Артилерія оживає: як довго ЗСУ зможуть бити "чеськими" снарядами

Європейські партнери змогли знайти гроші на снаряди для ЗСУ, частина озброєнь, швидше за все, вже на фронті

Фото:

Чехія, яка очолила ініціативу західних партнерів України щодо закупівлі артилерійських снарядів для потреб ЗСУ, вже досягла серйозних успіхів. У четвер, 7 березня, президент Чехії Петр Павел повідомив, що кошти, необхідні для придбання 800 тисяч артснарядів, призначених для ЗСУ, збираються у рамках цієї ініціативи, яка охоплює 18 країн. Уже наступного дня прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала повідомив, що учасники "снарядної коаліції" вже зібрали достатньо коштів на закупівлю першої партії з 300 000 артснарядів. Для України – це надзвичайно позитивна новина. Російська окупаційна армія, скориставшись нестачею снарядів у ЗСУ, а також за рахунок масованого використання авіації та керованих бомб досягла тактичних успіхів на заході Донецької області, але тепер, як зазначають у вітчизняному командуванні, ситуація стабілізувалася. Більше того, як повідомляють джерела безпосередньо у зоні бойових дій, Сили оборони України на деяких дільницях вже отримали снаряди та можуть вести маневрену оборону. Про те, що це може означати, читайте у матеріалі "Апострофа".

"Скоріш за все, справа була така: чеська розвідка знайшла, де саме в Азії чи Африці є запаси снарядів. Спочатку зібрали гроші, закупили необхідні обсяги. Можливо, що це все відбувалося не відразу, а окремими траншами. Тільки після цього вони озвучили саму ініціативу, щоб у росіян не було можливості вклинитися в гру і через другі-треті руки перекупити товар, запропонувавши істотно більшу ціну, оскільки росіянам було важливо, щоб ми залишилися без БК. Зараз, судячи з новин, які надходять з фронту, частина БК надійшла до наших артилеристів", - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Зрозуміло, що вголос такого ніхто не озвучує. Офіційна версія залишається незмінною – снаряди поки що лише на шляху до України.

Читайте: Купа заліза та "живого м'яса": на скільки Росії вистачить ресурсу воювати з Україною

"ЗСУ перейшли до маневреної оборони, в тому числі, на Куп'янському та на Авдіївському напрямку за рахунок активізації нашої артилерії. Йдеться саме про 155-міліметрові снаряди. Швидше за все, наші пушкарі отримали частину БК, який анонсував президент Чехії. Так званий російський "зимовий наступ", під час якого росіяни хотіли використати свою перевагу в повітрі та "снарядний голод" наших сил, по суті, завершився окремими тактичними результатами, але без оперативних і тим більше стратегічних досягнень. Зараз наші війська переходять до активної оборони", - каже "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

Згідно з останніми даними, опублікованими агентством Bloomberg, Чехія знайшла гроші майже на весь обсяг необхідних снарядів, і завдяки цьому артилерійські снаряди можуть бути відправлені в Україну протягом наступних тижнів. Однак остаточні терміни доставки будуть визначатися залежно від умов укладених контрактів та планів постачання, що може призвести до змін у графіку.

Передбачається, що ближче до кінця поточного тижня відбудеться спеціальне обговорення, в якому візьмуть участь міністри оборони та зовнішніх справ країн Європейського Союзу, де будуть розглянуті додаткові деталі щодо постачання Україні снарядів.

Згідно з підрахунками західних аналітиків, Україні на місяць потрібно щонайменше 200 тисяч боєприпасів для ефективного продовження військових дій проти російських військ. Наразі українська армія витрачає щодня втричі-вп'ятеро більше снарядів, ніж здатна виробити.

Міністерство оборони Чехії підтвердило, що воно координує зусилля з цього питання і вже отримало попередні згоди від Канади та Данії, а також від інших країн, які вважали за краще залишитися не вказаними. Нідерланди офіційно оголосили про участь, пожертвувавши 250 мільйонів євро на покупку боєприпасів, а Бельгія зобов'язалася передати 200 мільйонів євро. Крім того, свою підтримку висловили Франція, Німеччина та Латвія.

"У частині снарядів у нас хороша новина, що 800 тисяч снарядів вже оплачені і найближчим часом вони запрацюють, а фактично вже працюють. Щоденна норма у нас близько 5 тисяч, і ми її не перевищували, за винятком поодиноких випадків минулої осені, коли кілька днів або в межах тижня було до 7 тисяч. Тому такого запасу снарядів у такому темпі вистачає до півроку. А ось у системах ППО у нас немає налагоджених власних ланцюжків із виробництва протиракет, тому тут ми повністю залежимо від Заходу", - наголосив в ефірі Апостроф TV військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник.

Постачання снарядів, куплених західними партнерами для України, підсвітили ще один важливий момент: європейські партнери в ситуації невизначеності, що триває в Конгресі США, фактично взяли на себе ініціативу і перекрили дефіцит, що виник у зв'язку із затримкою американської допомоги.

"Згідно з даними з відкритих джерел, у 2023 році США надали Україні військово-технічну допомогу на 23 млрд доларів. На поточний рік лише європейські партнери нам уже дають допомогу на загальну суму в 24 млрд євро, що дуже багато саме по собі. Плюс ще 50 млрд. євро макроекономічної допомоги. Відповідно, навіть якщо Конгрес США проголосує усічений варіант допомоги нашій країні у розмірі, наприклад, 40 млрд доларів, то це буде нам у плюс. А якщо ні, то європейські партнери нам підставили плече і ніякого "колапсу" все одно не буде", - резюмував Дмитро Снєгірьов.

Читайте: Яка ситуація з боєприпасами у ЗСУ під Бахмутом: коментар військового

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Отказаться от наследства, если твои родители должны - теперь не получится

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Почему грузинские добровольцы воюют за Украину — интервью с командиром Грузинского легиона

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардеец Андрей Отченаш рассказал, что происходит возле Часова Яра и какие потери россиян