RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Випускний-2017: що, почому і навіщо

Батьки і школярі все частіше замислюються, чи варто віддавати стільки грошей за один вечір

Батьки і школярі все частіше замислюються, чи варто віддавати стільки грошей за один вечір Багато випускників хочуть зробити прощання зі школою таким, що запам'ятовується Фото: УНІАН

Банти, кульки, зворушлива музика, посиденьки у вузькому дружньому колі або ж лімузини, поїздки нічним містом та виступи пафосних артистів – атрибути яскравого випускного різняться в залежності від фінансового становища батьків. Неабияк роздуті бюджети урочистостей по закінченню школи все частіше змушують дорослих відмовляти дітям у святі. І справа не тільки в тому, що деякі сім'ї не в змозі витримати фінансовий тягар випускного, а в тому, що все частіше задаються питанням, а чи варто?

Почому нині свято?

Цього року випускні вечори припадають на кінець червня, але їх точну дату кожна школа обирає індивідуально. Хтось воліє святкувати перехід у доросле життя після всіх випробувань і тестування, інші ж хочуть відзначити радісну подію в один час з останнім дзвоником – у кінці травня.

В українських реаліях випускний вечір – це не тільки радісна подія, але ще і цілком відчутний удар по фінансовому добробуту сім'ї випускника. Якщо раніше середньої зарплати одного члена сім'ї цілком вистачало для того, щоб забезпечити дитині незабутнє і яскраве свято, то зараз деякі батьки навіть відмовляються йти на випускному в ресторан, тому що банально не вистачає на це грошей.

Обов'язковий список витрат – це наряд, банкет, фотограф. Найчастіше сюди ще додаються витрати на транспорт і на подарунки вчителям. Отже, давайте подивимося, у яку суму обійдеться останнє свято дитинства.

Наряд – один з найбільш відповідальних елементів випускного. Та що там – найбільш відповідальний, деякі дівчата йдуть на свято тільки заради того, щоб покрасуватися в новій сукні і відчути себе королевою, ну, або як мінімум принцесою.

Сукню в Україні можна купити як і в звичайному неспеціалізованому магазині, віддавши по знижці близько 300 грн, так і замовити у іменитих вітчизняних дизайнерів, витративши більше 10 тис. грн. В середньому ж в салонах ціна на цілком пристойне і якісне плаття буде варіюватися від 2000 до 5000 грн.

Знайти нормальний костюм для хлопця менше, ніж за 1,5 тис. грн – практично неможливо. Хороший же – обійдеться близько 3 тис. грн. Якщо захочете придбати фірмову річ, тоді ціна буде на порядок більше – 6-8 тис. грн.

Деякі випускники та їх батьки дотримуються думки, що куди краще пошити сукню або костюм на замовлення – це і економніше, і річ унікальна. Але як показує практика, так заощадити не виходить. Наприклад, метр шифонової тканини коштує від 60 до 100 грн, трикотаж – 120 – 200 грн. Якщо додати сюди ще ціни на фурнітуру і роботу швачки – вийде приблизно те ж саме, як якщо б ви купували наряд в магазині.

Що стосується взуття, то тут випускники зазвичай віддають перевагу двома варіантами: або купити дешеві, одноразові, але симпатичні туфлі (400-600 грн), або ж витратити більше, але зате взяти якісну та шкіряну пару взуття, яка обійдеться близько 2 тис. грн.

Дівчатам до їх способу ще потрібно придбати аксесуари – прикраси і клатч. За 600-800 грн можна купити і біжутерію, і сумочку (не з шкіри, правда).

Ціни на зачіски в київський салонах стартують від позначки 200 і вище, тому витрати для середнього сегмента складуть близько 400 грн. Макіяж буде коштувати трохи дорожче – 500 грн.

Загалом, повний образ випускника сім'ї, з середнім рівнем доходу, обійдеться близько 5 тис. грн. Звичайно, ця сума може змінюватися як у більшу, так і меншу сторону. Випускник може купити туфлі і на OLX за символічні 150 грн, а може і захотіти пару з нової колекції Christian Louboutin.

Крім зовнішнього вигляду свого чада, знадобиться ще сплатити ресторан, фотографа і транспорт, який би доставив випускників зі школи безпосередньо на місце бенкету.

У київських ресторанах середня ціна для одного гостя – 600 грн (без алкоголю). Оренда автомобіля (зазвичай замовляють лімузини) коштує близько 1200 грн на годину, в залежності від марки машини. Але заплатити доведеться ще за додатковий час, тобто конкретно за подачу машини. У деяких салонах діють обмеження, згідно з якими можна замовляти тільки понад 3-х годин оренди лімузинів.

Випускний без фотографа не мислиться не тільки самим винуватцям торжества, але і їх батькам, які хочуть зберегти радісні моменти в фотоальбомах або фільмах. Робота фотографа оплачується погодинно і з додатковим обсягом послуг, тобто із замовленням відео, фільмів, альбомів, дисків і т. д., буде коштувати дорожче. У середньому день роботи фотографа з повним комплектом послуг (починаючи з офіційної частини і закінчуючи бенкетом) обійдеться 8-10 тис. грн. Але можна знайти і дешевший варіант – близько 4-5 тис. грн.

Часто на випускні вечори також замовляють різноманітних зірок, еквілібристів, фокусників і танцюристів, вартість послуг яких залежить від їх популярності і витраченого часу.

Ще одна стаття витрат – подарунки школі та вчителям. Усе це робиться за бажанням учнів, але вже стало негласною традицією, порушувати яку мало хто наважується. Суми, необхідні для подарунків, скрізь різні, в залежності від того, чим збираються порадувати педагогів. Деяким дарують нові меблі або прикраси, іншим путівки в теплі країни – усе залежить від фантазії учнів і можливостей батьків.

Для чого потрібен випускний?

Щороку думки про те, як святкувати випускний і чи варто його святкувати взагалі, кардинально відрізняються. Школярі у своїй більшості цілком підтримують ідею масштабної гулянки, але батьки не завжди хочуть витрачати по кілька своїх зарплат заради одного, нехай і незабутнього дня.

"Апостроф" розпитав українських випускників про те, як вони відносяться до останнього шкільного свята, чи потрібно на ньому заощаджувати і які альтернативні варіанти святкувань вони б могли запропонувати.

"Випускний – це те, що буває один раз в житті (не враховуючи університет). Люди з твого класу – майже твоя друга сім'я, усі ці 11 років спільних моментів потрібно закріпити чимось завершальним, щоб це запам'яталося. Адже, як кажуть, це найкращі моменти твого життя. Думаю, що можна особливо не витрачатися на це свято. Його можна зробити гарним, не вкладаючи при цьому велику суму грошей. Хоча все, звичайно ж, залежить від бажань", - говорить Марія, випускниця київської школи №23.

"Випускний вечір – це свято, яке заслуговує кожен. Плюс ти можеш показати всім, яка ти красуня. Економити на сукні, а тим більше на самому випускному не треба, тому що це буває раз в житті. А взагалі було б прикольно, якби святкування було таким, як хочуть самі учні", - ділиться своєю думкою Аліна з чорнобаївської гімназії.

"Як каже наша класна, заміж хоч 10 разів, а випускний – один. Випускний є останньою можливістю бачити весь колектив разом, провести останній день у повному складі. А взагалі можна відсвяткувати випускний скрізь, навіть на зупинці, або просто бродити по місту, головне - компанія цих психів", - пояснює свою точку зору Анастасія з київської спеціалізованої школи №3.

Випускники з усієї України сходяться на думці, що випускний – подія лімітована, яка більше ніколи не повториться, тому потрібно гідно попрощатися зі школою і не розкидатися пам'ятними моментами.

"Думаю, що на ньому не варто економити, але і по 1000 гривень в місяць за нього платити – це перебір. Якщо чесно, то я сам навіть не уявляю, як буде проходити мій випускний, але сподіваюся, що буде весело. Альтернативні варіанти? Ну, я не знаю. Можна там поїхати погуляти в місті, потім на турбазу на пару днів", - говорить Максим з Дніпра, який навчається в школі №114.

Але крім школярів, які з нетерпінням очікують майбутнє свято, є і ті, хто не бачить у ньому особливо сенсу.

"Для мене випускний – це прощання зі школою, з усіма вчителями, однокласниками. Але святкувати його не варто, це безглуздо витрачати стільки грошей на один день, краще поїхати в поїздку як мінімум Україною, а як максимум Європою на тиждень", - вважає Андрій, учень однієї із запорізьких шкіл.

Безглузді витрати або незабутні емоції?

Деякі класи намагаються відійти від усталених традицій з офіційною частиною і банкетом і відсвяткувати випускний на яхті, у формі квесту або ж взагалі віддати зібрані гроші на благодійність. Наприклад, в минулому році харківські випускники пожертвували зібрані на свято гроші кардіоцентру. Відзначити закінчення навчання вони вирішили у вузькому колі, без пишних нарядів і святкувань. Схожий випадок був і в запорізькій школі, учні якої відмовилися від випускного заради поранених воїнів АТО.

Після подій на Майдані у святкуванні випускних вечорів також почали переважати національні мотиви: ресторан з українською кухнею, програма згідно з вітчизняними традиціями і вишиванки замість бальних суконь.

Останнім часом батьки нерідко відмовляються від гулянь випуску. Деякі вважають, що замість витрат на свята можна віддати гроші на ту ж благодійність і принести більше користі, інші впевнені, що випускний – дуже унікальна подія, щоб їм жертвувати.

Анжела, мама одинадцятикласника з київського ліцею "Наукова зміна" вважає, що відмовлятися від випускного не можна, але підходити до витрат слід розумно.

"Звичайно, можна організувати дітям шикарний банкет в ресторані розкішного готелю із запрошенням у якості ведучого свята Дядю Жору, а час між тостами заповнити музичними паузами від Лободи... Можна весь клас посадити в літак і відправити відзначати важливу подію на якісь острови. Але все це лягає важким тягарем на плечі батьків, і не кожен батько має можливість відкрити ворота в доросле життя своєму чаду такою ціною. У кожному навчальному закладі склалися свої певні традиції у святкуванні випускних. І ламати ці традиції ніхто не має бажання: ні батьки поточних випускників, ні самі випускники. Тому традиційно урочисто вручають атестати в актовій залі школи, потім їдуть відзначати це в ресторані і в кінці той, хто доживає, йде чи їде зустрічати світанок..." – ділиться своєю думкою Анжела.

Мама випускника також розповіла, що урочиста частина та банкет обійшлися їм близько 5000 грн – і це з присутністю в ресторані обох батьків і з врученням атестатів в Українському домі.

Хоча випускний – це свято для самих школярів, зробити його дорожче і пафосне хочуть самі батьки, вважає волонтер Леся Литвинова, чия дочка в цьому році закінчує школу.

"Святкувати – варто. Просто кожен в поняття "свято" вкладає свій сенс. Свято – це не обов'язково парад марнославства і змагання, у кого плаття крутіше і ресторан гламурніше. Тут треба розуміти, що вирішують зазвичай дорослі. Ті ж дорослі, які проводять корпоративи на роботі, святкують свої дні народження в ресторанах, організовують презентації проектів з фуршетами. Так що підхід до "свята" у них передбачуваний. А діти йдуть на поводу. Ресторани і шоу хочуть не діти. Це амбіції батьків", - розповідає Литвинова "Апострофу".

Волонтер помітила, що уявлення про ідеальний випускний у кожного своє, але вирішувати, як бути з святом, повинні самі діти.

"Люди різні і на реалії реагують по-різному. І в одних школах діти відмовляються від випускних, наприклад, на користь благодійності, а в інших - святкують по повній. У нас, наприклад, батьки не прийшли до спільної думки, що робити. Думки розділилися. В результаті випускний буде, але не всі на нього підуть. При чому рішення, йти чи ні, - ухвалюють діти. Моя дочка відмовилася від першого варіанту, який запропонували батьки. Якщо буде більш скромний - вона із задоволенням піде. Наскільки я знаю, діти там між собою щось вирішують, в обхід дорослих. Я думаю, що це абсолютно їх право", - підсумувала Литвинова.

Враховуючи те, що саме батьки спонсорують випускний, вони і беруть на себе відповідальність за те, як саме він відбудеться і чи відбудеться взагалі. Найчастіше випускний просто служить майданчиком для реалізації амбіцій батьків. У дітей рідко цікавляться про те, яким би вони хотіли бачити своє свято. Як правило, школяр просто приймає модель, прийнятну для його сім'ї – у кого-то це масштабні урочистості, а у інших повне ігнорування цієї події.

Через складну економічну ситуацію багато сімей змушені не ходити на випускний вечір. Інші скасовують святкування з морально-етичних причин, які не дозволяють влаштовувати їм гуляння в той час, як частина України воює.

Святкування випускного вже настільки вкоренилося в українських традиціях, що будь-які зміни в усталеній схемі "церемонія-банкет" здаються неймовірними нововведеннями.

Стандартний сценарій випускного – з їжею, довгими сукнями, в яких неможливо ходити, і танцями під нехитру попсу – припадає до душі далеко не всім. Тому батьки, агентства з організації свят і самі випускники намагаються креативити і придумувати все нові і нові варіанти для прощання зі школою.

Як правило, нові варіанти не приживаються в наших реаліях, натомість, частина з врученням атестатів, ситним банкетом і енергійними танцями залишається незмінною. Хоча випускні і перетворюються в гонку капіталів – хто дорожче одягнений і все в цьому дусі, враження від свята залежить далеко не від суми вкладених в нього грошей.