RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Ситуація непроста, але Україна готується – генерал Ігор Романенко

Як Україні реагувати на російсько-білоруські навчання

Як Україні реагувати на російсько-білоруські навчання Фото: Апостроф

У лютому Росія планує провести спільні військові навчання із Білоруссю поблизу кордонів з Україною та ЄС. Спершу навчання під назвою "Союзна рішучість-2022" пройдуть на території Білорусі. Після цього розпочнеться підготовка до навчань уже на території Росії — "Щит союзу-2023". Як Україні слід реагувати на такі дії з боку Москви та Мінська - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів генерал-лейтенант, екс-заступник голови Генштабу Збройних сил України Ігор Романенко.

— Яка ваша думка про російсько-білоруські навчання? Чи треба нам зараз хвилюватися? Можливо варто поруч провести свої навчання?

— Хвилювання - це не той стан, який має бути в такій ситуації. Треба організовуватися й підвищувати рівень підготовки Збройних сил України та інших силових структур. І взагалі, відповідно до закону "Про основи національного спротиву", готувати всі державні структури та суспільство для опору.

У законі є три складові: територіальна оборона, рух опору й підготовка. Так от, підготовку треба здійснювати. Є відповідне рішення про формування батальйонів, бригад територіальної оборони — цим треба займатися. Їх три види: є структури суто територіальної оборони, є військовослужбовці за контрактами та об’єднання адміністративних територіальних угруповань, які теж можуть формувати відповідні загони, незалежно від віку, статі тощо.

Безумовно, ситуація непроста. Ми знаємо, що у 2014 році серія навчань Збройних сил РФ призвела до окупації Криму. Тому це небезпечно і відповідну підготовку дійсно треба проводити.

Один із заходів — провести наші навчання на цьому напрямку. Вони доцільні і їх слід було б готувати і проводити.

— Ми зараз готові швидко провести такі військові навчання? Для того, щоби показати, що ми готові?

— В системі підготовки Збройних сил України передбачені перевірки відповідно з використанням підходу щодо раптової перевірки. Тому можна використати саме такий підхід, і в ході раптової перевірки зосереджувати необхідні війська, проводити їх злагодження, і є відповідний ресурс на такі дії.

Масштаб і забезпечення — це дуже суттєво в непростій економічній ситуації в нашій державі, але це варто того. Чим більше і краще ми підготуємося до початку бойових дій, тим більш ефективно можна буде застосовувати всі структури опору в нашій державі.

Читайте також

Новини партнерів