RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Свідки теракту в Ніцці: Те саме ми відчували на Майдані, коли стріляли

Серед очевидців жахливої ​​трагедії виявилися і громадяни України

Серед очевидців жахливої ​​трагедії виявилися і громадяни України Вантажівка, яка в'їхала у натовп людей, що зібралися на Англійській набережній в Ніцці відсвяткувати День взяття Бастилії Фото: EPA/UPG

Увечері 14 липня у французькій Ніцці стався жахливий теракт: вантажівка під керуванням 31-річного тунісця врізалася в натовп людей. За останніми даними, загинули 84 людини. Серед них — один громадянин України. "Апострофу" вдалося знайти українців, котрі живуть в Ніцці, які були на Англійській набережній у вечір трагедії. Вони досі перебувають під враженням від події і розповідають, що вцілілі люди ховалися під припарковані машини, а дорога була буквально вкрита тілами загиблих.

14 липня приблизно о 22:30 за місцевим часом на Англійській набережній Ніцци вантажівка на швидкості 60-70 кілометрів на годину в'їхала у натовп людей, які святкували головне свято країни — День взяття Бастилії — і спостерігали за салютом. Поліції вдалося зупинити машину лише тоді, коли вона проїхала по набережній 2 кілометри. Однак потім водій вантажівки, 31-річний тунісець з французьким паспортом, відкрив стрілянину з гвинтівки, після чого був убитий. Пізніше стало відомо, що його звати Мохамед Лахуеїж Булель. Раніше він притягувався до відповідальності за грабіж та насильство.

За останніми даними, в результаті теракту загинули 84 людини, в тому числі один громадянин України. Серед очевидців жахливої події були й інші українці, які розповіли "Апострофу" про те, що саме сталося на Англійській набережній:

- Всі дивилися салют: хто на пляжі, хто на набережній, - розповіла українка Тетяна Канивченко, яка проживає в Ніцці . - Салют закінчився о 22:20, ми почекали, поки люди трохи розійдуться, і почали підніматися на набережну. Минуло хвилин 15, і тут всі різко побігли. Всі — абсолютно! Люди кричали, плакали, втрачали близьких... Спочатку ніхто не зрозумів, що відбувається. А потім в одну секунду все побігли... Я була з чоловіком і донькою. Слава Богу, не в епіцентрі подій. Ми теж кинулися бігти в протилежний бік, у напрямку морського порту.

Від теракту зараз не застрахований ніхто, і чекати такого можна в будь-якому місті — без винятку! Побоювання тепер залишаться назавжди... Була одна величезна емоція: шок і страх. Те саме я відчувала в 2014 році на Майдані, коли стріляли.

Сьогодні (у п'ятницю, 15 липня, - "Апостроф") - всі пішли займатися своїми справами. Місце події оточили, але взагалі все спокійно. Хіба що в місті пробки, і на кожному перехресті поліція. Ми, українці, ввечері зберемося разом, щоб покласти квіти до місця трагедії.

Ще один українець, Олег Мазур, пішов з Англійської набережної Ніцци приблизно за півгодини до трагедії: "На набережній зібралися приблизно 10 тисяч людей, атмосфера була святковою: люди веселилися, танцювали, відпочивали. Такій ситуації запобігти важко і дуже складно описати словами те, що сталося вчора. Люди ховалися під припарковані автомобілі, вся дорога була вкрита тілами — картина, яка змушує цінувати життя. Коли таке відбувається десь далеко - просто неприємно. Але коли біда приходить під твій дім — стає нестерпно боляче. На жаль, мусульманський світ нав'язує нам свої правила життя. Ситуація після терактів у Парижі з мусульманським населенням дуже напружена: їх уникають, жити в одному районі з ними всі бояться. А тепер, боюся, їм взагалі доведеться несолодко. Ми ж зараз розуміємо, що немає місця, де б ми відчували себе в безпеці".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити