RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вперше без Єлбаси: в Казахстані пройшли парламентські вибори

Особливості виборчої кампанії по-казахстанськи

Особливості виборчої кампанії по-казахстанськи Фото: Getty images

Нурсултан Назарбаєв був президентом Республіки Казахстан (РК) з 1990 по 2019 рік, коли за власним бажанням склав свої повноваження. У цьому ж році другим президентом РК був обраний колишній голова сенату парламенту країни Касим-Жомарт Токаєв. Правда Назарбаєв недалеко відійшов від влади, зберігши за собою пост голови Ради безпеки країни, члена Конституційної ради Казахстану й голови правлячої партії "Нур Отан". Тим не менше 10 січня відбулися перші парламентські й місцеві вибори в Казахстані, коли Назарбаєв уже не президент. Ці вибори примітні не тільки цим, але й рядом інших особливостей. З ними вас познайомить "Апостроф" в ексклюзивному матеріалі ІГОРЯ ПЕТРЕНКА, який на власні очі спостерігав за виборчим процесом у столиці Казахстану Нур-Султана.

Особливості виборів-2021 у Казахстані

По-перше, це перші парламентські (вибори депутатів нижньої палати — Мажилісу) і місцеві вибори (вибори в масліхати), коли Єлбаси (Лідер Нації) Нурсултан Назарбаєв уже не в статусі президента Республіки. Безумовно, він не пустив процеси в країні на самоплив і продовжує тримати руку на політичному пульсі країни. Хтось може називати його "сірим кардиналом", а хтось гарантом стабільності, але повага до нього непохитна.

По-друге, уперше за 16 років вибори відбулися не достроково, а в конституційні терміни — за 2 місяці до закінчення терміну повноважень чинного скликання. Попередні скликання Назарбаєв розпускав достроково.

По-третє, одночасно проходять і вибори в масліхати (місцевий представницький орган, який обирається населенням області, міста республіканського значення і столиці або району) усіх рівнів. Уперше вибори в масліхати проходять за пропорційною системою, до цього місцеві вибори проходили за мажоритарною системою. Прохідний бар’єр — 7 %.

По-четверте, уперше на цих виборах діяла 30% квота для жінок і молоді в партійних списках, тобто не менше третини кандидатів від партій повинні були бути жінками та громадянами до 29 років. Усі партії забезпечили відповідні квоти, навіть трохи перевиконали. У цілому в Казахстані дуже багато програм підтримки молоді та жінок.

По-п’яте, пандемія коронавірусу вплинула на проведення агітації. Більшою мірою вона перемістилася в онлайн-сегмент. Також уперше було організовано дебати між учасниками виборчого процесу в усіх регіонах країни. У цілому партії активно пішли в народ, у тому числі й "нуротанівці", чого раніше за ними не спостерігалося. До слова, гуляючи по Нур-Султану (якщо, звичайно, не боїтеся -30), ви б практично не побачили зовнішньої реклами. Казахи говорили мені, що десь вона є, але за тиждень перебування в столиці РК я її так і не побачив.

По-шосте, одним із трендів цих виборів у ЦВК РК відзначають значне зростання громадянського активізму, зокрема у вигляді бажаючих стати спостерігачами на виборах.

Політичні сили: з чим казахстанські партії пішли до народу і яку відповідь від нього отримали

У виборах-2021у Казахстані беруть участь 5 партій із 6-ти зареєстрованих у країні.

  • "Nur Otan" ("Світло Вітчизни") — правляча партія (глава партії — Єлбаси), правоцентристського типу, яка отримує конституційну більшість (за результатами exitpoll — 71,97%). Головний слоган партії Nur Otan — "Шлях змін: гідне життя кожному!". Раніше програми цієї партії складалися на галузевій основі, але на цей раз партія відійшла від цього принципу і визначила 17 пріоритетів своєї роботи на найближчі 5 років, зокрема: охорона здоров’я, освіта, розвиток молоді, самореалізація жінок, створення умов для людей з особливими потребами, боротьба з корупцією, підвищення ефективності державного апарату, збереження суспільної злагоди і єдності, національне будівництво, захист природи, розвиток економіки, зокрема, підтримка малого й середнього бізнесу, зайнятість, комфортні умови в містах та відродження сільського господарства.

Фішкою партії стали праймеріз, які вони провели по всій країні. Причому праймеріз передбачав не тільки визначення кандидата, який увійде в список, а також визначення найбільш важливих проблем для населення. Цікаво, що шляхом праймеріз формувався не весь список (126 осіб), а було відібрано 70 з них, решта 50 потрапили за пропозицією політради, де головне слово за Нурсултаном Назарбаєвим. Оскільки у Казахстані черговість розподілу депутатських мандатів визначається керівним органом політичної партії з числа включених до партійного списку кандидатів не пізніше 10 днів із дня опублікування результатів виборів (тобто вже після голосування), то остаточний список депутатів дасть відповідь на питання чи не були праймеріз-кандидати "паровозами" для популяризації правлячої партії. Формування списку правлячої партії буде маркером, що показує розклад внутрішніх елітних груп у країні. На агітацію партія витратила 1,1 мільйон євро.

  • Демократична партія Казахстану "Ак жол" ("Світлий шлях") — парламентська партія правого спрямування, можна назвати їх казахськими націоналістами. Головний слоган — "Зміни неминучі!". У минулому Мажилісі в них було 7 мандатів. У цей же раз за результатами exit poll вони поліпшили свій результат до 10,18 %. Тобто вони отримають 10 мандатів. "Ак жол" визначили шість пріоритетів своєї роботи, з якими й пішли до виборця, а саме: незалежність і національна ідея "Алаш"; демократія й парламентаризм, зокрема ця партія виступає за перехід до парламентської Республіки; боротьба з корупцією; соціальна справедливість; підтримка підприємництва; зовнішня політика — акцент на національні інтереси в інтеграційних об’єднаннях.
  • Народна партія Казахстану — колишня комуністична партія, яка перед виборами зробила ребрендинг. Головний слоган — "Народ, Земля і справедливість!". Деякі експерти пов’язують її із силовими структурами країни. Партія лівого спрямування, яка вірить, що "комунізм — це не минуле, а майбутнє". Але водночас вони заявляють про значущість зростання національної самосвідомості в країні й необхідності процесу декомунізації й десовєтизації суспільства. Це парламентська партія, яка має 7 мандатів. За даними exit poll свій результат вони швидше за все трохи поліпшили — набирають 9,0 %. Ця партія намагається осідлати лівий поворот, який характерний зараз для багатьох країн світу. Виходячи з цього вони багато уваги приділяють роботі з молоддю, для якої ліва ідеологія зараз у мейнстрімі. В агітації партія робила ставку на регіональні поїздки. На передвиборчу кампанію партія витратила 39 тисяч євро.
  • Народно-демократична партія "Ауил" ("Село") — нова партія, аграрного спрямування, раніше вона була соціал-демократичною партією. Ця партія робить акцент як на селі, так і на патріотизмі. Місцеві аналітики правда кажуть, що в реальності ця партія має мало спільного із селом, оскільки її ядром є представники інтелігенції, за яку сільський електорат буде не дуже охоче голосувати. Головні слогани: "Настав час підтримати Ауил!"; "Голос села має бути почутий"; "Село має жити гідно!"; "Триматися коренів!"; "Соціальна рівність — благополучне суспільство!"; "Кандастар — наша опора!" (Тут мова про переселенців). За даними exit poll ця партія не потрапляє в парламент, за неї проголосувало 5,75 % виборців.
  • Партія "Адал" — нова партія, яка позиціонує себе як центристська партія малого й середнього бізнесу. Головні слогани: "Гідне життя для всіх громадян"; "Підприємництво — основа успішної держави"; "Сильні регіони — сильна країна"; "Держава для людей!". Місцеві аналітики називають її найбагатшою політичною партією країни. Деякі казахстанські політологи пов’язують цю партію з бізнесменом Тимуром Кулібаєвим, який одружений на середній дочці Єлбаси — Динарі Назарбаєвій, але явних фактів такого зв’язку ніхто не надає. На вибори вони витратили 600 тисяч євро. Але за результатами exit poll вони не потрапляють у Мажиліс, отримавши на виборах усього 3,07%. Виною такому скромному результату швидше за все є пізній старт кампанії цією партією. Хоча для складання своєї програми "адалівці" провели масштабне дослідження, опитавши 7,5 мільйона казахів. Багато в чому їх програма перетиналася з тезами провладної політичної сили, і виборець міг спокійно подумати, а навіщо голосувати за "Адал" якщо є "Nur Otan". Тобто в них не було ні опозиційності для того, щоби дати можливість частині населення випустити пар, ні "фішки" для залучення традиційного виборця правлячої партії.

У цілому вибори пройшли спокійно й без особливих порушень. Були окремі протести, зокрема в Алмати було затримано близько 30-ти учасників протесту, але вони не носили системний або масштабний характер. Виборчі дільниці були добре обладнані з погляду безпеки через пандемію коронавірусу. Наприклад, при вході кожен обробляв руки антисептиком і отримував пару одноразових рукавичок, у кожній кабінці стояв антисептик, члени комісії та спостерігачі були захищені спеціальним екраном. Явка склала 63,3%, що для ковідних часів цілком непогано. Менш охоче голосували на сході країни й у місті Алмати (30,3%).

Партійний склад нижньої палати казахського парламенту не змінюється. У ній буде представлено три партії — "Nur Otan", "Ак жол" і Народна партія Казахстану. Самі представники правлячої партії порівнюють таку трипартійну систему з дитячим триколісним велосипедом, який має одне велике центральне колесо (правляча партія з центриською ідеологією) і два маленьких колеса — праве (націоналістична партія "Ак жол") і ліве (колишні комуністи — Народна партія). Такий конструкт дозволяє як їхати велосипеду, так і, завдяки боковим коліщаткам, тримати рівновагу (в суспільстві). Поки це вдавалося непогано, але як буде далі — покаже час.

Тепер потрібно буде стежити за формуванням списку провладної партії. Цей процес продемонструє розміщення елітних груп у країні після відходу з посади президента Нурсултана Назарбаєва. Після того як буде сформовано склад нижньої палати у відставку піде уряд РК, новий склад якого, швидше за все, також буде складатися з партійців "Nur Otan". І вже новий склад уряду буде реалізовувати "Шлях змін" і "забезпечувати гідне життя кожному".

Назарбаєв чітко усвідомлює необхідність модернізації та оновлення влади, яка повинна крокувати в ногу із запитами свого народу, саме для цього він і пішов із посади президента, тим самим уникнувши помилки Лукашенко. А зараз він намагається зробити апгрейд і власної партії. І щось мені підказує, що в нього все вийде.