RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ех, заряджусь: коли власники "електроконей" отримають повноцінну інфраструктуру

Київ підписав меморандум на встановлення електрозаправок. Чи допоможе це?

Київ підписав меморандум на встановлення електрозаправок. Чи допоможе це? Фото: Getty Images

Щомісяця в Україні реєструють понад півтисячі автомобілів з електричним двигуном. Минулого року кількість таких авто склала понад 7 тисяч одиниць, і на думку експертів, у майбутньому їх число буде неухильно зростати. Це демонструє готовність українців переходити на автомобілі з електродвигунами, і вже до 2024 року їх кількість може сягнути чверті мільйона. Та чи готова в Україні інфраструктура до такого різкого зростання кількості електрокарів, розбирався "Апостроф".

Нещодавно київська міська влада уклала меморандум із компанією "Нафтогаз" та домовилася про встановлення 50 електричних заправочних станцій. В КМДА обіцяють забезпечити заправками кожен район міста.

Ми ж вирішили дослідити, чи може це вирішити ситуацію повністю, і з якими проблемами нині стикаються власники авто з електричними двигунами.

Чому в Україні зростає попит на електромобілі

Тут дві основні причини і обидві вони - фінансові. По-перше, значна щоденна економія.

Різні електрокари мають різний запас ходу і відповідно, різну кількість часу, необхідного для повної зарядки. Останнє також залежить і від потужності заправочної станції. В середньому, електромобіль заряджається 2-4 години. Розхід на 100 км в електрокарах визначається так само як і у звичних бензинових автомобілях, тільки замість літрів бензину тут кВт/год. Найпопулярніші в Україні електроавтомобілі витрачають на 100 км від 15 до 20 кВт/год. А середня вартість заправки 1 кВт/год на швидкісній заправці - 5 грн. Відтак, 1 км шляху власникам електрокарів обходиться в 1 грн, тоді як навіть автомобілі з газовим обладнанням витрачають майже вдвічі більше, не говорячи про бензин та дизель.

По-друге, електромобілі - це не лише Tesla за десятки тисяч доларів. Є також і чимало бюджетних варіантів з пробігом, що користуються великою популярністю українців. Їх вартість на сайтах оголошень від 7 до 10 тисяч доларів. Це автомобілі 2013-2014 років випуску.

Варто відзначити, що ціни й на нові електроавтомобілі стають більш доступними для українців. Частка таких авто у січні нинішнього року виросла на 10% у порівнянні з січнем минулого року.

Та попри це в Україні ніяк не розвивається повноцінна інфраструктура для таких авто.

Ситуація з електричними заправками в Україні

Дефіцит електрозаправок відчувається навіть у столиці, не говорячи про регіони, чи автотраси. Останнім часом ситуація покращується, інвестори вкладаються у відкриття таких заправок, і досвідчені водії електроавтомобілів у великих містах вже знають місця, де можуть підживити свій електричний транспорт.

Існує навіть інтерактивна карта, де позначені електричні заправки. У Києві їх значно більше ніж у регіонах, оскільки саме у столиці найбільша концентрація електрокарів.

Однак, скористатися першою зустрічною електрозаправкою не вийде, якщо у вас немає її додатку. У Києві свої заправочні станції для електроавтомобілів відкрили кілька компаній. Перед тим як заїжджати на заправку варто встановити відповідну програму. Саме через нього водій може визначати об'єм заряду та сплачувати за послугу.

Це несе водіям певні незручності. Уявімо, що власник електрокара прямує з Києва до Одеси. На шляху йому треба тричі зарядити свій автомобіль. Якщо ж він хоче скористатися трьома різними заправками, то має встановити три різні додатки. Деякі компанії роблять при цьому обов’язковим поповнення власного рахунку у додатку на певну суму. Вона однакова для всіх, навіть якщо водій хоче заправитися на меншу суму. Цим компанії "прив’язують" клієнтів, у яких на балансі залишаються невикористані гроші.

Поблизу трас існують і так звані домашні електрозаправки. Дехто встановлює такі станції біля своїх будинків, аби заряджати свій автомобіль, а також підзаробляти, заправляючи інших. Там можна розрахуватися готівкою, але зазвичай там процес зарядки буде тривати більше чотирьох годин.

Варто додати, що не всі електрозаправки здатні заряджати будь-які моделі автомобілів. Тому, якщо водій планує скористатися якоюсь заправкою вперше, краще уточнити, чи підійде станція автомобілю. Також авто може не заряджатися через технічні проблеми та несправності.

У містах ще однією проблемою є культура водіїв. А вірніше, її відсутність. Навіть за наявності електрозаправок часто водії не можуть зарядити електрокар, бо там припарковані звичайні бензинові авто.

Вирішити цю проблему взялися народні депутати. У 2019 році вони внесли зміни до "Закону про автомобільний транспорт". Там вперше прописали поняття: "електричний транспортний засіб" та "станція для заправки електромобілів". А також запровадили штрафи для власників автомобілів з бензиновим або дизельним двигуном, які будуть паркуватися на електрозаправках.

На практиці ж проблема досі залишається актуальною, навіть попри адміністративну відповідальність.

Чи складно відкрити електрозаправку

Існує думка, що відкрити електричну заправочну станцію легше, ніж, скажімо, бензинову. Однак, процедура тут теж нелегка.

Якщо мова йде про комерційний проєкт, а не про домашню зарядку для свого автомобіля, то для початку потрібно зареєструвати компанію. Потім - отримати ліцензію на продаж електроенергії. Його видає НКРЕКП. В Порядку ліцензування вказано, що на це йде до 10 робочих днів після подачі документів.

Там прописані і причини відмови в отриманні ліцензії. Одна з них - невідповідність ліцензійним умовам.

Якісне обладнання для електрозаправки недешеве задоволення. Станція швидкої зарядки може коштувати до 20 тис. дол. Бюджетними варіантами є настінні станції. Їх ціна від 1 до 2 тис. дол. Однак, вони заряджатимуть автомобіль доволі довго. До того ж, деякі з них не підходять більшості моделям автомобілів.

Ще одне важливе питання - місце комфортного відпочинку для водіїв поблизу станції. Зазвичай, водії обирають електрозаправи поблизу кафе чи готелів, аби мати змогу відпочити, поки автомобіль заряджається. Якщо ж побудувати електрозаправку і не подбати про водіїв, навряд чи вона користуватиметься популярністю.

Електрозаправки в Європі

Зріст кількості електрозаправок в Україні виглядає дріб'язково на фоні європейських країн. До прикладу в Німеччині, працює майже 30 тисяч електрозаправок, тоді як у нас їх трохи більше трьох тисяч.

Влада Німеччини стимулює власників автокарів встановлювати власні "домашні" станції навіть у багатоквартирних будинках. Для цього спростили житлове законодавство. Тепер усі власники та орендарі квартир можуть безперешкодно власним коштом встановлювати станції.

У Великій Британії пішли далі і взялися будувати електрозаправки, що працюють на сонячних батареях. На першій станції компанії Gridserve встановлено 36 зарядних пристроїв для електромобілів. А зарядити автомобіль там можна за 20 хвилин.

Компанія Tesla продовжує удосконалювати процес зарядки електромобілів. В різних країнах світу відкривають станції третього покоління Tesla Supercharger. Вони всього за 5 хвилин здатні зарядити деякі моделі Tesla на 120 км ходу.

В Україні компанія планувала відкрити дві заправочні станції Tesla Supercharger. При цьому, жодну з них у Києві. Для своїх супер заправок Ілон Маск та команда обрали Житомир та Львів. Ще у 2016 році йшли розмови про початок будівництва. Нині відомо, що до 2022 року в Україні "суперчарджерів" не буде. Це, до слова, про легкість відкриття заправок у порівнянні з бензиновими.

Краплина в морі

Те, що Київ демонструє готовність займатися інфраструктурою для електрокарів, безумовно, є прикладом для інших. Навіть попри те, що подібні кроки деякі європейські столиці зробили вже років п'ять тому.

Та розвинути інфраструктуру в одному місті і залишити її без розвитку в регіонах та поблизу доріг національного і міжнародного значення, означатиме позбавлення власників електрокарів можливості подорожувати країною. І вирішення ситуації - це вже питання до центральної влади.

Нині в Україні далеко не кожен власник "електричного коня" погоджується ризикнути та подолати шлях бодай з Києва до Одеси, оскільки це потребує значних організаційних зусиль. Тоді як у Європі вже кілька років є нормальною практикою подорож електрокаром кількома країнами.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів

Новини партнерів