RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гурам Немсадзе про інновації: інвестор Гурам Немсадзе про основи прибутковості підприємства

Бізнесмен та вчений Гурам Немсадзе вважає, що інновації та грамотний підхід здатні врятувати українську промисловість

новини компаній

Бізнесмен та вчений Гурам Немсадзе вважає, що інновації та грамотний підхід здатні врятувати українську промисловість Бізнесмен та вчений із Донецька Гурам Немсадзе вважає, що технічні інновації та грамотний підхід здатні врятувати українську промисловість

Радянську промислову спадщину можна врятувати інноваціями. Такі обіцянки люблять перед виборами давати політики, проте бізнесмен Гурам Немсадзе з Донецька своїми справами доводить, що такий шлях справді можливий. Інша річ, що для втілення такого проекту необхідно чимало зусиль та максимальна самовідданість на всіх етапах роботи.

Структурна реорганізація

Під інноваціями прийнято вважати виключно цифрові рішення або навіть комп'ютеризацію виробництва. Зрозуміло, це не так. Новими можуть виявитися процеси і навіть матеріали, що випускаються. Гурам Немсадзе відновив роботу лабораторій на підприємствах, домігся створення принципово нового вогнетриву, допоміг українським металовиробникам з імпортозаміщенням, зібрав із збиткових підприємств групу компаній, яка успішно працює глобально. Все це розглянемо поступово.

Гурам Гівійович Немсадзе ще в "нульових" почав працювати у ПрАТ "Червоноармійський завод динасової цегли" — одному з найстаріших підприємств вогнетривкої промисловості. До приходу Немсадзе компанія існувала в такий спосіб — постачала ту ж продукцію, що й багато років тому. При цьому попит знижувався, а обладнання застаріло. Усе це ставило підприємство на межу банкрутства. Бізнесмен Гурам Немсадзе вирішив принципово оновити компанію. Модернізація торкнулася процесів та підходів на всіх рівнях:

1. Документообіг було повністю комп'ютеризовано. Це збільшило швидкості узгодження угод та дозволило знизити термін простоїв.

2. Оновлено системи збуту та зберігання продукції. Завдяки новому підходу вдалося зменшити кількість залишків на складах, звільнивши їх під нову продукцію.

3. Система контролю закупівель вплинула на зниження кількості надлишків — їх стало вдвічі менше.

4. Залучення інвестицій. Гурам Немсадзе активно займався переговорами із міжнародними інституціями для пошуку нових ресурсів.

5. Запуск заводських лабораторій. Останнє у списку, але ключове за значимістю рішення – відновлення наукової роботи на виробництві. Саме ця стратегія допомогла Немсадзе відновити успіх підприємств.

Разом із розвитком підприємств актуалізувалося питання про розширення. Знизити непотрібну конкуренцію допомогло об'єднання ПАТ "Красногорівський вогнетривкий завод" та ПАТ "Красноармійський силікатний завод". Обидві компанії стали основою GIR Group, яку запустив Немсадзе в 2011 році. Далі група розширилася: крім перерахованих вже приєдналися інші великі підприємства. Серед них:

  • Великоанадольський вогнетривкий комбінат
  • Володимирське родовище вторинних каолінів
  • Дружківський вогнетривкий завод
  • Кіровоградська гірнича компанія

Інвестор Гурам Немсадзе оптимізував продуктову лінійку GIR Group. Кожному підприємству групи відповідала чітка спеціалізація з виготовлення продукції для:

1. Коксових печей

2. Металургії

3. Скляної промисловості

Гурам Гівійович Немсадзе досяг значного обсягу зростання продукції — показники перевищують 140 тис. тонн щорічно. Крім того, збільшилася мережа клієнтів, зросли прибутки заводів, а з ними — зарплати працівників.

Нове рішення для металургії

Крім оптимізації процесів, Гурам Немсадзе чимало уваги приділяв запуску виробництва нових типів вогнетривів. Саме Немсадзе став ініціатором запуску науково-виробничого холдингу "Дженерал Інвестмент Ресурсес" — занедбані лабораторії заводів оновилися, а співробітники почали шукати потрібні клієнтам матеріали.

Персонально Немсадзе Гурам Гівійович став співавтором відкриття (спільно з аспірантом Донецького національного технічного університету Шарандіним) — одного з інноваційних вогнетривів. Це раніше невідомий матеріал, який повністю відповідав запитам замовників. При цьому бізнесмен Гурам Немсадзе самостійно підключався до лабораторної роботи та зумів домовитись із партнерами, які перевірили новий матеріал на практиці – в умовах реального виробництва.

Запуск нових вогнетривів покращив конкурентні позиції підприємств. З'явилися нові клієнти. Це пояснюється якостями запропонованих продуктів — вони дозволяли знизити вартість кожної тонни сталі, що виробляється металургами на $0,5—1. Для висококонкурентного ринку такий показник є помітною перевагою. Важливо також, що новий вогнетрив був продуктом імпортозаміщення — раніше металовиробники закуповували у іноземних виробників аналогічні матеріали, хоч і найгірших властивостей. Все разом посилило український бізнес. При цьому компанії Немсадзе запропонували ринку понад 30 нових типів вогнетривів, а розробка нових рішень продовжується.

Бізнес, корисний для держави

Гурам Немсадзе займається також економічною теорією. Його наукові праці стосуються оптимізації фінансової архітектури компаній у нестабільних умовах, а також торкаються питань інфляційних процесів. Публікації Немсадзе безпосередньо пов'язані з його практичною діяльністю.

Спираючись на досвід, отриманий під час модернізації вогнетривкої промисловості, Гурам Гівійович Немсадзе досліджує перспективи розвитку фінансових архітектур, займається пошуком можливостей для мінімізації ризиків, розробляє рекомендації сталого розвитку. Одна з ключових наукових праць Немсадзе корисна з практичної точки зору: вона дозволяє оптимізувати фінансову архітектуру буквально будь-якої організації. Гурам Немсадзе своїми текстами доводить, що послідовна оптимізація дозволяє будь-якому бізнесу бути прибутковим. Гурам Немсадзе пише, що структурно будь-яка організація включає такі елементи:

  • структуру власності
  • корпоративне управління
  • організаційну форму ведення бізнесу
  • структуру фінансування

Сукупність цих елементів визначає вартість компанії на ринку, від них залежать коливання бізнес-показників. Відповідно, управління кожним з них сприяє покращенню фінансової архітектури та робить її стійкою до впливу зовнішніх факторів. Гурам Немсадзе зазначає, що різні етапи розвитку компанії вимагають різних стратегій:

1. Період кризи – треба більше активностей щодо підвищення ліквідності, максимальних зусиль збереження фінансування.

2. Момент рецесії передбачає аналіз фінансових потоків, мінімізацію витрат та пошук нових джерел фінансування.

3. Стадія зростання - найбільш позитивний момент, коли потрібно докладати зусиль для пошуку нових інвестицій.

Оптимізація фінансової архітектури включає кілька стадій, для кожної з яких передбачені свої дії:

  • Аналіз проблемних точок та сильних моментів, визначення територій для покращення, комплексний аудит.
  • Моніторинг ключових показників: спостереження за динамікою бізнес-даних, визначення перспектив та майданчиків для інвестування.
  • Вибір точок оптимізації та визначення дій відповідно до загальної стратегії.
  • Реалізація поставлених планів та завдань.

Біографія Гурама Немсадзе

Гурам Немсадзе родом із Донецька, де народився 2.01.1982. Закінчив середню школу №150 Донецька (1999). Вища освіта – магістр "Фінансів та банківської справи" (диплом з відзнакою) Донецького Національного Університету.

2021 - Гурам Немсадзе захистив докторську дисертацію "Фінансова архітектура корпорацій в умовах нестабільного економічного середовища". Захист пройшов у Чернігівському політехнічному університеті.

Гурам Немсадзе (Guram Nemsadze) - автор книг та публікацій:

  • "Аналіз впливу фінансової архітектури на ефективність фінансової діяльності корпорації"
  • "Комплексне постачання вогнетривких виробів – ефективне зниження питомих витрат" (2013)
  • Книга "Підвищення стійкості футерування сталерозливних ковшів"
  • "Фінансова архітектура корпорації: суть та компоненти" (2017)

Немсадзе Гурам – учасник конференцій в Україні, Німеччині, США. Вільно володіє трьома іноземними мовами.

Немсадзе Гурам Гівійович володіє патентами на винаходи:

1. 2018 - "Динасовий вогнетрив" (Україна)

2. 2020 - "Дров'яна піч" (США)

Кар'єра:

1. Менеджер девелоперсько-будівельної компанії "ВІП-Майстер". Почав роботу ще студентом, але незабаром виріс до заступника директора з фінансів.

2. У 2004 році прийшов на "Червоноармійський динасовий завод".

3. Гурам Немсадзе створив девелоперську компанію "Літера" (2005-2014), що займалася житловими та офісними будинками Донецька.

4. Створив групу компаній GIR (General Investment Resources), GIR EUROPA Sp. z o.o., GIR International. Остання глобально поєднує 500 партнерських компаній.

5. За даними на 2022 рік Немсадзе Гурам займається розвитком GIR на ринках США та Індії.

Сім'я Гурама Немсадзе: одружений, троє дітей.

Читайте також

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Новини партнерів