RU  UA  EN

Середа, 23 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.15
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Віталій Щербаков: «Влада столиці діями Київради поставила під загрозу виконання Меморандуму по добудові об’єктів «Аркади»

10 тисяч постраждалих сімей залишаються без житла

10 тисяч постраждалих сімей залишаються без житла Віталій Щербаков Фото:

Конфлікт навколо збанкрутілого банку «Аркада» триває вже кілька років. У квітні 2021 року актив інвесторів «Аркади» та, зокрема, Київська міська державна адміністрація, компанія Stolitsa Group, МВС, СБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, ПАТ «ДТЕК» Київські електромережі», Міністерство розвитку громад і територій підписали Меморандум про добудову трьох обʼєктів збанкрутілого банку “Аркада”: ЖК “Еврика”, ЖК “Патріотика”, ЖК “Патріотика на озерах”. Обʼєкти мали фінансуватись за рахунок реалізації 10% від житлових площ нового житлового комплексу на переданих в управління ТОВ “СТОЛИЦЯ ГРУП” земельних ділянках, залишками коштів на рахунках “Аркади”, авансуванням власних коштів Stolitsa Group і бюджетом. Сторони дійшли компромісу, аби зняти соціальну напругу і завершити будівництво квартир для понад 10 тисяч родин. Втім через три роки після підписання Меморандуму його виконанню стала перешкоджати КМДА. Про позицію міської влади, перспективи та виклики добудови об’єктів «Аркади» «Апостроф» поговорив з Віталієм Щербаковим, інвестором та головою створеного на виконання Меморандуму колегіального органу – Дирекції з добудови.

- Пан Віталій, на якому етапі зараз реалізація Меморандуму?

- Він діє. Основа Меморандуму – покриття дефіциту на добудову об'єктів “Аркади”. І основне джерело фінансування – 10% від площ, згенерованих від будівництва і продажу квартир в новому ЖК “Н2О” на масиві “Осокорки Центральні”. Війна внесла корективи в ринок первинної забудови, тому плани Stolitsa Group щодо будівництва цього ЖК дещо змістились. Але зараз будівництво здійснюється досить високими темпами. Сподіваємось, в цьому році буде старт продажів і, відповідно, почнеться генерування 10% частки на добудову обʼєктів “Аркади”.

- Тобто, зараз на трьох проблемних ЖК роботи не ведуться?

- Ведуться, але виключно коштом Stolitsa Group та кооперативів, які організували інвестори. Після підписання Меморандуму, вже в період повномасштабної війни, ми ввели в експлуатацію два будинки в ЖК “Патріотика” і ще п’ять будинків зараз тут активно будується. Сподіваємось також найближчим часом ввести в експлуатацію три будинки в ЖК “Еврика”. Один будинок в цьому житловому комплексі наразі будується активно, ще шість плануємо запускати в будівництво. Левова частка коштів на ці роботи – зібрані кооперативами будинків (створене більш, ніж 50% юридичне об’єднання інвесторів будинку задля дофінансування його будівництва – «Апостроф»), але також і Stolitsa Group добровільно авансує власні кошти на ці роботи як учасники Меморандуму.

ЖК "Н2О"

- Чи дав Меморандум очікуваний результат і чи є перешкоди його виконанню?

- Виключно за рахунок Меморандуму ми змогли отримати розуміння та зафіксували механізм, яким чином можна добудувати об'єкти “Аркади”. Якби не було Меморандуму і якби не було згоди Stolitsa Group долучитись до нього, ці об'єкти навряд чи мали б шанс бути колись завершеними. В цьому, без сумніву, величезний плюс. Інакше не було б ані жодних гарантій добудови, ані розуміння шляхів покриття величезного дефіциту коштів на добудову, ані можливості зберегти компанії-забудовників з усією дозвільною та проєктною документацією, ані продовжити роботу управителя Фондів фінансування будівництва, ані залучити фахівців для адміністрування усіх процесів, пов’язаних з добудовою, та ще багато чого іншого. Втім, на жаль, зараз маємо ситуацію, в якій більша кількість підписантів Меморандуму перестали виконувати свої зобов'язання, які були прописані в документі. Нагадаю, 7 квітня 2021 року представники 12-ти сторін підписали Меморандум про добудову і передачу інвесторам квартир у ЖК “Еврика”, “Патріотика” та “Патріотика на озерах». На жаль, навіть КМДА не в повній мірі виконує свої зобов'язання. Також слабка комунікація з інвесторами щодо наших проблем. Тож ми змушені вирішувати проблеми практично самостійно, без сприяння, на яке розраховували.

- Кого з підписантів маєте на увазі?

- Можу навести конкретний приклад – два рішення Верховного суду. Перша справа – забудовник ЖК “Патріотика” ТОВ “Будеволюція” судився з Київською міською радою за виконання технічних умов. Ще у 2017 році компанія-забудовник ЖК “Патріотика” за 365 мільйонів гривень побудувала великий блок теплопідстанції і тепломагістраль в Дарницькому районі Києва. Роботи здійснювались за кошти фонду фінансування будівництва “Патріотика”, тобто за кошти інвесторів. Фактично грошима інвесторів побудували не квартири, а об'єкт інфраструктури для міста. Забудовник виконав ці технічні умови і розраховував, що місто поверне ці гроші у фонд фінансування будівництва. В планах Дирекції з добудови було направити ці кошти, нехай і дещо знецінені інфляцією за ці роки, на добудову 28-го будинку “Патріотики”. Але юристи Київської міської ради в суді зайняли принципову позицію: міська влада не має бажання і не вбачає доречним повертати гроші інвесторів “Аркади” для добудови їх будинків. Верховний Суд у результаті став на бік Київської міської ради і відмовив у задоволенні цього позову.

Будинок № 20 ЖК "Патріотика" (Богуслав)

Друге судове рішення стосується однієї з п’яти земельних ділянок на “Осокорках Центральних”. Фактично, основа Меморандуму – пʼять земельних ділянок загальною площею 176 гектарів, на яких має бути побудований ЖК H2O і 10% прибутку з якого буде спрямовано на добудову “Еврики”, “Патріотики” та “Патриотики на озерах”. У 2020 році закінчився термін оренди цих ділянок, почалися судові процеси щодо їх продовження. По трьох договорах є позитивні для інвесторів рішення Верховного Суду – вони пролонговані до 2035 року, на першій ділянці при цьому на виконання Меморандуму компанією Stolitsa Group зараз активно ведеться будівництво того самого нового ЖК "Н2О". Але в кінці серпня Верховний Суд відмовив забудовнику ТОВ “Контактбудсервіс” у продовженні договору оренди четвертої ділянки. Це фактично поставило під сумнів виконання Меморандуму та отримання коштів для добудови. Цьому знову ж таки передувала принципова позиція Київради в суді. При цьому, доля ще однієї ділянки, п’ятої, досі розглядається судом.

Місто підписало Меморандум і гарантувало допомогу у добудові об'єктів “Аркади”. Натомість зараз ми стикаємося з проблемами щодо фінансового сприяння (хоча такі зобовʼязання в нього за Меморандумом є), та і навіть сприяння адміністративного та організаційного – вищеописана позиція юристів Київради в суді зайве тому підтвердження.

- Як це пояснюють в КМДА?

- Громадська організація інвесторів “Аркади” та Дирекція з добудови об’єктів “Аркади” написали чимало звернень до КМДА, Київської міської ради, міського голови з пропозицією зустрітись і знайти вихід з ситуації. Для нас це принциповий момент, бо це основа Меморандуму. На жаль, комунікації від керівництва міста, на яку ми очікуємо, ще не було. Фактично, ми виявилися заручниками ситуації. Я хочу ще раз нагадати, що більша кількість підписантів Меморандуму відсторонились від його виконання, і лише дві сторони свої зобовʼязання виконують: Stolitsa Group будує та в порядку авансування вкладає власні кошти, інвестори “Аркади” дуже активно залучені в процес добудови. Люди створили кооперативи, вносять додаткові кошти на добудову – навіть попри те, що це не було передбачено Меморандумом. Як і виконали інвестори обіцянку знизити соціальну напругу та припинити протестні дії.

Будинок № 6 ЖК "Еврика"

Місто ж наразі не в повній мірі виконує свої зобов’язання та мляво комунікує з інвесторами. Я вважаю цю позицію щонайменше недоречною і деструктивною.

Я не розумію, що від того виграє місто. Є 10 тисяч постраждалих сімей. Є багаторічна і соціально чутлива проблема. Є компанія, яка готова звести житло і упорядкувати територію, що в період війни та економічної кризи є досить позитивним сигналом для міста і країни. Ми всі разом знайшли шлях виходу зі складної ситуації – підписали Меморандум. Підписали його багато сторін, як я сказав, і тут питання не тільки до міста. Так, Меморандум не ідеальний з точки зору строків добудови, але там принаймні були прописані гарантії, які мали б виконуватися.

- Які варіанти виходу з цієї ситуації ви бачите?

- Без ефективного діалогу з КМДА проблема видається нерозвʼязанною. Добудувати об'єкти “Аркади” виключно коштом інвесторів неможливо. Має бути інше джерело фінансування. Всі інвестори на нього розраховують. І єдиним стійким джерелом є частка 10% від житлових площ нового комплексу "H2O", який розміщується на п'яти ділянках і одна з яких є фактично заблокованою з боку КМДА та Київради. Ми не хотіли й думати, що це сигнал про те, що владі добудова обʼєктів “Аркади” не цікава.

Будинок № 6 ЖК "Еврика"

Хотілось би сісти за стіл переговорів і спокійно знайти шляхи виходу з ситуації. Обійтись без соціальної напруги, яка точно є недоречною в період воєнного часу. Бо інвестори точно не готові поступатись своїми правами і точно будуть боротися за гарантії, які були їм надані. Дирекція з добудови та компанія Stolitsa Group, повторюсь, свої зобовʼязання виконують і йдуть вперед попри все. Ми не просимо у міста щодня якоїсь допомоги, але я думаю, в нас точно є право просити хоча б не перешкоджати.

- Чи вдалось врегулювати питання з замовником будівництва – Київським національним університетом ім. Шевченка?

- Майже рік ми були в переговорах, доводили свою правову позицію. Ми знайшли спільну мову, знайшли компроміс. На сьогодні ситуація є повністю вирішеною. Університет є замовником будівництва ЖК “Еврика”. І на сьогодні керівництво університету повністю йому сприяє. Зараз ми здійснюємо коригування проєкту цього ЖК, тому що “Аркада” після себе залишила багато питань, і після цього зможемо ввести в експлуатацію три будинки, які вже є заселеними. Робимо все, щоб закрити це питання до кінця року. Також мали зустріч з керівництвом Держінспекції архітектури і містобудування з цього питання. Були певні проблеми з електронною системою, але зараз ситуація рухається вперед.

- Ще одна сторона конфлікту – активісти громадської організації “Екопарк Осокорки”, які виступають проти завершення будівництва ЖК “Аркади” і натомість виступають за створення на цій території екопарку. Чи вдалося дійти згоди із ними?

- Є конструктивні екологічні ініціативи, які ми підтримуємо. Наприклад, ГО “Національний парк збереження флори та фауни Осокорки” пропонує проєкт з впорядкування прилеглої до будівництва території. Це територія довкола озера Тягле, вона доволі велика.

Щодо конфліктної ситуації, про яку ви згадали, на моє переконання, вона частково є штучно підігрітою. Я переконаний в тому, що мета окремих екоактивістів – не екологія і не покращення життя громади, а просування певних інтересів. Звісно, це не має впливати на сприйняття суспільством здорового активізму. Громадянське суспільство – невідʼємний елемент демократії.

Будинок №22 ЖК "Патріотика" (Вижниця)

У забудовника є всі документи, необхідні для будівництва. Воно повністю здійснюється на законних підставах. І про це свідчить те, скільки сторін і хто саме (включаючи правоохоронні органи) підписали Меморандум. Час від часу ми фіксуємо окремі спроби перешкоджати роботам, але загрози будівництву житлового комплексу “Н2О” та добудові обʼєктів “Аркади” вони не становлять. Наша правова позиція повністю коректна, вона вивірена і захищена в судах. Громада Дарницького району нас підтримує. Мені здається, всі вже точно зрозуміли, що це будівництво зробить район комфортнішим, більш інвестиційно привабливим і позбавить від довгобудів, які загальний вигляд Києва точно не покращують.

- Які ви маєте плани та ідеї щодо екопарку та облаштування прилеглих територій?

- Дирекція з добудови і Stolitsa Group зокрема рухаються своїм шляхом – будує ЖК “H2O”. Ми дуже позитивно дивимося на можливість екоактивістам реалізувати проєкт створення парку поруч з ЖК. Якщо це буде впорядкована територія з обладнаними зонами для прогулянок та відпочинку і таке впорядкування не шкодитиме навколишньому середовищу – усі будуть у виграші. Дарницький район отримає нову зону рекреації, яких тут бракує. Бо зараз там біда – звалище побутових відходів, безхатьки, бродячі собаки. Гуляти там неможливо і небезпечно. Окремі активісти кажуть про виключну природну цінність цієї території і нібито неможливість там створити навіть рекреаційний об’єкт – парк для людей, але в реальності бачимо зовсім інше. Якщо так триватиме далі, весь природний потенціал цієї території буде просто втрачено і з ландшафтного заказника ця територія остаточно може перетворитися в сміттєзвалище.

Але, переконаний, що здоровий глузд переможе і буде змога реалізації здорових еко-ініціатив, які підтримують більшість жителів Дарницького району замість того, щоб ще десятиліттями слухати деструктивні пропозиції найбільш гучних і фінансово чи політично заангажованих.

Читайте також

Новини партнерів