук в ефірі програми "Розклад Кулініча" на "Апостроф TV" заявила, що тотальний карантин можуть ввести і пізніше, в останні дні грудня.

"Бізнесмени чекають грудня для того, щоб отримати хоч трохи прибутку і компенсувати втрати за попередні місяці. Тому важливо в грудні дати їм нормально попрацювати, а ось в кінці місяця, наприклад з 29 числа, на два тижні ввести локдаун (до 12 січня, - "Апостроф"). Тоді в цьому є певна логіка", - зазначила вона.

До кінця грудня можуть не дотягнути

Глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що повний локдаун в країні слід запроваджувати терміново - він повинен тривати 3 або 4 тижні.

"Потрібно постаратися зберегти здоров'я наших українців і піти від ситуації, коли у нас понад 200 смертей щодня. Я радикальний в цьому питанні, потрібно вводити локдаун негайно", - сказав міністр.

Він додав, що в Україні в разі погіршення ситуації з коронавірусом можуть заборонити міжміське сполучення - це буде стосуватися і залізничного сполучення.

Варто зазначити, що така практика вже застосовувалася - 18 березня в Україні припинили внутрішнє пасажирське міжміське сполучення: залізничне, автобусне та авіаційне. З 28 березня - міжнародне авіаційне і залізничне сполучення на час карантину.

Джерела "РБК-Україна" в Офісі президента кажуть, що повний локдаун в Україні можуть ввести 15, 20 або 25 грудня - дата зараз обговорюється. "Суспільне" в якості ймовірної дати тотального карантину називає 20 грудня.

Яка ситуація зараз в регіонах України

Станом на 26 листопада завантаженість ліжок пацієнтами з коронавірусом і підозрою на COVID-19 не перевищує 50% в восьми областях України - Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Луганській, Сумській, Тернопільській, Херсонській та Хмельницькій областях, заявили в МОЗ.

Захворюваність на 100 тис. населення перевищує пороговий рівень у Києві, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

За словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, реальна статистика по коронавірусу в Україні виглядає набагато гірше. Багато хворіють безсимптомно, тому не роблять тестів і не потрапляють в статистику.

Що таке локдаун

Локдаун - жорстка форма карантину, яка обмежує вільне пересування людей як у державі, так і за її межі. У таких умовах функціонувати можуть лише ті організації, які надають необхідні основні послуги і товари (лікарні, аптеки, продуктові магазини і т. ін.).

Локдаун вже вводився навесні 2020 року, коли не працював громадський транспорт, були лімітовані можливості пересування людей між містами, не працювали школи, установи, а чимале число українців ізолювалися вдома.

Що передбачає повний локдаун

- обмеження вільного пересування і соціальних контактів громадян;

- закриття практично всіх підприємств, установ і організацій, в тому числі освітніх, розважальних, спортивних, закладів громадського харчування (можуть працювати тільки на доставку або продавати їжу на винос) і т. ін.;

- переведення співробітників підприємств, організацій і установ максимально на роботу в онлайн-режимі;

- закриття кордонів, припинення міжнародного і міжміського сполучення, а також роботи громадського транспорту в межах населених пунктів.

Поки що в Україні діє карантин вихідного дня

В Україні до 30 листопада діє карантин "вихідного дня". У суботу та неділю повністю забороняється:

  • прийом відвідувачів закладами громадського харчування (бари, ресторани, кафе);
  • робота ТРЦ і установ розважальної діяльності;
  • торгове та побутове обслуговування населення (салони краси, магазини промтоварів і т.ін.), крім торгівлі продуктами харчування, паливом, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами тощо;
  • діяльність установ культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи, пов'язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- і відеозйомки;
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

Що дозволяється:

  • послуги громадського харчування з адресною доставкою замовлень і замовлень на винос;
  • робота банків;
  • медична практика;
  • робота операторів поштового зв'язку;
  • робота громадського транспорту з обмеженою кількістю пасажирів, зокрема, в автобусах, трамваях, тролейбусах;
  • робота АЗС і станцій по ремонту транспортних засобів;
  • робота аптек, зокрема ветаптек;
  • робота магазинів, в яких не менше 60% торгової площі відведено для торгівлі продуктами харчування, паливом, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами.

Читайте також

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Россияне не смогут продвинуться далеко, так как не имеют на Сумском направлении достаточно сил

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях