Трамп веде Америку до одного результату, постраждають всі - Майкл Віллард

Американський політичний аналітик про події 2019 року, через які світ опинився на межі катастрофи

Світ на межі економічної кризи через необдуману політику американського президента Дональда Трампа, некерована Британія і помічена, але поки не почута Україна. Саме таким ми залишаємо 2019 рік, стверджує в інтерв'ю "Апострофу" американський публіцист, політичний аналітик, президент міжнародної PR-агенції The Willard Group МАЙКЛ ВІЛЛАРД.

- Найважливішими політичними подіями 2019 року були Brexit та імпічмент американському президенту Дональду Трампу. Як ви б їх охарактеризували? Що від цих подій очікувати у наступному році?

- Одного червневого ранку у Києві 2016 року я дізнався шокуючу новину: Британія майже проголосувала за вихід із ЄС. Від того часу країна летить вперед без керма, а її керівництво демонструє некомпетентність. Іронічно, що в той час, поки Україна намагалася стати ближче до ЄС, Британія вирішила піти. На мій погляд, це була ксенофобська реакція британського суспільства на імміграцію, і Brexit продемонстрував її якнайкраще правдиво.

Наприклад, у мене є другий будинок у Туреччині. По сусідству живуть британці, які підтримують Brexit і весь час скаржаться на те, як іммігранти заполонили Британію. Але, здається, самі не розуміють, що за іронією – вони іммігранти у Туреччині. Я думаю, Британія – ніби потяг у тунелі – машиніст і пасажири бачать світло у кінці, але вони не розуміють, що це прожектор потяга, який іде назустріч.

Щодо президента Трампа, мене дрижаки проймають кожен раз, коли я дізнаюся про його бездумні вчинки. Він лишився без генералів, без найкращих радників, і нема нікого з дорослих, хто б наглядав за 5-річною дитиною за кермом. Майбутнє мене не тішить, але я маю впевненість, що він "пролетить" наступного листопада. На щастя, він не зможе нашкодити дуже сильно в ті місяці, що йому лишилися. Дуже невисокий шанс, що його засудить американський Сенат, в якому домінують республіканці. Але поки існують вільні журналісти-розслідувачі, його зловживання й "українське питання" не забудуть.

- Відносини між США та Україною цього року були непростими. Українських політиків попереджали, щоб не втручалися у процес імпічменту, але колишні генпрокурори Юрій Луценко і Віктор Шокін, а також скандальний народний депутат Верховної Ради із "Слуги народу" Олександр Дубинський зустрічалися із Руді Джуліані. Луценко і Шокін ходили на прихильний до республіканців ТБ-канал. Тож, як би там не було, імпічмент Трампу зачепить Україну.

- Україна може закрити двері перед політиками, які розносять конспірологічні теорії, які легко розвінчати.

- Кого ви маєте на увазі?

- Виключно колишнього мера Нью-Йорка Джуліані та інших американців, які поширюють ці теорії. Включаючи Трампа.

Екс-мер Нью-Йорка Рудольф ДжуліаніФото: Getty images

На сьогодні репутацію Джуліані змили в унітаз. Він знищив усю свою кар'єру. Однак, я думаю, що Україна і США можуть мати хороші відносини у майбутньому. Я не звинувачую Зеленського ні за його несміливі ремарки під час зустрічі з Трампом, ні за розмову, яка стала першопричиною імпічменту. Зеленський опинився, як то кажуть, між молотом і ковадлом. Отримання летальної зброї було важливо для боєздатності армії, і він хотів настільки пристосовуватися до ситуації, наскільки можливо.

- Тобто Володимир Зеленський має шанс вибратися з цієї ситуації?

- На початку президентських виборів в Україні я підтримував Петра Порошенка. Мені здається, він зробив неймовірну роботу після Революції гідності, особливо у сфері створення українського війська, аби воно могло в межах розумного протистояти Росії. Але, якщо коротко, я думаю, що Зеленський може бути хорошим президентом, але відносини з Америкою більше залежать саме від США.

- Могли б ви пояснити це своє твердження?

- Зважаючи на те, як Трамп намагається побудувати комфортні відносини з Володимиром Путіним, американсько-українські відносини більш залежать від політики США та тамтешніх виборів 2020 року, ніж від української сторони. Всі протиріччя, які привели до імпічменту, були спровоковані вірою Трампа у повністю спростовану теорію, що Україна нібито була причетна до втручання в американські вибори 2016 року.

- Що ви можете сказати про те, як проявила себе Росія за останній рік? Чи схоже, що вони зрештою вгамуються?

- Немає сумнівів, що Росія намагалася втручатися у вибори в США і по всій Європі, і вони намагатимуться продовжувати це робити. Це недорогий спосіб завоювати серця і розуми через пропаганду й обман, домінуючи в соцмережах. Вони задешево збільшують свій вплив, водночас втрачаючи вплив на посередню економіку Росії, яка становить 1/10 від економіки США. І вони не заспокояться – будуть просуватися вперед, не полишаючи уже зайнятих позицій, коли мова йде про спроби розширити сферу впливу.

- США допомагали Україні протистояти Росії, наприклад, до нас нарешті дійшли американські катери "Айленд". В оборонному бюджеті американські парламентарі передбачили 300 млн доларів військової допомоги Україні. Що можна було б зробити краще?

- Надання летальної зброї допоможе. За Обами така допомога просто посилила б агресію Росії в той момент, коли Україна - відразу після революції - була погано готова з нею боротися. Тепер, оскільки армія стала сильнішою, летальна зброя може бути корисною.

Випробування FGM-148 Javelin в УкраїніФото: Getty images

Однак Україні варто чітко сформулювати думку: українська політична система є розвинутою демократією, такою як у США, хоча вона і має недоліки. Натомість Росія досі лишається, як говорив американський президент Рональд Рейган, "імперією зла".

Іншими словами, Україна заслуговує на допомогу. Також їй варто продовжувати боротися з корупцією, хоча у цій сфері вона уже має певні здобутки. Україні треба активніше демонструвати те, що вона робить добре – в економічному та політичному плані.

Я вперше приїхав до України наприкінці 1994-го. Коли я повернувся додому, люди думали, що я був у Росії. Ні, в Україні, казав я. Один губернатор відповів мені: "Так, я знаю Росію". Після двох революцій і війни проти Росії, Україна зараз опинилася на карті світу і її проблеми турбують усіх. І це добре.

- Що ви бачите у світовій політиці та економіці? Які головні уроки можна винести з того, що відбувається?

- Я не економіст, але зважаючи на те, що Штати впливають на світову економіку, світ, як казали раніше - cruising for a bruising, - "шукає пригод на свою голову". Оскільки Трамп здійснив колосальне скорочення податку на найбагатших американців, а відповідного інвестування в людський капітал і американську інфраструктуру не здійснив, то наша економіка переживає такий дефіцит, як ніколи раніше. Жодна економіка не витримає довго, якщо багатії будуть ставати ще багатші, а про решту 99% забудуть.

Зростання акцій на американських фондових ринках – це не передвісник хороших часів, а скоріше – "дим і дзеркала" (прийоми фокусників-ілюзіоністів; приказка означає приховування справжнього стану речей, – "Апостроф"), які приховують рецесію, що наближається. Через скорочення податку ми не побудували нічого - ні доріг, ні аеропортів, ні залізниць. Падіння американської економіки відгукнеться по всьому світу.

- "Зелені" набирають сили в економіці та політиці у Європі та світі. "Веган" стало словом 2019 року. Ви вірите у такі тенденції?

- Мені подобається казати так: роби більше з меншими затратами. Експерти передбачають, що за наступні 30 років населення виросте до 9 млрд людей. Однак ми маємо достатньо підходящої води для цілорічного використання лише третині з них. Треба оберігати довколишнє середовище. Тож, я підтримую інновації, які використовують менше води для вирощування їжі, такі як гідропоніка, або використання заощадливих методів поливу.

Але щодо веганства, я захоплююся цими хлопцями й дівчатами, але я не один із них. Я вірю у права тварин, але також вірю, що має бути здоровий глузд із точки зору харчового ланцюжка. Також у світі багато людей, які перебувають на самому дні харчової піраміди, якщо мова заходить про доступність харчування. Але, я вважаю, кожен має старатися сильніше, аби лишити по собі менший вуглецевий слід, швидше переходити до відновлюваної енергії, яка стає менш дорогою. Що не кажіть, а є причина, що 16-річна дівчинка на ім'я Грета стала людиною року журналу TIME.

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовность США жестко отвечать на нападения ведет к войне

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Несмотря на поездку Дэвида Кэмерона в США, убедить трампистов помочь Украине не удалось