RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Атака на Трампа і загострення двох проблем: як у США відреагували на криваві вихідні

Американські ЗМІ приділили багато уваги трагедіям в Ель-Пасо і Дейтоні

Американські ЗМІ приділили багато уваги трагедіям в Ель-Пасо і Дейтоні Фото: UNIAN

У перші вихідні серпня США сколихнули одразу два масові вбивства, в яких загинули 30 людей. Спершу у місті Ель-Пасо в Техасі, на кордоні з Мексикою, зловмисник здійняв стрілянину в торговельному центрі Walmart. Його жертвами став 21 відвідувач центру. За кілька годин у місті Дейтон, штат Огайо, чоловік розстріляв натовп біля входу в бар і вбив 9 чоловік. Хоча розслідування обох випадків ще триває, американські медіа повняться подробицями трагічних подій. "Апостроф" зібрав основні факти та відомості про криваві трагедії.

Мотиви стрілка з Дейтону

Після того, як 24-річного жителя Дейтона Коннора Бетса не впустили у місцевий бар, близько першої ночі він повернувся, вдягнутий у бронежилет та маску, і відкрив вогонь по людям біля входу з власної штурмової гвинтівки, оснащеною магазином на 100 куль. Всього за 30 секунд після початку стрілянини він був застрелений прямо на місці злочину поліцейськими. На жаль, навіть така блискавична реакція поліцейських не допомогла уникнути жертв. Коннор Бетс встиг убити 9 відвідувачів бару, зокрема, свою 22-річну сестру.

Жодних офіційних чи неофіційних пояснень мотивів стрілка з Дейтону не названо. Але в пресу просочилась інформація, яка свідчить на користь антисоціальних схильностей зловмисника. Так, інформаційне агентство APNews на основі свідчень знайомих Коннора Бетса встановило, що ще під час навчання в школі він потрапив під нагляд поліції через те, що складав списки людей, яких планує вбити, та дівчат, яких збирається зґвалтувати. Втім, ця історія згасла, і жодних обмежень Коннор Бетс не мав. Навіть міг вільно купувати вогнепальну зброю, якою і скористався під час свого злочину.

Враховуючи, що якогось резонансного мотиву у стрілка з Огайо знайти не вдалось, увага ЗМІ до цієї трагедії значно менша, ніж до розстрілу в Ель-Пасо. Адже там зловмисник навіть і не думав приховувати свою мотивацію.

Черговий акт "білого тероризму"

Значно іншою є ситуація в Ель-Пасо, де 21-річний Патрік Крусіус, озброєний автоматом Калашникова, вбив 20 і поранив 26 людей у торговому центрі, після чого здався поліції на місці злочину. А за 20 хвилин до здійснення злочину він опублікував на популярному англомовному форумі 8chan маніфест, де пояснив свої мотиви.

Американські слідчі повідомили, що у маніфесті Патрік Крусіус називає свій вчинок "відповіддю на латиноамериканську окупацію Техасу" і висловлює підтримку австралійцю Брентону Тарранту, який декілька місяців тому розстріляв відвідувачів двох мечетей в Новій Зеландії. На вимогу політичних та публічних діячів США, які заклеймили 8сhan як екстремістський ресурс, а видання The Guardain навіть присвятило йому звинувачувальну статтю, сайт форуму припинив роботу, і ознайомитись з самим маніфестом Крусіуса немає можливості. Залишається тільки вірити заявам слідчих.

Розстріл в Ель-Пасо став за кількістю жертв шостим наймасовішим розстрілом в історії США та 31-м випадком публічної стрілянини за 2019 рік. Крім того, Патрік Крусіус став третім "терористом", хто використав 8chan для публікації свого ідейного маніфесту в цьому році. А враховуючи, що об’єктами агресії стали люди латиноамериканського походження, а злочинець виявився в певній мірі "фанатом" президента Дональда Трампа, інцидент дуже наелектризував політичну обстановку в Ель-Пасо. Адже Ель-Пасо разом з містом-близнюком за мексиканським кордоном Сьюдад-Хуарес та містом Лас-Крусес у штаті Нью-Мексико формують найбільшу в Північній Америці двомовну та двоетнічну агломерацію. І тому більшість місцевих політиків та ЗМІ з усіх сил намагаються не допустити міжетнічної напруженості.

Трамп у центрі звинувачень

Ці акти насильства, які відбулися всього за тиждень після стрілянини на фестивалі в Каліфорнії не на жарт сколихнули американське суспільство та медіасферу. Традиційно, шквальна критика посипалася на президента Дональда Трампа, якого ліберальні кола та ЗМІ постійно звинувачують в усіх бідах Америки.

Запізнілою та дуже стриманою реакцією, яка виразилася у "спихуванні" вини на "психічні хвороби" злочинців, Трамп сам у певній мірі дав підстави для такої критики. До того ж, симпатії стрілка з Ель-Пасо до антимігрантської риторики президента "підливають" масла у вогонь. Але адміністрація Трампа не вперше стикається зі звинуваченнями, а спроби "приплести" Трампа до "білого тероризму" завжди закінчуються голослівними заявами.

Є й інший бік медалі. Розстріли у Дейтоні та Ель-Пасо вкотре стимулювали суперечки навколо двох наболілих американських проблем. Перша – це доволі широке трактування другої поправки Конституції США (про право на вільне зберігання та носіння вогнепальної зброї). Друга – проблема "етнічних меншин", політики чинної американської влади щодо міграції та "білого расизму".

Важливим моментом є те, що з обох сторін "політичних барикад" все чіткіше звучить твердження, що більше не можна ігнорувати проблему масових вбивств у США. А тому трагедії у Дейтоні та Ель-Пасо мають всі шанси стати початком серйозних змін американських реалій.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною