RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Як раніше вже не буде: що принесуть ЄС вибори в Нідерландах

Після виборів країна буде займати більшу протекціоністську позицію

Після виборів країна буде займати більшу протекціоністську позицію Перемога Герта Вілдерса може стати початком Nexit Фото: EPA/UPG

ЄС активно спостерігає за передвиборчою кампанією в Нідерландах, адже існує велике занепокоєння ростом популярності ультраправих сил у Європі. Вже зовсім скоро, 15 березня, у країні проведуть парламентські вибори, які визначать порядок денний країни та її відносин з Євросоюзом. Чи не найбільше занепокоєння викликає партія Герта Вілдерса, який виступає проти Євросоюзу, проти ісламу і проти мігрантів. Подейкують навіть, що перемога Вілдерса означала б продовження тенденції Brexit, адже нідерландські правопопулісти активно агітують населення за Nexit. Чи справді слід готуватися до таких сценарів та що привнесуть ці парламентські вибори у відносини Нідерландів з Україною та ЄС, розповідає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко.

Найбільша інтрига тримається серед першої трійки лідерів. Нещодавно правляча "Партія за свободу і демократію" на чолі з прем'єр-міністром Марком Рютте вийшла на першу сходинку. Так, за останніми даними, вона має шанс отримати 24 місця зі 150 у Палаті представників. "Партія за свободу", яку можна назвати синонімом популістів і націоналістів в цій країні, отримає 22 місця, згідно з результатами опитувань. І стільки ж місць дістанеться "Християнському демократичному заклику". Ця партія в чинному уряді є союзником партії і нинішнього прем'єра. За лідерами йдуть – Соціалістична партія, Партія зелених лівих, Лейбористська партія та інші дрібніші. Але головна увага зосереджена на питанні, хто ж візьме гору: помірковані сили, уособленням яких є Марк Рютте, чи ультраправі популісти, які стрімко набрали обертів минулого року на тлі Brexit і до славнозвісного референдуму щодо України, лідером який є Герт Вільдерс.

Передусім потрібно ще розуміти, яка роль "Партії за свободу" у новому парламенті? Чи зможе вона сформувати уряд? Уже зараз можна стверджувати, що ця партія самотужки не сформує уряд, навіть якщо отримає відносну більшість, тому що потрібно заручитися підтримкою дрібніших партій. Далі виникає питання, чи зможе "Партія за свободу" заручитися підтримкою, щоб сформувати коаліцію? Більшість політичних сил заздалегідь заявили, що не хочуть формувати уряд з популістами. Але навіть якщо буде створена більшість за участі партії Марка Рютте і інших поміркованих сил, то, можливо, знадобиться підтримка Герта Вільдерса для того, щоб створити уряд. Тому, навіть якщо Вільдерс не стане прем'єр-міністром чи не отримає якийсь портфель у новому уряді, не виключається, що його політична сила буде дуже важливим гравцем у Нідерландах і зможе підривати новий уряд країни, який буде продовжувати політику підтримки європейської інтеграції. Хоча якими б не були результати виборів, Нідерланди вже не будуть такими єврооптимістичними, як раніше. Хто б не був прем'єром, Нідерланди стануть євроскептичною країною.

Чи мала вплив на волевиявлення у Нідерландах суперечка країни з Туреччиною? Про це можна буде дізнатися вже лише після оголошення результатів виборів. Влада, яку уособлює Марк Рютте, намагалася показати свою жорсткість в умовах, коли в країні є дуже сильні антиміграційні настрої, а значна частина турецької громади намагається влаштувати свій мітинг на підтримку турецького президента. Прояв жорсткості може виступати як козирем у боротьбі проти Герта Вільдерса для того, щоб зменшити його підтримку, так і навпаки – насильство за участі поліції може посилити позицію "Партії за свободу".

Вибори в Нідерландах не матимуть впливу на відносини з Україною. Нещодавно Палата представників Нідерландів на одному з останніх своїх засідань напередодні виборів ратифікувала багатостраждальну угоду про Асоціацію Україна-ЄС. Багато хто очікував, що це відбудеться після виборів для того, щоб не давати привід Герту Вільдерсу та його партії будувати на цьому піар. Однак тепер в Нідерландах це питання закрите. Залишається ще затвердження Сенатом, але у Сенаті вибори будуть лише у 2019 році, тому навряд чи хтось буде акцентувати увагу на українському питанні.

Проте слід розуміти, що після виборів зміниться позиція Нідерландів. Якщо раніше країна була більш відкрита до поглиблення співпраці з третіми країнами в Арабському світі, у Східній Європі, то зараз Нідерланди будуть займати більш протекціоністську позицію. Держава виступатиме за посилення зовнішніх кордонів ЄС, намагатиметься не підтримувати поглиблення зв'язків із Україною, Молдовою чи Грузією. Нідерланди будуть більше зосереджені на внутрішніх питаннях ЄС та спробах переформатувати Євросоюз у таку форму, яка більше задовольняє інтересам північних країн.

Читайте також

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде

Дії польських протесту­вальників вписуються в агресію Кремля - журналіст Gazeta Wyborcza

Для того, щоб розблокувати кордон, Київ та Варшава мають більше розмовляти один з одним

Польські фермери живуть у "совку", а Росія ними користується - політолог Якуб Корейба

Польський політолог Якуб Корейба пояснив, чому фермери влаштували фактично тероризм проти України і чи замішана тут Росія