RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство
Погляд

Епіфаній: Символічно, що ця імперія обрала собі за символ нашестя літеру «z»

Хрест Фото: facebook.com/epifaniy

Завтра – свято Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього. За походженням цього свята стоять життєві реалії давніх літ. Справа в тому, що у столиці Візантії, в Константинополі (Царгороді), у зв’язку з поширеними в серпні хворобами та епідеміями, існувала благочестива традиція виносити з імператорської скарбниці дорогоцінний хрест з частками Хреста Господнього для всенародного поклоніння. Цю спасительну святиню носили хресними ходами вулицями міста, молячись про припинення хвороб і зцілення хворих людей.

Далеким від Церкви людям здається, що християни поклоняються хресту як знаряддю страти. Насправді це не так: хрест став для нас знаменням спасіння. Але не саме дерево отримало таку силу, і не знак хреста сам собою подає нам освячення і благословення. Сила хреста має джерело в жертві Спасителя, яку Він приніс, віддавши на розп’яття Своє тіло і проливши Свою кров. Через хресну жертву Спаситель відкрив нам Свою безмірну, безмежну любов, до повної самовіддачі. Тому з давних давен це колись принизливе знаряддя смерті стало знаменом життя вічного та спасіння від рабства.

Хрест символізує перетин Небесного і земного, сходження від землі до Неба, від тимчасового до вічного. Хрест знаменує собою споконвічну тайну заснування всесвіту. Знаменитий богослов і філософ святий Іоан Дамаскин писав: «Як чотири кінці хреста тримаються та з'єднуються його осердям, так і силою Божою тримається висота і глибина, довгота і широта, тобто все видиме і невидиме творіння».

Ми вшановуємо хрест, бо для нас це не знаряддя страти, але знак перемоги. Перемоги смирення над гординею, жертовної любові над самолюбством, правди над оманою, свободи над рабством. І в нинішній час кровопролитної війни проти нашого народу – Хрест Господній зміцнює нас у вірі в перемогу над російською імперією зла.

До речі, символічно, що ця імперія обрала собі за символ нашестя літеру «z» (зет), звук якої починає наше слово для позначення зла. І формою своєю вона нагадує блискаву, що перегукується зі словами Христа: «Я бачив сатану, що, як блискавка, впав з неба» (Лк. 10: 18). Водночас наше воїнство, наші захисники несуть на собі знак хреста, що нагадує нам і про велику перемогу Спасителя над дияволом, і про численні історичні свідчення перемоги над тиранами і узурпаторами.

Тож нехай сила Хреста Господнього, благословенне знамення перемоги, буде на захист і допомогу нашим мужнім воїнам!

Джерело: facebook.com/epifaniy

Читайте також