"Дата - не головне"? Коли українці відзначатимуть Святого Миколая та Різдво

Як виявилося, навіть більшість парафій УПЦ МП перейшли на новий календар

Фото: відкриті джерела

В Україні наближаються різдвяні свята і другий рік багато українців відзначатимуть їх за новоюліанським календарем. Проте лише цього року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) офіційно перейшли на новоюліанський календар. Тому зимові православні свята переносяться – Святого Миколая тепер святкується 6 грудня (замість 19-го), Різдво – 25 грудня (замість 7 січня), Водохреща – 6 січня (замість 19-го). Коли відзначатимуть свята у головних храмах країни, що тепер робитимуть прихильники старого календаря, та скільки їх ще лишилося – з'ясовував "Апостроф".

Як святкують у головних храмах України

З переходом на новоюліанський календар (його використовують 9 з 15 помісних православних церков) дати більшості релігійних свят змінилися: без змін залишається Великдень, з плаваючою датою, а також прив'язані до нього свята, зокрема – Трійця. З січня на грудень перейшло найголовніше церковне свято, Різдво Христове: 25 грудня замість 7 січня. Собор Пресвятої Богородиці: 26 грудня замість 8 січня. І Щедрий вечір – 31 грудня, замість 13 січня.

Читайте: Скільки українці відпочиватимуть у грудні: календар вихідних

Виникає питання – що робити, якщо хтось із українських православних захоче відзначати церковні свята за старим стилем? Та не просто так святкувати: як то кажуть у родинному колі, а прийти до церкви на богослужіння. Чи будуть для цього можливості?

Якщо говорити про Київ, то Михайлівський Золотоверхий собор та Володимирський собор однозначно проводять богослужіння за новоюліанським календарем. Що й не дивно: на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря є офіційна резиденція Предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія. А Володимирський собор був головним храмом УПЦ КП, зараз він – місце богослужінь почесним патріархом ПЦУ Філаретом.

У головній святині українського православ'я – Києво-Печерській лаврі, місце для прихильників старого стилю знайдеться.

"Поки ще не всі будівлі та споруди монастиря повернуто державі, тривають судові процеси, і частина храмів досі перебуває у віданні УПЦ МП. Отже святкові служби проводитимуться там за старими датами. Але в храмах, які перейшли до ПЦУ, служби, звісно ж, проводитимуться за новоюліанським календарем", – розповідає "Апострофу" керівник Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко.

Дивіться: Церковний календар на грудень: повний список свят

А от із Почаївською лаврою все трохи складніше.

"Вона, на жаль, ще повністю у владі проросійської церкви. І, відповідно, богослужіння там проводитимуться лише за старим стилем. Щодо звичайних парафій по всій Україні, то все залежить від позиції їхніх батюшок – вирішили вони перейти на новоюліанський календар і відзначати свята з усім цивілізованим православним світом, чи ні", – каже "Апострофу" завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Людмила Філіпович.

Головне – подія, а не дата

Слід зазначити, що Православна церква України до питання календаря та дати відзначення релігійних свят ставиться дуже толерантно.

"На помісному соборі ПЦУ, який відбувся 27 липня 2023 року і на якому розглядалося затвердження переходу на новоюліанський календар, було запропоновано: ті громади, які більшістю голосів хочуть перейти на новий календар – переходять. Не хочуть – залишаються на старому. Нормальний демократичний підхід. Взагалі одномоментно перейти на новий календар досить складно - це довгий процес. У Болгарській православній церкві перехід на новоюліанський календар почався в 1924 році, а остаточно процес завершився більш ніж за 40 років, в 1968 році", - розповідає "Апострофу" релігієзнавець Андрій Ковальов.

Втім, в Україні процес переходу на новоюліанський календар відбувається набагато швидше, ніж у Болгарії. Можна сказати, що відбувається блискавично. І це не дивно.

Згідно з численними соціологічними опитуваннями, які проводилися в Україні у 2019-2021 роках, з усіх православних (близько 70% українців) до ПЦУ відносять себе до 48% віруючих, до УПЦ МП – близько 15%. Інші – "просто православні". Після початку повномасштабної російської агресії кількість прихильників Православної церкви України, безумовно, зросла. До речі, серед українських віруючих їх понад 70%.

За інформацією обласних та Київської міської державних адміністрацій, в Україні зараз залишається трохи більше ніж 8 тисяч парафій УПЦ МП. При цьому у період з 24 лютого 2022 року по 1 листопада 2023 року 884 релігійні громади УПЦ МП змінили своє підпорядкування у канонічних та організаційних питаннях на підпорядкування релігійним центрам ПЦУ.

Щодо календаря, тут тенденція ще більш обнадійлива. Громади, які юридично належать поки що до УПЦ МП, масово переходять на новоюліанський календар.

"На старому календарі на даний момент залишається близько 120 парафій. З 8,5 тисяч громад 120 парафій – це менше 1,5%" , – каже голова календарної комісії ПЦУ, ректор Київської православної богословської академії Олександр Трохимлюк.

Втім, коли приходитимуть на святкові богослужіння українські православні, не так уже й важливо. Головне – щоби приходили.

"У будь-якому з релігійних свят ми святкуємо не дату, а подію", - підбиває підсумок священик ПЦУ Георгій Коваленко.

Читайте: Забудьте про "Сочельник": яким словом замінити російську кальку

Читайте також

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях

Вперлися і видихнулися: що відбувається на півночі Харківської області

Россияне не смогли продвинуться вглубь украинской территории