Погляд

"Рамштайн-9": три ключові результати для України

Однією з найважливіших була заява міністра оборони США Ллойда Остіна

Рамштайн-9 приніс багато цікавого, але деякі речі залишилися за лаштунками Фото: kr.ua

Девʼяте засідання у форматі "Рамштайну" відбулося 14 лютого у Бельгії. За його підсумками було оголошено про передачу Україні нового озброєння. Зокрема, за словами генерала Марка Міллі, 11 країн пообіцяли надати Україні танки, 22 країни - БМП, 9 країн - системи ППО. Чи був цей "Рамштайн" успішним для України, що залишилося за лаштунками, та що ухвалені на засіданні рішення означатимуть для росії – своєю думкою в етері Апостроф TV поділився військовий експерт ОЛЕКСАНДР МУСІЄНКО.

Очікування завжди будуть більші - це природньо і нормально. Ми прекрасно розуміємо, що на нашій території йдуть бойові дії, ворог напав на нас, російські війська тут, і нам потрібно якомога більше зброї, якомога швидше для того, щоб ці атаки відбивати і наближати нашу перемогу. Це очевидно. Але якщо ми говоримо про те, як працює "Рамштайн" загалом і чи дає результат – звичайно, дає. І дає досить потрібний результат і позитивний. Чому?

Читайте: Тисячі "стволів", ракети та понад мільйон боєприпасів: США знайшли ще одне джерело для посилення ЗСУ

По-перше, те, що ми чуємо на "Рамштайні", і те, що оголошується, – це лише частина того, що обговорюється. Зокрема на найближче майбутнє, на середньострокове майбутнє тощо. І цей "Рамштайн" так само можна поділити на кілька факторів.

Перший фактор – це підтримка і забезпечення обороноспроможності українського війська за допомогою зброї, боєприпасів, снарядів, патронів – усього, що необхідно для забезпечення поточних потреб. У нас зараз інтенсивні бойові дії на сході, ворог наступає, нам потрібна велика кількість артилерійських снарядів і боєприпасів, щоб знищувати позиції агресора, давати відсіч і вести оборону. Це один аспект.

Другий – забезпечення пришвидшення виконання тих рішень, які були ухвалені на попередніх самітах. Це стосується бронетехніки і танків, пришвидшення навчань українських підрозділів, і постачання техніки до України.

Третій – це дійсно розширення місії з підготовки і навчання українських військових на полігонах країн Європи і НАТО. Це дуже важливий аспект.

Читайте: Україна може отримати винищувачі F-16 від США, але є умови

Тут були ще питання протиповітряної оборони – далі будуть посилювати забезпечення. Є рішення Німеччини про надання двох батарей систем IRIS, буде система SAMP/T французького і італійського виробництва. Це практично європейський аналог американської системи Patriot. Вирішувалося питання збільшення виробництва боєприпасів для тих самих Gepard – зенітних установок, яких 30 штук передала Німеччина тощо.

Другий аспект – глобальний і досить важливий. Це заяви міністра оборони Сполучених Штатів Ллойда Остіна. Він сказав, що Сполучені Штати, формат "Рамштайн" і Захід, які підтримують Україну, робитимуть це надалі, і Україна отримає все необхідне для контрнаступу навесні. Що це означає? Це заява, яка зроблена не просто так, тому що позиція України, і вона абсолютно зрозуміла на Заході, полягає в тому, що нам для контрнаступу потрібні такі елементи:

- перший – це бронетехніка і танки;

- другий – це артилерія і велика кількість снарядів до неї. Так само сюди можна віднести і реактивні системи залпового вогню. Не лише ствольної, а й далекобійні ракети типу GLSDB, ATACMS, Storm Shadow чи інші;

- третій елемент – це літаки;

- четвертий елемент – це люди, які навчаються, які мотивовані, які пройшли хороший вишкіл із використанням і засвоєнням техніки західного зразка і мають між собою злагодженість, і готові до бойових дій.

Практично по трьох елементах у нас є прогрес. Я думаю, що буде і по четвертому, по авіації. Рішення про надання літаків ми не почуємо сьогодні. Можливо це станеться за тиждень, коли президент Сполучених Штатів буде в Польщі. Або почуємо, можливо, трохи пізніше. Але те, що це рішення буде ухвалено в тій чи іншій формі, і те, що Україна отримуватиме зброю, потрібну для контрнаступу – це рішення вже прийнято.

Дуже важливо, коли міністр оборони США говорить настільки переконливо, що українська армія буде готова до контрнаступу навесні, не приховуючи навіть планів. Ясна річ, не оголошуючи дати, напрямків і тому подібне. Але якщо йдеться про те, що це буде - це означає, що наші західні партнери допомагатимуть, і вони впевнені в тому, що Україна, звичайно з їхньою допомогою, може відбити російські атаки – доволі жорсткі і агресивні на сході – і перейде до контрнаступу. Це дуже впевнена позиція.

Що це означає для росії? Зараз і так їхні генерали не можуть вигадати нічого іншого, крім лобових атак штурмовими групами і помилок, які були під Вугледаром. Вони будуть продовжувати поспішати, а значить – робитимуть ще більше помилок, якими буде шанс скористатися. Тобто буде на них додатковий тиск. Вони і так поспішають зі своїм наступом до приїзду більшої частини озброєння, яке нам вже обіцяне Заходом, а так поспішатимуть ще більше. Тобто кількість помилок лише зростатиме.

Читайте також

Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

И Украина, и Россия сейчас испытывают нехватку ресурсов, и поэтому активно ищут помощь у других стран

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю очень важно закрепиться в Европе на фоне противостояния с США

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

У Штатов немало претензий к китайской компании TikTok