RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Спорт

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ольга Харлан: Ніхто не завадить мені виграти медаль на Олімпіаді

На Іграх в Ріо виступлять 14 українських фехтувальників

На Іграх в Ріо виступлять 14 українських фехтувальників Ольгу Харлан називають однією з головних претенденток на олімпійську медаль в Ріо-де-Жанейро Фото: EPA/UPG

Ольга Харлан, яка в 2016 році стала переможцем кількох міжнародних турнірів, вважається однією з головних претенденток на нагороди Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. Вже на початку змагальної програми Ігор-2016 - 8 серпня - вона може принести нагороду в скарбничку української команди, яка буде представлена в Бразилії 206 спортсменами.

Українські фехтувальники завжди були на передових ролях під час міжнародних змаганнях – і в радянські часи (досить згадати багаторазового чемпіона світу, олімпійського чемпіона-1964 Григорія Крісса), і після розпаду СРСР, коли українці виступали на Іграх у складі Об'єднаної команди, і після здобуття Україною незалежності. Будуть серед претендентів на нагороди українці і на Олімпіаді в Ріо. Всього на Іграх-2016 на фехтувальні доріжки вийдуть 14 українців.

За п'ять літніх Олімпіад, на яких Україна виступала окремою командою, починаючи з Атланти-1996, українські фехтувальники всього чотири рази піднімалися на олімпійський п'єдестал пошани. Після того, як в 1992 році Вадим Гутцайт став володарем золота в командній першості шаблістів, українське фехтування переживало не найкращі часи. Однак поступово ситуація стабілізувалася – профільній федерації вдалося залучити хороших спонсорів (частина з яких, до речі, мають пряме відношення до цього виду спорту), спортсмени отримали більше можливостей для підготовки, підросла талановита молодь. І якщо нагорода Владислава Третяка в Афінах-2004 (бронза в індивідуальній шаблі) сприймалася як приємна несподіванка, то вже через чотири роки всі чекали нових перемог українців у Пекіні.

У підсумку, все обмежилося однією медаллю – зате якою – фінальну битву української команди шаблісток на чолі з юною Ольгою Харлан проти господарок турніру можна переглядати багато разів. Саме тоді всі зрозуміли, що Харлан – майбутня зірка світового фехтування. У період між двома Іграми Ольга не раз ставала переможницею європейських і світових першостей, а більш досвідчені суперниці не переставали захоплюватися її талантом. В Лондон українка їхала у статусі зірки – якби в цій програмі Олімпіади були командні змагання з шаблі (на Іграх існує система чергування різних видів зброї у команді - так, в Ріо змагання пропустять рапіристи), то напевно Харлан і Ко підтвердили б свій статус. А так 21-річна шаблістка обмежилося бронзою в індивідуальній першості. Зате золото несподівано дісталося шпажистці Яні Шемякіній.

Аналітики прогнозують, що саме фехтувальники стануть одними з головних постачальників медалей в скарбничку української команди на Олімпіаді-2016.

Склад збірної України з фехтування:

Шпага, чоловіки

Максим Хворост

Анатолій Герей

Дмитро Карюченко

Богдан Нікішин

Шпага, жінки

Яна Шемякіна

Ксенія Пантелєєва

Анфіса Почкалова

Олена Кривицька

Шабля, чоловіки

Андрій Ягодка

Шабля, жінки

Олена Вороніна

Аліна Комащук

Олена Кравацька

Ольга Харлан

Рапіра, жінки

Ольга Лелейко

Українці будуть представлені у таких видах програми: шпага, чоловіки – індивідуальні, командні; шабля, чоловіки – індивідуальні; шабля, жінки – індивідуальні, командні; шпага, жінки – індивідуальні, командні; рапіра, жінки – індивідуальні.

Як ми вже відзначали, Харлан - головний претендент на сходження на п'єдестал в Ріо. Власне, Ольга – не тільки лідер команди шаблісток, але і найпопулярніша особистість серед усіх спортсменів олімпійської команди. 25-річна представниця Миколаєва, як і раніше, зберігає свій переможний настрій і мотивацію, незважаючи на те, що в період між Лондоном і Ріо вона тричі перемагала на ЧС (два рази в індивідуальних і один раз в командних змаганнях), а також має два золота ЧЄ. На чемпіонаті Європи в польському Торуні, який відбувся в червні, вона стала бронзовим призером в обох видах програми, однак навряд чи це говорить про те, що вона погано підготувалася до Ігор.

"Те, що було до Олімпіади - це як тренування. Найголовніше - Олімпійські ігри. Ми повинні бути зосереджені на цих змаганнях і скористатися всім тим, що приготували до них. Яка мотивація на Ріо? Я хочу виграти медаль в особистих і командних змаганнях. Буду робити все можливе, щоб досягти цього, благо, зараз все йде за планом. Думаю, зараз ніщо і ніхто не зможе перешкодити мені прийти до своєї мети", - зазначила Харлан у розмові з кореспондентом "Апострофа".

До речі, Харлан позитивно оцінила атмосферу в команді, якій в Ріо належить по суті захищати свій титул, здобутий у 2008 році в Пекіні (у Лондоні командні змагання не проводилися). "Ми вже досить давно змагаємося разом, і я думаю, що ми - справжня команда", - зазначила Ольга.

До речі, в сезоні 2015/16 українські шаблістки здобули дві перемоги на п'яти етапах Кубка світу, причому двічі вони у фіналі перемогли росіянок. По разу "синьо-жовті" були другими і третіми, а одного разу, у травні, на змаганнях в китайській Фошані, опинилися на 7-му місці.

Система відбору на Олімпіаду у фехтуванні дозволяє стверджувати, що в Ріо будуть представлені найсильніші фехтувальники. По суті, в українській команді немає слабких спортсменів - вистрілити в Бразилії можуть практично всі: і чемпіонка Лондона Яна Шемякіна, і навіть Дмитро Карюченко, який в середині "нульових" вважався одним з найперспективніших у своєму виді (за шаленої конкуренції став бронзовим призером ЧС-2006), а також деякий час очолював світовий рейтинг шпажистів. Про психологічну стійкість 36-річного харків'янина говорить один факт з його біографії: у 2009 році він пережив інсульт, однак, зібравши волю в кулак, успішно пройшов реабілітацію, повернувся в спорт і зумів повернутися до колишнього рівня.

Додамо, що першими серед українських фехтувальників у бій вступлять шпажистки - вже 6 серпня, у другий день Ігор. 8 серпня, як ми вже відзначали, на доріжки "Арени Каріока" вийдуть шаблістки, 9-го - шпажисти, 10-го - будуть фехтувати по одному представнику України в жіночій рапірі і чоловічій шаблі. 11 серпня стартують командні змагання у шпажисток, 13-го - у шаблісток, а завершать програму фехтування в Ріо шпажисти - 14 серпня.

Про шанси українських гімнастів в Ріо-2016 читайте в матеріалі "Апострофа" - "Олімпіада-2016: українські гімнасти готуються до боротьби за медалі".

Читайте також

Феєричний успіх українського футболу: краще було лише двічі

2024 рік – вже один із найуспішніших в історії українського футболу, але попереду ще багато важливих матчів

Україна – Ісландія – 2:1 Ура! Ми їдемо на Євро-2024 до Німеччини!

У Вроцлаві відбулася битва за Євро-2024 між збірними України та Ісландії

Боснія та Герцеговина - Україна - 1:2 залишився один крок до Євро-2024

У Зениці відбувся матч кваліфікації Євро-2024 між збірними Боснії та Герцеговини та України