RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія хоче позбавити соцдопомоги пенсіонерів в ОРДЛО і звернулася до України – Георгій Тука

Заступник міністра прокоментував припинення поставок світла на окуповану територію Донецької області

Заступник міністра прокоментував припинення поставок світла на окуповану територію Донецької області Фото: EPA/UPG

Україна з півночі 26 липня припинила постачання електроенергії на окуповану територію Донецької області. Зараз регіон забезпечується електрикою, що виробляється на захоплених Старобешівській та Зуївській ТЕС, а також завдяки несанкціонованому постачанню з Росії. Про те, чому на окупованих територіях не варто чекати дармових тарифів і на кого РФ спробує перекласти борги споживачів, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб ГЕОРГІЙ ТУКА.

- Наскільки своєчасним є рішення припинити постачання світла в ОРДО?

- Важко сказати. Адже рішення ухвалювалося після певних переговорів, які так і не мали успіху. Україна неодноразово порушувала питання про те, що необхідно знайти механізми для проведення розрахунків. На жаль, за весь цей період протилежна сторона так і не спромоглася знайти дієвий механізм. У такому разі Україні не залишалося нічого іншого, як припинити подачу.

- Це рішення пов'язане з накопиченою заборгованістю?

- Так. Звичайно.

- Частину електроенергії окуповані території отримують з Росії. Чи можлива така ситуація, коли Росія спробує повісити на Україну борги споживачів в ОРДЛО?

- Звичайно, може. Так воно і буде. І не тільки з електроенергією. Такі спроби здійснюються Росією щодо постачання газу. Але українська влада неодноразово офіційно попереджала Росію, що жодних обліків і претензій на цей рахунок Україна приймати не буде.

- Чи імовірно, що факт припинення подачі електрики на окуповані території буде використовуватися тією стороною для того, щоб налаштувати населення ОРДЛО проти України?

- Звичайно, буде. Правду ж вони точно не скажуть. Будуть використовувати це для пропаганди. Нічого дивного в цьому немає. За оцінками наших енергетиків, цивільне населення, яке цікавить органи влади, не відчуває ніякого дискомфорту. Терористи взяли під контроль дві генерації – Зуївська та Старобешівська станції, плюс ті потужності, які подаються несанкціоновано з боку Російської Федерації, цього вистачить для забезпечення потреб цивільного населення.

- Тобто ніякої енергетичної катастрофи там не буде.

- Ні.

- З метою пропаганди чи можуть окупанти мінімізувати тарифи, щоб показати, ніби за них стало краще і дешевше, ніж за України?

- Уся річ у тому, що цей цирк тривав на самому початку. Але виходячи з того, що останні тиждень-півтора тому, за наявною у мене інформацією, Пенсійний фонд Росії звернувся до Пенсійного фонду України з проханням надати інформацію про тих пенсіонерів, які отримують українську пенсію, але при цьому проживають на неконтрольованих територіях для того, щоб позбавити їх соціальної допомоги, яку надає Росія, я практично впевнений, що дармові тарифи найближчим часом будуть згадуватися, як солодкий сон.

- Чи вам відомо, як наш Пенсійний фонд відреагував на цей запит? Передали інформацію?

- Не знаю. Швидше за все, не будемо надавати інформацію. З якої радості?

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити