Знищить все живе: чим небезпечний тактичний ядерний удар і чи можна врятуватися

Росія може вдатися до крайніх заходів

Фото:

Під час широкомасштабного наступу росії на Україну війська рф не цураються використовувати заборонену зброю у війні проти мирного населення. Вже зафіксовано випадки обстрілу українських міст фосфорними бомбами. У квітні з'явилося повідомлення про використання окупантами під час обстрілів отруйної речовини невідомого походження у Маріуполі. А нещодавно в українських бійців, які потрапили під обстріл на Ізюмському напрямку, з'явилися ознаки отруєння після застосування російською армією снарядів із забороненою хімічною речовиною.

На жаль, це далеко не все, що може використати рф для знищення всього живого на українській території. З боку країни-агресора дедалі частіше звучать заклики щодо використання ядерної зброї в Україні. А наші західні партнери вважають цю можливість цілком імовірною. Які види ядерної зброї існують, що є на озброєнні зс рф, які наслідки від ядерного вибуху і чи можна від нього врятуватися - читайте у матеріалі "Апострофу".

Стратегічна та тактична ядерна зброя

Під стратегічною ядерною зброєю, як правило, розуміють "класичну" ядерну зброю, яка завдає ймовірному противнику непоправних збитків. Тобто говорячи про "червону кнопку", доступ до якої має путін, йдеться про застосування саме цього виду ядерної зброї.

Стратегічну ядерну зброю призначено для враження міст, але її також можливо використати проти дуже великих та важливих військових об'єктів, таких як військові частини, військово-морські бази або сили, зосереджені у морі.

Нестратегічна або тактична ядерна зброя призначена безпосередньо для вирішення завдань на полі бою. Тактична ядерна зброя вважається менш потужною і з меншим радіусом ураження.

Саме цей вид зброї може використовувати росія у війні проти України , про що говорить найвище політичне та військове керівництво України та наші західні партнери.

Імовірність ядерного удару по Україні

15 квітня директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс заявив, що росія може застосувати тактичну ядерну зброю, якщо путін буде у відчаї через те, що немає воєнних перемог в Україні.

У той же день президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю CNN, що всі країни світу мають бути готовими до того, що путін може використати тактичну ядерну зброю у війні проти України.

При цьому начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов вважає застосування країною-терористом ядерної зброї проти України малоймовірним, оскільки мета - не реальне знищення європейського континенту, а елемент торгу.

Не вірить у використання ядерної зброї на території України і військовий експерт Олег Жданов. За його словами, ймовірність такого удару фактично дорівнює нулю.

"По-перше, путін не залишає своєї мети – захопити Україну. А навіщо перетворювати на смітник те, що ти хочеш захопити. По-друге, ми з рф маємо спільний кордон, і куди піде радіоактивна хмара, нікому невідомо, вітром ми ще не навчилися керувати. І якщо завтра у москві піде радіоактивний дощ, це вже буде зовсім інша картина", – сказав експерт у коментарі "Апострофу".

Скільки ядерних боєголовок у Росії

Згідно з договором СНО-3, який був підписаний у квітні 2010 року в Празі тодішніми президентами США та рф Бараком Обамою та дмитром медведєвим, сторони мають обмежити сумарну кількість стратегічних наступальних озброєнь в обох країнах. Йшлося про скорочення ядерних боєзарядів до 1 550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, підводних човнів та важких бомбардувальників – до 700 одиниць.

Проте тактична зброя не регулюється ні цим договором, ні будь-якою іншою міжнародною угодою.

У звіті, опублікованому в лютому Федерацією американських учених (ФАУ), йдеться, що в росії, за приблизними підрахунками, є 4477 ядерних боєголовок. З цього числа 1588 стратегічних боєголовок було розгорнуто, а 977 перебували на зберіганні, але готові до використання. Також у росії на зберіганні 1912 нестратегічних боєголовок. ФАУ зазначає, що місця зберігання можуть бути поруч із базами оперативних сил. Ще 1500 боєголовок вважалися списаними, але ще значною мірою неушкодженими.

Як виглядає застосування тактичної ядерної зброї (ТЯО)

В умовах мирного часу, а саме в таких умовах росія веде війну проти України, називаючи це просто "спеціальною операцією", дозвіл на застосування ядерної зброї може дати тільки президент рф, яким зараз є путін.

Але навіть якщо такий наказ буде відданий, це не означає, що удар буде здійснений миттєво. Від команди вищого керівництва до фактичного застосування ядерної зброї йде досить складний ланцюжок дій.

Крім наказу до застосування, путін повинен видати спеціальні коди для активації ядерного заряду та розблокування систем управління. Ці коди йдуть по ланцюжку вниз, і в ході цього ланцюжка на кожному етапі управління до цих кодів додаються додаткові частини, або дається підтвердження чи наказ.

"Будучи офіцером-артилеристом, я проходив службу в Німеччині, де ми постійно відпрацьовували це питання, і я скажу, що це дуже складна процедура, яку майже ніколи не виходило довести все до кінця. У когось руки тремтять і не може набрати восьмизначний код. Збився з однієї цифри, починає спочатку, а кількість спроб там не є нескінченним, їх всього кілька. А вводити код необхідно на багатьох етапах .І це ті перешкоди, які можуть виникнути у нижчої ланки. А якщо зверху якась ланка переривається, то команда взагалі далі не йде", – каже у коментарі "Апострофу" Жданов.

Основне ТЯО - це артилерійські боєприпаси калібру 152 мм потужністю 0,4 кілотонн у тротиловому еквіваленті. Наприклад, удар можна зробити з САУ 2С3 "Акація". Щоб це зробити, ще необхідно доставити відповідний снаряд з точки зберігання на вогневу точку. Ну і нарешті, щоб завантажити снаряд в САУ, з нього потрібно зняти хомут, а для цього знову ж таки потрібно набрати код.

"Усі розвідки світу стежать за сигналом по місцях зберігання ядерних боєприпасів в рф. Вони знають, де і що лежить. Агентурна розвідка одразу знатиме, що путін дав наказ про застосування ядерної зброї", – зазначає Жданов.

Зона поразки при ударі тактичною ядерною зброєю із зарядом 0,4 кілотонни – 15 км.

"У зоні вибуху тактичної ядерної боєголовки виникне гігантська вогненна куля та ударна хвиля, які зметуть з лиця землі всі будівлі в радіусі кількох кілометрів. Загине все живе, а в умовах щільної міської забудови - це десятки тисяч людей", - пояснює "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов.

Олег Жданов наводить чотири вражаючі чинники ядерного вибуху: сам удар, який у радіусі 5-7 км знищить все; за ним у радіусі 15 км піде світлова хвиля, яка призведе до засліплення та жахливих опіків; потім ударна хвиля, яка призведе до повного або часткового знищення всього в радіусі 15 км; та електромагнітне випромінювання, яке виведе з ладу всю електротехніку.

І найстрашніше – це радіоактивне забруднення території, яке триватиме десятиліттями.

"Гіпотетичне застосування тактичної ядерної зброї по території України завдасть непоправних екологічних збитків, зокрема й більшості прикордонних країн. Як показала аварія на Чорнобильській АЕС у 1986 році, радіоактивні опади можуть переноситися вітром на досить велику відстань і в будь-якому напрямку. Тож під ударом напевно виявиться і російська територія. Відкладені наслідки ядерного удару позначатимуться на мешканців заражених регіонів протягом кількох десятиліть", – каже Жирохов.

Чи можна врятуватися при ядерному ударі

За словами Жданова, якщо ви опинилися в зоні поразки та змогли вижити, порятунок буде тимчасовим.

"Отримана доза радіації призводить до променевої хвороби. Від її ступеня залежатиме, скільки людина ще проживе. Навіть якщо ви будете в укритті, це може лише зменшити дозу радіоактивного випромінювання", - каже військовий експерт.

Для тих, хто опинився за 15 км від зони ураження, єдиною небезпекою може стати зіткнення з радіоактивними уламками, тому в жодному разі не варто наближатися до незнайомих предметів, і радіоактивні опади.

Серед загальних рекомендацій при ядерному вибуху - негайно лягти на землю головою від зростаючого "гриба" в якомусь поглибленні або за горбом. Якщо поруч є якесь укриття, хоч би підвал, біжіть туди. На вулиці бажано вкрити тіло якоюсь тканиною, плащем або простирадлом, щоб уникнути попадання попелу, який сипатиметься після вибуху на ваше тіло, після чого потрібно позбутися тканини. Звичайно, потрібно якнайшвидше евакуюватися і знайти можливість виміряти дозу випромінювання, що потрапила в організм.

Читайте також

Фейки та штурми: що зараз відбувається під Часовим Яром

Несмотря на фейковые победы, в реальности россияне не могут добиться результатов на Донбассе

"Вибухова хвиля" з Криму: як підприємці-колаборанти фінансують армію Росії українськими грошима

Колаборанты отец и сын Носовы украинскими деньгами финансируют армию России

Блукаючі грози: яка погода буде в останні вихідні весни

На выходных будет, как говорится, парить, а из удивительного – на юге Украины будет прохладнее, чем в других областях