RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Кришталеві джерела" чи каламутне болото: що відбувається з будівництвом у столичній Феофанії

Як Національна академія наук України разом з компанією "ІНТЕРБУД ТМ" ошукує інвесторів, державу і знищує Феофанію

Як Національна академія наук України разом з компанією "ІНТЕРБУД ТМ" ошукує інвесторів, державу і знищує Феофанію

Забудовники замість науковців і транспортний колапс замість Голосіївського лісу. Такий "науковий підхід" до земельних питань у столиці. Інститут геологічних наук НАН України "нарізав", схоже, не зовсім законно, три свіжі ділянки поблизу заповідників "Феофанія", "Пирогово" та Голосіївського лісу для будівництва житлових кварталів. Компанія-щасливчик – це ТОВ "ІНТЕРБУД ТМ", власники якої вже мають у цьому районі скандальний житловий комплекс "Кришталеві джерела" на 35 гектарів.

Тепер, судячи з апетитів, "Кришталеві джерела" хочуть поглинути ще майже 25 гектарів заповідних територій і залити їх бетоном. У листопаді 2019 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав Містобудівні умови та обмеженняна проектування будівництва багатоповерхових житлових комплексів на трьох ділянках в Голосіївському районі столиці. Документ отримали Національна академія Наук, компанія "ІНТЕРБУД ТМ", а також ТОВ "Гідроінж-Буд". Як бачимо, наші науковці "зробили прорив у даній галузі науки" та швидко перетворюються на забудовників.

Амбітний проект розділений на три ділянки, але загалом є частинами одного проекту. Це більше 14 гектарів на вулиці Академіка Заболотного. Ще 7,7 га на вулиці Академіка Лебєдева. І більше 2,5 гектарів на вулиці Метрологічній. Тобто загалом маємо майже 25 гектарів території лісу (це добре видно на карті), на яких хочуть збудувати багатоповерхові житлові квартали, торговельні та розважальні площі.

Усі три ділянки знаходяться у державній власності в особі Інституту геологічних наук НАН України. Це означає, що Інститут не володіє даною землею, а є лише представником держави. Але у лютому 2016 року, між Інститутом та компаніями "Інтербуд ТМ" і "Гідроінж-Буд" було укладено договір, згідно з яким три зазначених ділянки передані їм у користування для забудови. А вже у вересні 2019 року між Інститутом від імені держави та компанією "Інтербуд ТМ" укладено договір суперфіцію. Однак правознавці заявляють – Інститут геологічних наук НАН України не має повноважень та необхідного обсягу цивільної дієздатності для укладання таких угод. Це чергова земельна афера!

"Національна академія наук України, інститути НАН України – мають свої завдання та обсяг повноважень. Дані установи створені для розвитку науки. Користуватися ввіреним майном можливо виключно у наукових цілях", – пояснює правознавець Віталій Чернілевський.

Більше того, будь-яке розпорядження майном НАН України можливе лише на підставі рішення Президії НАН України, якого, у даному випадку, схоже, немає. Як і немає рішення Київської міської державної адміністрації про затвердження та формування земельних ділянок Інституту геологічних наук НАН України.

"Інститут геологічних наук НАН України, всупереч закону, зареєстрував право власності на землю власним рішенням – листом за підписом директора Інституту. Це пряме порушення Земельного кодексу України та Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Але для реєстратора КП "Реєстраційне бюро" не має нічого неможливого. Маємо наглядний приклад. Самоправство, розтрата майна та ціла низка інших складів злочинів містять вже здійсненні дії керівництва Інституту та посадовців НАН України. Поліція, прокуратура, НАБУ повинні розслідувати дані злочини проти держави і народу України", – переконаний правознавець.

Навіть відповідно до власного Статуту, Інститут геологічних наук НАН України володіє земельними ділянками виключно на підставі права постійного користування. Тобто Інститут може володіти землею від імені держави, але передавати нашу з вами землю під забудову приватним компанія – ні!

Наразі в суді намагаються оскаржити цю оборудку з землею. Але на ділянках вже почали підготовчі будівельні роботи. Як стартували з порушень закону – так і продовжують будувати новий квартал, так би мовити, "на махінаціях та неправді". Зокрема, забудовник отримав Містобудівні умови на будівництво незначного класу наслідків – СС1. Це означає, що будинки повинні бути індивідуальними, не вище 4 поверхів, але натомість у проекті забудовника – багатоквартирні висотки на 9 поверхів. Таким чином, забудовники "ІНТЕРБУД ТМ" і ТОВ "Гідроінж-Буд" всупереч закону доплюсували до своїх висоток 5 поверхів. Крім того, що знищують заповідну зону і ліс.

Нагадаємо, що забудовник "ІНТЕРБУД ТМ" вже має скандальну репутацію. Його ЖК "Кришталеві джерела", який також знаходиться впритул до заповідника "Феофанія", – це довга історія комунального й транспортного колапсу, яка тягнеться ще з 2009 року. Для початку – житловий комплекс складається з 10-ти багатоповерхівок і займає більше 35-ти гектарів зелених територій.

Тут інвесторам не видають право власності на оплачену квартиру, перепродують квартири по кілька разів та змушують людей підписати рабську угоду з ОСББ, яка створена забудовником. Таким чином мешканці потрапляють у пастку. Детальну історію про це розповіли журналісти видання "Економічна правда" у статті "У тихому болоті: як купити квартиру в ЖК "Кришталеві джерела" і втратити все".

"Велика частина інвесторів до сих пір живе без будь-яких документальних підтверджень цієї угоди, оскільки передачу прав власності на квартиру забудовник затягує на роки", – йдеться в публікації.

Тепер забудовники захоплюють ще 25 гектарів нових територій поблизу "Феофанії", щоб перетворити ліси на черговий бетонний квартал. Дуже шкода, що співучасниками земельної оборудки є Національна Академія Наук України, яка роздає під забудову землю, що належить народові України. Також є питання до Київської державної адміністрації та до мера столиці Віталія Кличка, які погодили забудовникам-аферистам Містобудівні умови і таким чином дали сигнал до знищення заповідних територій.

Екологічний геноцид Голосіївського лісу вже почався – його рубають з усіх сторін. Тепер підійшли навіть до природних заповідників. Якщо бетонні квартали все ж виростуть на місці дерев – то інвестори, котрі придбають тут квартири, опиняться у довічній ізоляції. Це зрозуміло, бо тут немає транспортної інфраструктури, щоб прийняти ще одне "місто у місті". Так само, тут немає шкіл, дошкільних закладів і лікарень. Тому якщо вам пропонують "Кришталеві джерела", уважно придивіться, чи не вступаєте ви у бездонне болото. Бо, купивши тут житло, ви опинитеся в епіцентрі екологічної катастрофи, транспортного колапсу, або станете жертвою будівельної афери.