Погляд

Увага, повітряна тривога: чи зможе Росія влаштувати ракетний терор взимку

Скільки ракет накопичила Росія та як до зими підготувалась українська ППО

Росіяни готують ракетні удари, але у них є проблеми Фото: poglyad.tv

З наближенням зими ймовірність ракетних ударів ворога по цивільній енергетичній інфраструктурі зростає. У ГУР кажуть, що у росіян ще достатньо ракет. Та чи зможуть рашисти повторити минулорічну ракетну кампанію і головне, як Україна підготувалася до захисту неба - на ці питання в етері Апостроф TV відповів експерт з питань озброєнь, головний редактор Defence Express Олег Катков.

Ракетний потенціал ворога

Якщо поточні запаси ракет росіян порівнювати з тими величезними запасами, які ворог мав рік тому під осінньо-зимову ракетну кампанію - то цифри просто неспівставні. Якщо у жовтні ворог взагалі не використовував крилаті ракети, окрім восьми одиниць Р-500 від оперативно-тактичного комплексу "Іскандер-К", то звісно, що всі ракети, які ворог виробив для кораблів ("Калібри"), літаків (Х-101), потрапили на склади. Плюс додаються ті ракети, які росіяни не використали під час осінньо-зимової кампанії.

Читайте: Не без впливу з Москви: чому Німеччина "гальмує" з передачею ракет Taurus Україні

З квітня по вересень ворог використовував крилаті ракети - "Калібри", Х-555, Х-101. Їхня кількість, яка була запущена за ці місяці, корелюється з тим, скільки може випускати рф. Тобто якщо говорити про накопичення саме крилатих ракет, то росіяни зараз мають стільки ракет, скільки у жовтні випустили і накопичили, плюс поточне виробництво. Орієнтовна кількість цих ракет, навіть якщо брати до уваги збільшену кількість їх виробництва - можна спиратися показник до 100 одиниць.

Відносно балістичних ракет, ворог помірно використовує ракети для "Іскандерів". Дуже давно не використовувалися "Кинджали" і Х-22.

Таким чином, якщо брати загалом, то можливості повторення один в один осінньо-зимової ракетної кампанії у ворога немає. Але це не означає те, що ударів не буде. Ворог активно використовує літако-снаряди типу "Шахед" і вже показав можливість випускати за місяць понад 500 одиниць (у вересні). Якщо брати показник жовтня. то це приблизно 280 "шахедів". Також у ворога залишається значна кількість балістичного озброєння. Ворог, знову таки, може завдавати комбіновані удари - "шахеди", якасть кількість крилатих ракет і балістичне озброєння.

Тому треба готуватися до того, що ворог продовжуватиме завдавати концентровані удари по українській цивільній інфраструктурі.

Читайте: У Кремля закінчилася фарба для "червоних ліній": чи загрожують світу ядерні випробування в Росії

Що стосується локалізації виробництва тих же "шахедів" в росії - це доволі довготривалий процес. Навіть якщо ці дрони і збираються на російських заводах, то там все ще використовується значна частина компонентів, яка постачається або з Ірану, або абстрактно з Китаю. Але сказати скільки виробляється тих чи інших дронів зараз в рф - дуже важко. Це здебільшого закрита інформація.

Чим відбиваємо атаки

Для відбиття масованих атак "шахедів" ми використовуємо велику кількість різноманітних, але однотипних систем. Це своєрідний зоопарк, а інакше не виходить. Тому що все впирається банально у виробничі потужності. Багато артилерійсько-зенітних систем є фактично однотипними, але можливостей жодної компанії не вистачає для того, щоб самотужки закрити потреби бодай у цих системах для України. Тому й замовляється все одразу і у всіх.

Водночас є такий момент, що ракет до радянських ЗРК не стає більше з кожним пуском. Ворог все чудово розуміє і вміє рахувати. Але ця проблема також вирішується за допомогою проекту FrankenSAM - до радянських ЗРК інтегруються західні ракети. Роботи над цим процесом почалися ще влітку, а вже дещо вже передано. Тобто цей ракетний пробіл закривається.

З іншого боку ворог залишає за собою можливість завдання ударів ракетами, для перехоплення яких необхідно використовувати комплекси Patriot і SAMP/T. Лише ці комплекси можуть ефективно боротися з балістичними ракетами, Х-22 та "Оніксами". Ворог це розуміє і може певною мірою сконцентруватися на більш активному використанні цих засобів. Особливо коли мова йде про Х-22. Тим паче, що ворог провів модернізацію цих ракет зі збільшення бойової частини у півтора рази - то півтори тони орієнтовно. Це доволі значна загроза і проблема. Тому що систем Patriot в Україні офіційно дві, плюс третю збирає Німеччина.

Однак кількість таких систем має бути значно збільшена. Можливо відповіддю на це є проект FrankenSAM на Patriot, про який вже оголосили. Тобто береться пускова з ракетами Patriot і інтегрується з українською РЛС, яка є ядром будь якого ЗРК. Таким чином можливо вдасться збільшити кількість таких ось ерзац "петріотів", які зможуть боротися з такою загрозою як Х-22.

Дивіться: Таганрог, у вас пропущений: на військовому аеродромі окупантів потужна "бавовна", фото

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории