У Кремля є інструмент війни, потрібно не дати його в руки Путіну

Костянтин Боровий про останні заяви Трампа в Брюсселі

Фото: EPA/UPG

На саміті НАТО в Брюсселі Дональд Трамп виступив з жорсткою критикою європейських союзників США, звинувативши їх в економічній залежності від Росії та невиконанні зобов'язань щодо видатків на оборону. За даними ЗМІ, американський президент навіть погрожував виходом Штатів з альянсу, хоча пізніше на прес-конференції запевнив, що не розглядає такої можливості. Чого чекати після гучних заяв та напружених переговорів під час саміту, "Апострофу" розповів російський опозиційний політик КОСТЯНТИН БОРОВИЙ.

- Трамп в розмові з генсеком НАТО Йенсом Столтенбергом звинуватив європейців у подвійній грі: з одного боку, Європа підтримує США, але з іншого, спонсорує Кремль, купуючи російський газ. Що буде після цього?

- Трамп фактично сформулював європейцям ультиматум – або ви підтримуєте Путіна, фінансуєте його, платите йому мільярди доларів, але тоді вже на ці мільярди і захищаєтеся від Путіна, якщо ви його боїтеся, або торгуєте зі Сполученими Штатами – і ми продовжимо вас захищати.

Це дуже жорсткий ультиматум, і я здивований, що Держдепартамент схвалив таку позицію Трампа. Це дуже правильна, але дуже радикальна позиція.

І тепер Європейський Союз потрапив у дуже складну ситуацію. Адже необхідно запобігти небезпечній тенденції у взаємовідносинах Росії та ЄС.

Зараз вони з цим зіткнулися: в самому центрі європейського континенту йде справжня війна. Можна не підтримувати Україну, як вони зараз роблять, підтримуючи дуже опосередковано і в основному словами. Європейці, звичайно, розуміють і чують всі висловлювання щодо "дійдемо до Берліна, до Лондона". Вони також розуміють, що якщо США не почнуть вирішувати це питання, то у них можуть виникнути серйозні проблеми. На це Трамп дуже розумно і раціонально заперечив, сказавши європейцям, чому б їм самим не починати щось робити для власного захисту.

- Чи Кремль буде реагувати на заяву Трампа?

- Кремль обов'язково буде реагувати на цю позицію Трампа. Включаться додаткові механізми, які є у їх розпорядженні – це ті ж націоналістичні партії. Вони спробують посіяти ворожнечу в Європейському Союзі, розкол. І вже з'являється можливість посипати сіль на розкол між ЄС і США.

Тобто все це буде робитися, і насправді це добре. Нехай роблять – це політична конкуренція. Нехай буде і така позиція – проти бюрократичної, такої, що абсолютно потворно працює, європейської структури.

Путін в такому разі просто стимулює ринкову конкуренцію за свої гроші, так що тут все в порядку.

- Чим реально загрожує ця заява: які дії можуть бути в підсумку?

- При наступному зверненні до США європейцям треба готуватися почути питання, яке назріває: а що ви самі робите? Гаразд, якби мова йшла тільки про НАТО, а європейці економлять ресурси на власну оборону. Трамп же говорив про те, що при всіх цих закликах підтримати європейців Німеччина витрачає на власну оборону лише 1% від ВВП. Це принаймні безвідповідально в сьогоднішній ситуації, коли стабільності в Європейському Союзі загрожує Путін зі своїми імперськими і мілітаристськими амбіціями.

Президент США Дональд Трамп на прес-конференції під час саміту НАТО в Брюсселі, 11 липня 2018 року Фото: EPA/UPG

- Чого в такому разі чекати від Європи? Чи можуть вони звести до мінімуму відносини з Кремлем, наприклад, купувати менше газу? Чи все ж таки ми не почуємо реакції Євросоюзу на слова Трампа?

- Якщо говорити про сухий осадок всіх цих заяв, конфліктів і дискусій, то мова йде про "Північний поток-2", який може не відбутися, якщо європейці приймуть раціональну позицію США, і здоровий глузд візьме гору.

Україні це буде дуже вигідно. Це не якісь розмови про привілеї, які теж потрібні, а серйозні та більш дорослі розмови з європейцями про їхні інтереси, про небезпеку, з якої в ЄС не рахувалися до цього часу.

А "Північний потік-2" – це інструмент в руках Кремля для ведення гібридної війни. І треба якось починати думати, щоб не давати його в руки Путіну.

- Так, але тут важлива позиція Німеччини. Як ви вважаєте, в питанні "Північного потоку-2" чи Німеччина буде ближче до США чи Росії?

- Німеччина ближче до Сполучених Штатів, тому що багато в чому значно більшою мірою залежить від США, ніж від Росії. І остання дискусія з приводу митних тарифів на метали (алюміній, сталь) дуже їх хвилює. У німців значно більший обсяг торгівлі зі Сполученими Штатами, і ринок з ними надійніший. Тому, вибираючи між Росією і США, Німеччина не хоче втратити ринки в США.

Я думаю, що "Північний потік-2" сьогодні є для Німеччини інструментом боротьби з тими ж митом, які США хочуть виставити для того, щоб зрівняти конкуренцію європейських і американських товарів на європейському та американському ринку.

Подивимося. Адже тут здоровий глузд не гарантовано. Перед початком Другої світової війни угода з Німеччиною про визнання аншлюсу Австрії здавалася вирішенням проблем війни, але таким не стала. Отож будемо сподіватися на здоровий глузд, розуміючи, що вона не завжди наступає.

Читайте також

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю очень важно закрепиться в Европе на фоне противостояния с США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовность США жестко отвечать на нападения ведет к войне