На зв'язку з ворогом: як Зеленський поговорив з Путіним про загиблих бійців

Тональність Зеленського не на жарт розлютила мережу

Фото: president.gov.ua

У середу, 7 серпня, президент України Володимир Зеленський провів термінові телефонні переговори з президентом Росії Володимиром Путіним через загибель на Донбасі чотирьох українських військових. Втім, тональність, з якою Зеленський спілкувався з Путіним, судячи з опублікованих фрагментів діалогу, тільки розлютила мережу.

Крім цього, Зеленський провів нараду з силовиками щодо ситуації в зоні ООС і відповіді української сторони на зрив бойовиками перемир'я.

"Апостроф" розповідає всі подробиці ситуації, що склалася, а також все, що відомо про загиблих українських героїв.

Загибель в "тиші"

У вівторок, 6 серпня Міноборони України повідомило про загибель чотирьох українських військових на Донбасі: трагедія сталася поблизу населеного пункту Павлопіль. Ближче до вечора з'явилася перша реакція Зеленського.

"Хлібне перемир'я тривало 17 днів. Сьогоднішній інцидент спрямований на підрив не тільки цього перемир'я, але й переговорного процесу в цілому... Ми не припинимо працювати над закінченням бойових дій і не залишимо без відповіді жодну атаку на наших військових", - заявив він.

Переговори з Путіним

Уже вранці, 7 серпня, стало відомо, що Зеленський провів телефонні переговори з Путіним.

"Я вас дуже прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивства наших людей", - процитував Зеленський звернення до Путіна.

Також Зеленський заявив, що має намір провести переговори щодо Донбасу в Нормандському форматі.

Пізніше з'явилися й інші подробиці переговорів. Як стало відомо, Путін озвучив Зеленському умови дотримання миру в найкращих традиціях пропаганди Кремля. Глава РФ заявив, що Київ повинен "виключити подальші обстріли українськими військами населених пунктів Донбасу", через що, ніби-то гинути мирні мешканці.

Також він нагадав Зеленському, що в Мінських домовленостях прописаний особливий статус для так званих ДНР і ЛНР, заради якого Україна повинна змінити Конституцію.

Зеленський же відповів, що не бачить підстав для переписування Конституції.

Ви зробили це разом!

Тим часом в мережі піднялася хвиля гніву через те, що Зеленський в телефонній розмові був занадто м'яким із Путіним. Зокрема, користувачі зазначають, що Україна не повинна просити Путіна вплинути на бойовиків, вона повинна вимагати, щоб російські військові забралися з Донбасу.

Подробиці читайте тут.

Крім цього, величезний резонанс викликав в мережі лист Зеленському від письменника, колишнього військовослужбовця ЗСУ Едуарда Литвиненка з позивним "Don". Він різко засудив Зеленського за миротворчу риторику і закликав помститися за полеглих героїв.

"А тепер, дій, Верховний! Четверо загиблих! За раз! Загиблих на тлі ваших слів про "припинити стріляти", "поговоримо про російську мову Донбасу", "знімемо блокаду", "Путін - охєрєнний мужик" (слова твого дружбана Шефіра). Ти дійшов до краю, Верховний!" - йдеться у "листі".

Детальніше читайте тут.

Як загинули українські військові і хто вони

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак повідомив, що українські військові перебували в окопі, де встановлювали інженерне обладнання, коли ворог відкрив вогонь. Повідомляється, що обстріл проводився 82-мм мінометом, міна з якого потрапила прямо в окоп. Він також повідомив, що ворог відразу ж покинув свої позиції, а тому українські військові не встигли завдати удар у відповідь.

В результаті обстрілу загинули четверо бійців 36-ї бригади морської піхоти Збройних сил України. Ось їх фото та імена.

Старший матрос Олександр Шарко - 1988 року народження. Родом з Козелецького району Чернігівської області.

Матрос Владислав Рак - 1998 року. Родом з смт Козелець Чернігівської області.

Солдат Сергій Шандра - 1995 року. З села Торчин Хмільницького району Вінницької області.

Матрос Василь Курдов - з села Ганнівка Братського району Миколаївської області.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Рассказываем о причинах подростковых самоубийств, которых сейчас в Украине стало больше - и как их остановить