RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Каліфорнійська мрія: сепаратисти з США покличуть на допомогу Росію

Однак історичний досвід говорить про те, що шанси на відділення Каліфорнії від США є мізерними

Однак історичний досвід говорить про те, що шанси на відділення Каліфорнії від США є мізерними У прокуратурі американського штату Каліфорнія зареєстрували пропозицію прихильників ініціативи виходу штату зі складу США винести це питання на референдум Фото: EPA/UPG

Перемога Дональда Трампа на виборах президента США надала імпульс ідеї незалежності Каліфорнії, і на даний момент до ініціативи приєдналися близько 13 тис. волонтерів. Їх мета - зібрати достатню кількість підписів - близько 800 тисяч - щоб домогтися проведення референдуму з питання незалежності Каліфорнії. Абсолютно у всіх штатах раніше збирали підписи про відокремлення від США, і найбільш активним був Техас, але і у нього, як відомо, нічого не вийшло. Фахівці стверджують, що у каліфорнійців шансів не набагато більше. Навіть якщо вдасться зібрати достатню кількість підписів, навряд чи на незалежність Каліфорнії, найбільш багатого американського штату, погодяться Конгрес та інші штати.

Після обрання президентом Дональда Трампа в Каліфорнії набирає популярність ідея відділення штату від США. Ініціатори назвали свою кампанію Calexit, за аналогією з Brexit, і хочуть зібрати підписи для проведення референдуму. Сепаратисти в понеділок, 21 листопада, подали петицію про проведення референдуму в канцелярії прокурора штату.

Руху каліфорнійських сепаратистів, як зізнаються вони самі, вже більше двох років, але їх ініціативу підхопили лише після обрання Трампа. Маркус Руїс Еванс, співзасновник і віце-президент організації Yes California, розповів, що вони з колегами планували домогтися призначення референдуму на 2019 рік, але перемога Трампа на виборах внесла свої корективи: тепер голосування хочуть провести в 2018 році (хоча петиція поки називається "Calexit: плебісцит 2019 року про незалежність Каліфорнії"). "Ми робимо це зараз через величезну увагу", - пояснив Еванс зміни в термінах газеті Los Angeles Times.

13 тисяч осіб вже погодилися на волонтерських засадах брати участь у зборі підписів, який може початися навесні. Для проведення референдуму потрібні підписи 800 тисяч каліфорнійців - це 8% від кількості людей, які голосували за останнього губернатора. Фінансувати кампанію пообіцяв співзасновник компанії Hyperloop One Шервін Пишевар. Його підтримали інші представники Кремнієвої долини: колишній генеральний директор Cheezburger Бен Хух, інвестор, засновник соцмережі Path Дейв Морін і колишній співробітник Google, засновник Design Inc. Марк Хэмеон. Пишевар аргументував свою підтримку Calexit тим, що це - найбільш патріотичне, що він може зробити.

Прихильники відділення пояснюють свою ініціативу тим, що штат віддає у федеральну скарбницю більше, ніж одержує взамін, - приблизно на $16 млрд на рік. З цього начебто випливає, що каліфорнійські платники податків програють, поки штат перебуває у складі США. Відзначимо, що аналогічні аргументи користуються популярністю у прихильників відділення багатої Каталонії від решти Іспанії. Каліфорнія - найнаселеніший в країні штат (понад 39 млн осіб) і перший за розміром ВВП ($2,5 трлн в 2015 році, більше, ніж ВВП Бразилії або Франції). Якби Каліфорнія зараз була державою, її ВВП був би шостим у світі.

Ед Діггз з Yes California в ефірі телеканалу KCRA (Сакраменто, Каліфорнія), філії компанії NBC, заявив, що відділення дозволить краще піклуватися про бездомних в Каліфорнії, досягти більшої рівності в доходах. "Ніщо з цього не є можливим, поки ми являємо собою частину Вашингтона", - сказав Діггз. Він, щоправда, визнає, що домогтися хоча б голосування буде складно.

Ще один аргумент сепаратистів - "культурні відмінності" між каліфорнійцями та іншими американцями. Також вони вказують на те, що загальнонаціональні медіа та організації критикують населення штату за те, що той не йде нога в ногу з усіма громадянами США.

За Хілларі Клінтон на останніх виборах проголосували 62% каліфорнійців. За Трампа - 33%. У Лос-Анджелесі протести проти результатів виборів з гаслом Not My President ("Не мій президент") почалися вже 9 листопада. 12 листопада вони посилилися з-за перших затримань поліцією.

Як пише Mashable у статті "#CalExit: Рух за вихід Каліфорнії реально може спрацювати", відразу після виборів це було схоже на жарт, але кількість прихильників виросла дуже швидко з 1,5 тис. до 12 тис. "Кожен американський штат у той чи інший час намагався вийти зі складу США, в більшості своїй за рахунок петицій до Білого дому. Але ймовірність того, що вихід сучасного штату будь-яким чином насправді станеться, неймовірно низька", - наголошується в матеріалі.

Для цього немає встановленого механізму, оскільки положення Конституції, які визначають, яким чином штат може приєднатися до США, не пояснюють, як йому вийти зі складу країни. Однак теоретично це все-таки можливо, на думку автора матеріалу.

Жоден штат не виходив зі складу США з моменту завершення Громадянської війни (1861-1865 років), але намагалися всі: після переобрання Обами у 2012 році петиції з'явилися в кожному з 50 штатів, і щонайменше в шести набралося понад 25 тис. підписів. Більше за інших цього прагнув Техас. Його петиція в 2012 році набрала понад 125 тис. підписів. "Але Білий дім відхилив прохання, посилаючись на справу "Техас проти Уайта", яка розглядалася у 1869 році у Верховному суді. Тоді федеральний уряд відхилив аналогічну спробу штату вийти. Та справа охарактеризувала США як "непорушний союз", - розповідає Mashable.

На відміну від Техасу, Каліфорнія можна домогтися референдуму, просто зібравши необхідну кількість підписів. При цьому не потрібно, щоб законодавчі органи ставили ініціативу на голосування. Але в іншому завдання домогтися виходу зі складу США не менш складне: "Все це здається божевільною каліфорнійської мрією, але можливість є. Вона просто дуже маленька". Тим не менш, Маркус Руїс Еванс з Yes California вважає цю процедуру цілком реальною. "Ми ставимося до цього серйозно", - говорить Маркус Руїс Еванс.

Втім, ряд експертів не поділяють цю позицію. "Це абсолютно шалено, - сказав KCRA професор Карлтон Ларсон з UC Davis Law School. - Цього ніколи не станеться". Він пояснює це так: неважливо, чого хочуть в Каліфорнії, адже для виходу Каліфорнії зі складу США потрібно внести зміни в Конституцію, тобто з цим рішенням мають погодитися дві третини Конгресу і 38 з 50 штатів країни.

Президент Yes California Луїс Джей Марінеллі стоїть на своєму: "Вони говорили те ж саме про голосування Brexit, і вони говорили те ж саме про (можливості) Трампа бути обраним. Багато речей, яких люди не чекають, відбуваються... Люди втомилися від статус-кво".

І як бонус: у вересневому інтерв'ю Russia Today, напередодні пройшов у Москві "з'їзду сепаратистів" з усього світу, Марінеллі сказав, що вони хочуть вийти зі складу США так само, як це зробив Крим, "шляхом референдуму". Тоді Марінеллі зізнався, що на конференції хоче заручитися підтримкою Росії та інших країн, оскільки в майбутньому необхідно буде визнання результатів народного голосування у штаті. Сам він, як мінімум на той момент, жив в Єкатеринбурзі: "Я люблю Росію, для мене це другий дім".

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною