Погляд

Росія готує швидкі удари: чому так поспішає Путін

У Кремлі розуміють, що часу у них небагато

Російські окупанти поспішають Фото: greenpost.ua

Російські окупаційні війська можуть провести удари по всіх поточних напрямках, допоки американська допомога не прибула в Україну. Бо в Кремлі вже розуміють - щойно допомога надійде, то росіянам доведеться перейти до стратегічної оборони. Детальніше про фактор допомоги і поточну ситуацію на основних напрямках фронту - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

Ухвалення рішення про надання Україні воєнно-технічної допомоги може спонукати російське керівництво вдарити по всіх напрямках. Бо росіяни чітко розуміють, що щойно почне надходити допомога в певних обсягах, то вже їм доведеться переходити до стратегічної оборони. Тому і на фронті ймовірні загострення, і в інформаційному полі, а також в економічному. Ворог буде намагатися здобути якомога більше успіхів на всіх фронтах.

Читайте: Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Що стосується нашого потенціалу, то все буде залежати від обсягів допомоги. Якщо нам дадуть декілька десятків ракет ATACMS, то це може лише допомогти. А якщо дадуть 300-400, тоді питання буде вирішуватися зовсім в іншому контексті. Якщо прийде до нас, умовно кажучи, шість літаків у першій партії, то вони тільки можуть допомогти на окремому напрямку, а якщо буде 26 літаків, як було обіцяно Данією, то ми вже зможемо вирішувати питання з ураженням ворога на окремому оперативному напрямку.

Тому питання про вплив допомоги на хід бойових дій залежить від обсягів.

Читайте: Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Щодо поточного наступу російських військ. Якби російська федерація мала нагоду раптового загострення, вона вже б нею скористалась. Вони ж не тягнуть кота за хвіст, а тиснуть з усіх сил, щоб добитися якомога кращого результату. До прикладу, скоро буде рік, як ворог намагається зрізати Роботинський виступ. Але у них нічого не виходить. До речі, два тижні тому 76-та десантна дивізія, яка билася лобом об плацдарм в Роботино, пішла на переформування, тому що повністю втратила боєздатність.

А що стосується наступу на Харків, то формування ударних угруповань і накопичення матеріальних запасів - не спостерігається. А щоб пройти 35-40 км до Харкова, потрібна не одна сотня тисяч військ.

Читайте: Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Щодо Часового Яру, то місто доволі сильно захищене. Єдине, що ворог скидає багато КАБів. За добу близько 20-30 КАБів - лише на Часів Яр. І це на сьогодні найбільша проблема наших військ. Якщо ми зможемо хоч трошки відігнати російську авіацію, то питання утримання Часового Яру можна вирішити. Тим паче, що з кожним днем починають надходити боєприпаси з різних ініціатив - і Європа дає зі своїх складів, і Пентагон допомагає. Тобто у нас є всі шанси втримати Часів Яр, принаймні до 9 травня точно.

По Авдіївському напрямку. Є певні вклинення ворога в нашу оборону - на окремих відрізках до 4 км. І на сьогоднішній день ворог намагається за будь-яку ціну розширити це вклинення. Але наразі йдеться лише про розширення, а не про повороти на північ чи південь для того, щоб зайти в тил нашим військам. Загалом ситуація досить погана, ворогу вдалося спіймати нас на ротації і прорватися в Очеретине. Ми ж будемо зараз вирішувати питання або флангового удару, щоб спробувати перерізати виступ росіян, або вживати міри для локалізації російських військ в Очеретиному. Ми вже мали такі клини російських військ, не даючи ворогу розвинути успіх в будь-якому напрямку.

Читайте: Чи стануть ATACMS зброєю перемоги: що "забулися" вказати в американському законі

Читайте також

Зможуть повторити? Чи буде наступ росіян на Сумщину

Россияне не смогут продвинуться далеко, так как не имеют на Сумском направлении достаточно сил

Чи всім чоловікам потрібен штрих-код ТЦК: роз'яснення Міноборони

Кому с 18 мая обязательно нужно получить VIN-код в ТЦК - спикер Минобороны Украины Дмитрий Лазуткин объяснил для всех украинцев

Мобілізація засуджених: чи зможуть воювати ті, хто сидить по тюрмах

Нардепы приняли закон о мобилизации осужденных - кто из зеков сможет воевать и на каких позициях