Погляд

Росія влаштувала екоцид в Криму: як Україні врятувати півострів

Ескендер Барієв про катастрофу з водою в Криму

Водосховище у Криму Фото: Getty images

За підсумками 2020 року найактуальнішим в анексованому Криму є питання води. Російські окупанти довели ситуацію з прісною водою на півострові до критичного рівня. Всі їхні проекти - опріснювати морську воду, ганяти хмари над Кримом - зазнали невдачі. Україна ж повинна донести до світової спільноти, що дії Росії є злочинними і можуть привести до екоциду на півострові. Таку думку в ефірі програми Апостроф Live на Апостроф TV висловив кримськотатарський політик Ескендер Барієв.

Ситуація з водою з кожним днем погіршується. Зокрема, у низці сіл Бахчисарайського району зникла вода в колодязях. У Ялті і в Малому Маяку воду стали подавати рідше - двічі на день, тобто вранці і ввечері. А в Севастополі також почалися великі проблеми з водою.

Однозначно окупаційна влада реагує на це. Навіть сам президент Російської Федерації заявив, що він готовий активно фінансувати це питання. Нібито вони готові добувати воду з-під дна Азовського моря.

Дивіться: Кваса з крана не хочете? У Криму катастрофу з водою показали на фото

Я зі свого боку хочу сказати одне: вони вже говорили про те, що перекриють Дніпро, вони говорили про те, що вони будуть використовувати літаки і ганяти хмари. Вони говорили про те, що вони будуть опріснювати воду тощо. Ми бачимо дуже багато заяв, але при цьому вони, звичайно, робили спроби опріснити воду і збирати хмари над Кримом. Однак у них провалювалися всі ці проекти.

Тобто з одного боку, вони намагаються давати посил кримчанам, нашим співвітчизникам, про те, що вони щось хочуть зробити. З іншого боку, ми бачимо, що через нераціональне використання природних водних джерел фактично відбувається екоцид Криму.

Тому з нашого боку залишається наступне. І українській державі, і офіційній влади, і громадським організаціям потрібно готуватися до форуму, який проходитиме в 2021 році. Відповідно, ми повинні дати повну і чітку інформацію про ситуацію з екосистемою в Криму і вплив окупантів на Крим.

Дивіться: В окупованому Криму висохло стратегічне водосховище: сумні фото

Що стосується води, то ми зі свого боку направили доповідь спеціальному доповідачеві з навколишнього середовища і прав людини, що готуватиме звіт у березні. Ми сподіваємося, що інформація про нераціональне використання води окупантами все-таки буде озвучена. Його доповідь буде присвячена саме проблемам питної води.

Звичайно ж, ми зі свого боку повинні робити все, щоб міжнародне співтовариство знало, що дії окупантів в Криму злочинні щодо екосистеми Криму і насамперед по відношенню до питної води, якої не так багато насправді у світі. Вона є частково дефіцитом у світі.

Читайте також

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Апрель подарил Украине много температурных рекордов, так что с интересом ждем сюрпризов от последнего месяца весны

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Влияние американской помощи на фронт будет ощутимо, но еще больше Украине нужны замороженные активы РФ

Харків мегашвидко оживає після російських бомб - офіцер Сил оборони

Офицер Сил обороны Евгений Тихий о ситуации на восточном фронте и попытках россиян перехитрить ВСУ