RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

​"Пережили обстріли, переживемо й пожежі". Що відбувається у згорілому селі на Луганщині

Лісова пожежа на території Новоайдарського району Луганської області Лісова пожежа на території Новоайдарського району Луганської області Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA/

6 липня близько 13:20 поблизу села Осколонівка Новоайдарського району на Луганщині розгорілася лісова пожежа. Вона охопила територію Боровського та Охтирського лісництв – загальна площа її становила близько 50 га, з них верхова 20 га. Близько 8 ранку 7 липня пожежу локалізували, але через пориви вітру до 25 м/с і суху жарку погоду полум'я перекинулося на село Смолянинове Новоайдарського району. Вогонь знищив близько 80 дачних будинків садового кооперативу "Вовче озеро" та 23 житлових будинків у селі Смолянинове і пошкодив ще 36. Також пожежа зайнялася на території Капітанівського лісництва поблизу с. Капітанове Новоайдарського району, її верхова площа становила близько 40 га.

Щодо пожежі у прифронтовій зоні журналіст "Апострофа" Дмитро Малишко поспілкувався із місцевими мешканцями згорілого села та експертами.

Що зараз відбувається у селі Смолянинове

У районі сіл Вовче та Смолянинове пожежа охопила близько 85 гектарів. До гасіння залучили пожежників із Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Полтавської областей – всього 360 осіб і 85 одиниць техніки. До гасіння вогню залучили також два пожежні літаки із Краматорська. 5 осіб загинули, ще 9 госпаталізовано. Хоча, за різними даними, станом на обід 8 липня кількість загиблих може бути більша. Лишалася небезпека повторного займання. З вогнем боряться 1622 людини та 200 одиниць техніки, включаючи 2 літаки, які працюють під загрозою збиття росіянами та їх найманцями.

Вранці 8 липня на місце катастрофи прибули президент України Володимир Зеленський та голова МВС Арсен Аваков.

"З приводу компенсації – зараз іде засідання уряду паралельно. Я зараз почув пропозицію, що треба швидко 50 мільйонів – вони є в Кабміні – перерахувати, щоб допомогти людям. Найголовніше, умови, в яких вони живуть", - заявив голова країни.

Член сільскої ради Смолянинового Володимир Поліщук розповів, що зараз вогню не видно, лише дим – можливо, тліє подушка у лісі.

"Я особисто людей евакуював на протилежний бік села – там, де озера і поле. Хату діда свого на паралельній вулиці гасив із садового шланга, допоки світло не вимкнули. Мій будинок і вся наша вулиця взагалі не постраждала. А ось та, що найближче до лісу, постраждала дуже сильно. Будинок секретаря сільскої ради і бухгалтера згоріли повністю, храм постраждав. Люди в шоці були, оскільки Смолянинове з усіх боків оточене лісом", - розповів чоловік.

"Вивезли дітей, з опіками, та тих у кого згоріли хати. Інші залишились там. Мовляв, пережили обстріли, переживемо і пожежі", - каже київська журналістка Аліна Бондарєва. Вона родом із Северодонецька, поїхала у відпустку і опинилася в епіцентрі подій.

"Дуже пахне горілим, у горлі дере, люди постійно п'ють воду і бояться нових займань", - додала вона.

Зараз постраждалим потрібні продукти харчування, бакалія, цукор, говорять волонтери з "Восток СОС". Також вони збирають одноразовий посуд і одяг. Частина потерпілих перебуває у Смоляниновому, частина поїхала до Сіверодонецька до родичів.

"Пан президент сказав зранку, що потерпілі отримають по 300 тис грн. на відновлення житла. Але я навіть не можу сказати, скільки будинків частково обгоріли – їх дуже багато. Погорілці зараз настільки розгублені, що навіть не можуть сформулювати свої потреби, не знають, куди їм діватися. Є літні люди, які постійно плачуть, емоційно вигоріли – і їм потрібна психологічна допомога у цій ситуації. У нас є три штатні психологи, працюють на гарячих лініях і готові до виїзду на локацію", - розповіли "Апострофу" в організації "Восток СОС", яка зараз зайнялася допомогою потерпілим. Продукти та речі погорільцям можна надсилати "Новою поштою", деталі – на сайті організації та в соціальних мережах.

Роман Семенов зі Щастя вирішив віддати свою однокімнатну квартиру постраждалій родині зі дітьми. Навіть згоден сам приїхати на авто і забрати до себе. Готовий пустити людей на будь-який час.

"Поживу поки з мамою. Є ще двокімнатна квартира у брата, думаю, він теж буде не проти пустити постраждалих – зараз у відрядженні ", - сказав чоловік "Апострофу".

"Шкода людей. Вони ні в чому не винні. А де їм ще жити, якщо держава не надасть житло? Є ж такі, яким нікуди звернутися, родичів немає", - додав він.

Мешканці Смолянинового повідомляють, що під час лісової пожежі чули вибухи у лісі. Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень з військових питань та питань безпеки Денис Попович вважає, що такі випадки не несуть загрози людям, але й безпечним ліс після такого "розмінування" вважати не можна.

"Теоретично, якщо полум'я проходить через місця недавніх боїв, то воно може призвести до детонації боєприпасів. Але, по-перше, для цього потрібна досить велика температура. На той час, коли вона буде досягнута, навряд чи в зоні ризику опиниться якась жива істота. По-друге, навіть якщо така детонація станеться, все одно потрібно перебувати у безпосередній близькості від боєприпасу для того, щоб у вас з'явилися "шанси" постраждати внаслідок розльоту осколків. Тому що без ствола жоден патрон або снаряд далеко не полетить. Але ми не знаємо, скільки там було вибухонебезпечних предметів спочатку і скільки з них здетонувало в результаті пожежі.Розмінування - це планомірний пошук і знешкодження вибухонебезпечних предметів з гарантіями безпеки - сподіватися на лісову пожежу в цьому випадку не можна", - пояснив експерт.

Проста недбалість чи репетиція наступу?

Поліція, як заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко, має три версії лісової пожежі: погодні умови, підпал і необережне поводження з вогнем.

Однак важливо зазначити, що ліси загорілися за 20-25 км від лінії зіткнення із бойовиками ОРДЛО та російськими військами.

Менеджер благодійного фонду допомоги армії "Повернись живим" та колишній військовій Андрій Римарук вважає, що лісову пожежу могли влаштувати диверсанти, які готуються таким чином прикривати наступ бойовиків і російських військ. Від зазначив, що Смолянинове, яке знаходилося в епіцентрі займання, розташоване між Новоайдаром і Северодонецьком на дорозі Т1306.

"Ця дорога – основний і чи не єдиний шлях сполучення між Северодонецьком та Новоайдаром, Щастям, Станицею Луганською. Зараз проїхати цією дорогою неможливо. В об’їзд - майже сотня км і далеко не кращими дорогами", - написав він на Facebook.

Генерал Ігор Романенко припускає, що наступного разу під прикриттям диму і вогню бойовики і росіяни можуть піти в атаку. "За 6 років ми бачили, що вони використовують будь-що, не рахуючись з міжнародними умовами ведення війни. Під час пожежі наша сторона запитувала про гарантію незбиття, щоб ми могли застосувати пожежні літаки – вони гарантії не дали. Тож, ми маємо будувати свій захист і готуватися до виконання завдань з урахуванням нелюдського їхнього підходу", - сказав військовий "Апострофу".

Він нагадав, що зараз Росія має три угрупування: одне на території окупованого Криму і два розтягнуті зі сходу до кордону з Білоруссю.

"Вони не готові до широкомасштабного завдання. Але на сході перед українським кордоном десь 35 тис. військових, а танків і бронетехніки у росіян там вдвічі більше, ніж у Британії і Німеччини разом взятих. І в Криму 32 тис. військових. Тож питання стратегічне – коли буде вигідно Путіну використати цю силу", - сказав генерал Романенко.

Андрій Римарук написав також, щовчора в Северодонецьку затримали диверсанта, який мав намір підірвати бочку з аміаком на території місцевого заводу. На думку волонтера, це спричинило б "невеличкий Чорнобиль в радіусі 100 км".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити