RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заручники коронавируса: як пандемія може втрутитися в гру Трампа

COVID-19 може стати "джокером" на виборах президента США

COVID-19 може стати "джокером" на виборах президента США Фото: Getty Images

Кандидат у президенти США Берні Сандерс хоч і призупинив участь у виборчих перегонах, але його ім'я залишиться в бюлетені для голосування і він буде продовжувати набирати делегатів. Проблема іншого кандидата від демократів Джо Байдена полягає в тому, що йому необхідно перетягнути на свій бік прихильників Сандерса. Байдену доведеться переконувати виборців свого недавнього конкурента у небезпеці другої перемоги Дональда Трампа й одночасно боротися з тиском республіканців. "Джокером" у цій грі лишається COVID-19. Якщо восени буде багато смертей від коронавіруса та високий рівень безробіття, Трампу не забудуть його помилку у затягуванні із ефективною відповіддю на пандемію і це може призвести до поразки республіканців. Такі думки виказав "Апострофу" колишній міністр армії США (1998–2001 роки), заслужений ад'юнкт-професор юридичного коледжу Університету Вашингтона ЛУЇС КАЛЬДЕРА.

Зважаючи на останні тенденції передвиборчої кампанії, було ясно, що Берні Сандерс не має шансу перехопити лідерство у Джо Байдена за кількістю делегатів та стати суперником Трампа. Якби Сандерс продовжив перегони, то йому лишилась би виключно роль спойлера: він атакував би Байдена, примушуючи того витрачати гроші на праймеріз і відкладати день початку генеральної кампанії. Якби Сандерс так робив, у нього з'явилося б багато ворогів, і він би втратив вплив на партійну платформу, а кампанія Джо пішла б уперед. Але вийшовши, він зберіг хороше ставлення до себе. Багато його радників говорили – це найкраще, що можна зробити.

Але варто зазначити, що Сандерс лише "призупинив" кампанію. Це означає, що його ім'я буде в бюлетені для голосування і він буде продовжувати набирати делегатів, якщо достатньо людей проголосують за нього. Це посилює його намір зіграти важливу роль на з'їзді Демократичної партії – за умови, якщо він відбудеться.

Читайте також: Авторитет Путіна падає, в Росії починається парад суверенітетів - Андрій Піонтковський

Ідеї Берні Сандерса завжди значною мірою впливали на діяльність Демократичної партії, наприклад в питанні охорони здоров'я. Чи зможе він переконати своїх прихильників перейти до Байдена – інше питання. Багато його прихильників усім серцем не люблять так званий "істеблішмент", поміркованих демократів типу Байдена, і їм буде нелегко віддати свою прихильність йому. Ці люди підтримували Сандерса, бо вони хотіли революції. І їх не дуже ощасливить ідея погодитися на те, що вони намагалися побороти: існуючий порядок речей, рух "по середині дороги", політиків, які говорять про можливість співпрацювати з республіканцями для прийняття рішень. Виборцям Сандерса не хочеться чути про це і вони думають, що такий кандидат не забезпечить країні змін, яких вона потребує.

Байдену треба достукатися до них і заручитися їхньою підтримкою, і він уже почав це робити. Йому треба знайти спосіб вразити і переконати їх в тому, що Трамп може стати проблемою, яка турбує виборців Сандерса більше, ніж усі інші. Але з особистої точки зору, Байден не має достатньо хорошого контакту із молодшою аудиторією, і це може завдати йому шкоди.

Байден має великі шанси виграти кампанію, але він може прийти з Трампом до фінішу практично пліч-о-пліч. Трамп буде вести свою кампанію як "президент військового часу", який заслуговує на підтримку країни у часи кризи. Республіканці будуть використовувати всі інструменти, які мають, аби подавляти голосування за демократів. Наприклад, вони будуть примушувати до in-person voting (голосування в індивідуальному порядку до офіційного дня виборів, - Апостроф) під час епідемії, оскільки висока явка на виборчі дільниці допоможе демократам, а низька – республіканцями.

У Байдена більш вузьке вікно можливостей для організації кампанії. Його фінансування буде нижчим, ніж у Трампа і працюватиме проти колегії виборщиків, які підтримують діючого президента. "Джокером" у виборчій колоді є COVID-19 – якщо восени буде багато смертей та високий рівень безробіття, Трампу не забудуть його помилку у затягуванні із ефективною відповіддю на пандемію. Це може завдати удари по республіканцям та призвести до поразки. Якщо економіка почне відновлюватися і смертей буде менше, ніж передбачалося спочатку, хаос і неправильні кроки зітруться з пам'яті ключових прихильників Трампа.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною