"Морський бій" під Севастополем: чого домагається Путін на Чорному морі

Поки НАТО спостерігає, Росія встановлює нові межі в Чорному морі

Російський штурмовик Су-24 Фото: Getty images

Менш ніж за тиждень до початку спільних українсько-американських військових навчань "Sea Breeze 2021" в Чорному морі, в середу, 23 червня, Міноборони РФ повідомило про попереджувальний обстріл британського есмінця Defender біля мису Фіолент поблизу Севастополя. Нібито корабель Великої Британії увійшов в "російські територіальні води". Пізніше в Міноборони Великобританії заявили, що їх есмінець здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права і спростували стрілянину в напрямку їх корабля з боку російських збройних сил. Зараз незрозуміло, а "чи був хлопчик", але загальна ситуація демонструє, що Росія продовжує нарощувати своє домінування в Чорному морі при пасивному спостереженні НАТО, вважає заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло САМУСЬ.

Цей інцидент - лакмусовий папірець того, що в цілому відбувається в Чорноморському регіоні. Якщо згадати останній саміт НАТО, то там говорили про корупцію, а повинні були говорити про боєздатність ЗС України та стратегії НАТО в Чорному морі. Там про це згадувалося всього два-три рази, і то побіжно. НАТО фактично не ухвалило жодних кроків, ніяких нових ідей з розробки повноцінної стратегії Альянсу саме в Чорноморському регіоні. І відсутність такої стратегії веде до того, що наразі в Чорному морі домінує РФ.

Ми часто забуваємо про те, що після того, як Росія окупувала і анексувала Крим, вона одночасно окупувала величезні морські простори. Тому що вони вважають, що анексувавши Крим, вони забрали і територіальні води - а це 12 миль навколо півострова - і одноосібно оголосили їх своїми, порушивши міжнародне право. І далі вони почали впроваджувати це твердження силою. Згадаймо інцидент, що стався 25 листопада 2018 року, коли були атаковані і захоплені українські військові кораблі, коли вони намагалися пройти через Керченську протоку.

І тут хочу звернути увагу на небажанні НАТО взяти на себе лідерство і відповідальність в цьому регіоні. Я називаю це стратегією пасивного стримування. НАТО чомусь сподівається, що їм достатньо демонструвати свою здатність до протидії РФ, а не нарощувати свою присутність в Чорному морі, щоб Росія дотримувалася міжнародного права.

Але ми бачимо дії РФ, які вранці закликали скасувати Sea Breeze 2021, а вдень вже повідомляють про обстріл британського есмінця, який зайшов в будь-якому випадку в українському міжнародну економічну зону і в наші територіальні води, згідно з міжнародним правом.

НАТО має затвердити стратегію, конкретний алгоритм дій для протидії подібним інцидентам. Ось зараз сталася така небезпечна ситуація. Яка реакція НАТО? Вона повинна бути миттєвою.

Треба зробити прості речі: створити Чорноморське командування в Констанці (Румунія), щоб там знаходилися "натовські" адмірали, які б постійно стежили за подіями і координували діяльність кораблів. Треба забезпечити нарощування флотів Румунії і Болгарії, тобто фактично допомогти цим країнам, оскільки вони є членами Альянсу, і вони можуть наростити корабельний склад, не порушуючи конвенцію Монтре. Можливо, навіть наростити флот Україні з Грузією, адже це країни-партнери НАТО.

Було багато розмов, але немає консолідованих зусиль Альянсу. І на цьому тлі Росія постійно нарощувала мілітаризацію Криму і Чорного моря. І час уже втрачено. Наступний саміт - через два роки. Якщо її узгодять лише через два роки, то ще два-три піде на її реалізацію. Років п'ять мінімум НАТО не зможе взяти на себе лідерство і відповідальність за регіон і допомагати країнам Чорноморського регіону протидіяти російської агресії. І ми цей час віддаємо Росії, щоб вона розширювала свої позиції.

Росіяни силою встановлюють нові лінії розмежування і межі. І це небезпечно. Але розрахунок росіян будується на тому, що ні НАТО, ні Європа не готові до загострення відносин. Глибоке занепокоєння - це максимум на що здатні наші західні партнери.

Сьогодні вже Росія вустами свого посольства в США опублікувала заклик до США скасувати навчання Sea Breeze 2021, тому що це веде до загострення ситуації. І вони так і написали, що "можуть бути інциденти". При цьому Росія нахабно оголошує закритими райони для стрільб, які були раніше закриті України для проведення стрільб в рамках Sea Breeze. Виходить, що і ми, і Чорноморський флот РФ будемо стріляти в одному регіоні. Вони свідомо йдуть на загострення, зриваючи наші багатонаціональні навчання. І організаторам навчань тепер треба буде вирішувати цю ситуацію або ж йти на ескалацію.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

В пасхальные выходные погода в Украине будет умеренной - сильная жара спадет, и во многих областях пройдут дожди, местами грозы

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торговля подержанными автомобилями в Украине через автосалоны поможет упростить процедуры, но машины, скорее всего, подорожают