Велика вода в Криму: чому окупанти допустили катастрофу на півострові

Через розтрачання грошей на пропаганду кримські міста можуть опинитися під сміттєвими зсувами

Ялта, АРК Фото: facebook.com

Минулого тижня на окупований півострів прийшли довгоочікувані дощі. Втім, російська адміністрація виявилася до цього не готова: в результаті потопу постраждали тисячі людей. На думку експертів, це є наслідком безграмотного господарювання російських окупантів. Вкладаючи гроші в пропаганду, в Кремлі не думають про те, що півострів може опинитися в полоні катаклізмів. До чого призвели бездумні рішення кримських "влади", "Апострофу" розповіла кримська активістка, еколог Марина Литвиненко.

Головна біда - безгосподарність

Оцінювати те, що трапилося, слід з двох сторін - з точки зору шкоди для природи і з точки зору шкоди для господарства.

Якщо говорити про наслідки повені для природи, то слід говорити про забруднення, оскільки дуже багато зливових стоків потрапило в море, минаючи зливову каналізацію: сміття і паливно-мастильні матеріали потрапили прямо в море. Також стихія поламала багато дерев, хоча не в катастрофічних масштабах. Також варто відзначити прорив дамби, в результаті якої постраждала "Торопова дача" біля Севастополя (Мойсей Торопов - генерал-майор російської імперської армії, його колишній маєток є природоохоронною територією - "Апостроф").

Якщо говорити про шкоду для господарства, то в Криму і так прогнозують невеликий урожай. Є підтоплення в сільській місцевості. Сільгосппродукція на приватних городах і полях залита. Подальшу ситуацію прогнозувати важко, тому що метеорологи поки прогнозують дощі.

Але я б не сказала, що ці дощі, як і попередня посуха - це щось катастрофічне або незвичайне. Є малі періоди посухи - 2-3 роки і великі - 8-10 років. Лівні траплялися і раніше. Але Керч, наприклад, так ніколи не затоплювало. В цьому році це відбулося в основному через безгосподарність. Ливневку обіцяли - так і не зробили, будівництво фонтанів виявилося важливішим. Коли робили дороги, ливневку теж закатали в асфальт. Те, що прорвало дамбу на "Тороповій дачі" - теж цілком прогнозовано, беручи до уваги стан цієї дамби.

Те, що сталося в Керчі, стало несподіваним явищем. Раніше біля міста протікала річка, і вона функціонувала як відвідний канал. Але зараз вона заросла, в ній було багато сміття і вона перестала виконувати свою функцію. Але мені здається, на одну річку все звалювати не варто, потрібно дивитися на ситуацію в комплексі.

Чому велика вода не вирішить проблеми з водою в Криму

Чи наповняться водосховища в Криму? Вони у нас поповнюються від поверхневого стоку. І тут важливо, наскільки поверхневий стік наповнить водосховище. Але в Криму такі гідрологічні особливості, що вода повинна спочатку заповнити карстові порожнечі в вапнякових масивах. Після того як вона там накопичиться, порода почне віддавати зайву в струмочки, річки і водосховища.

На мою думку, водосховища заповняться трохи і проблеми все одно залишаться. Важливо враховувати, що водосховища наповнювалися також з підземних джерел, а підземні водоносні пласти в свою чергу поповнювалися з Північно-Кримського каналу. Це спеціальна система з декількома станціями, і на дні цього каналу була покладена фільтраційна решітка. Та вода, яка текла через канал, поповнювала і підземні водоносні пласти.

З огляду на те, що 80% води Крим отримував з Північно-Кримського каналу, то навряд чи водосховища наповняться тільки дощами. Зараз в Криму шукають і бурять свердловини - це можна робити скільки завгодно, але звідки візьмуть воду самі підземні пласти? З них воду зараз викачують, а її наповнення не спостерігається.

Вода зараз залила, але не ті ділянки землі, які є водозбірними районами. Найбільший водозбірний район - Ай-Петрі. Також може бути ділянка степу, через який вода може просочитися вниз. Але зараз залиті вулиці і вода піде або в ливневки, або знайде вихід і потече вниз - до моря. Ми не знаємо, скільки ще випаде опадів, але в будь-якому випадку їх буде недостатньо для поповнення водоносних пластів.

Звалища - в море

Хоча такі дощі і не є чимось незвичайним, вони можуть викликати зсуви і обвали - зсувонебезпечних районів в Криму дуже багато, на дороги часто сходять селі. 90% Південного берега Криму - зсуво- і обвалонебезпечні. Можуть початися зміщення грунту, як було під Севастополем в Качі недавно. Також потрібно думати про звалища, які розташовані над деякими кримськими містечками. У нас глинистий грунт і в результаті таких рясних дощів він може просто поповзти вниз - і за ним піде сміття. Також небезпечно, що всі шкідливі речовини, які накопичуються на звалищах, разом з опадами можуть просочуватися в грунт. У нас дуже багато небезпечних місць. В якому з них в будь-який момент може початися катастрофа або надзвичайна ситуація - ніхто не може сказати.

Ми стежимо за ситуацією на острові. Але ми не можемо звертатися до влади з пропозиціями. За міжнародним законодавством, земля вважається українською, а російська влада - незаконною. В результаті влада діє на свій розгляд. Кілька попередніх років вони вважали, що важливіше влаштовувати феєрверки, свята, проводити патріотичне виховання. І хоча вони запланували будівництво конвекційно-очисних споруд, але так їх не побудували.

З'являється якась інформація в ЗМІ від місцевої влади - що вона зробила або, скоріше, хоче зробити. Але якісної інформації про те, скільки було укріплено прибережної смуги, обвалонебезпечних схилів, де є туристичні стежки, скільки було якісно укріплено зсувонебезпечних схилів, де проходить дорога по Південному берегу - такої інформації я не зустрічала.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают