RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Турецький "похід" на Європу: хто виграє від скандалу

Ердоган допоможе націоналістам перемогти на виборах в Нідерландах, а вони допоможуть йому змінити конституцію Туреччини

Ердоган допоможе націоналістам перемогти на виборах в Нідерландах, а вони допоможуть йому змінити конституцію Туреччини Акція протесту перед турецьким консульством в Роттердамі 11 березня Фото: EPA/UPG

Спроба турецького президента Реджепа Ердогана зібрати електоральну підтримку серед 4,6 мільйона турків-емігрантів, які проживають в Західній Європі, натрапила на опір європейських урядів. Нідерландська влада не пустили міністрів Туреччини виступити на суботньому мітингу в Роттердамі. Це розгнівало Анкару, спричинило обмін образами і призвело до несподіваної дипломатичної кризи, розпалювати якої вигідно обом сторонам.

Уряд Туреччини запустив в Європі агітаційну кампанію з метою переконати представників діаспори підтримати на референдумі, призначеному на 16 квітня, зміни в турецькій конституції щодо розширення президентських повноважень Реджепа Ердогана. Турецьким політикам вдалося організувати 1-тисячний мітинг у французькому місті Меці, проте Німеччина, Нідерланди, Швейцарія і Австрія на своїх територіях проводити агітацію не дозволили.

Конфлікт вибухнув 11 березня після того, як турецькі міністри всупереч забороні спробували прорватися в Роттердам. У Нідерландах проживає понад 400 000 турецьких іммігрантів, більшість з них мають подвійне громадянство і право голосу в обох країнах.

Влада Нідерландів не дозволили приземлитися літаку з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу, а через кілька годин зупинили поблизу турецького консульства в Роттердамі міністра у справах сім'ї Туреччини Фатма Бетюль Сайян Кайю, яка намагалася потрапити на мітинг на автомобілі. Її оголосили "небажаним іноземцем", змусили подолати зворотний шлях до кордону з Німеччиною і випровадили з країни.

Нідерландський прем'єр-міністр Марк Рютте, якому належить пройти складне політичне випробування на парламентських виборах в середу, висловив обурення поведінкою Туреччини, що вийшла, за його словами, за рамки дипломатичного пристойності. "Такого ніколи раніше не траплялося, щоб країна оголошувала комусь, що не рада їх бачити, але вони все одно намагалися прибути в країну", — пояснив Рютте.

У свою чергу, турецький лідер Реджеп Ердоган звинуватив Нідерланди в "нацизмі", в "поведінці, подібному банановій республіці", і пообіцяв змусити уряд Марка Рютте "заплатити" за перешкоджання турецьким міністрам.

"Якщо ви змогли пожертвувати турецько-нідерландськими відносинами заради своїх виборів в середу, ви за це заплатите", — заявив Ердоган на мітингу в Стамбулі, закликавши міжнародні організації ввести санкції проти Нідерландів. — "Я вважав, що нацизм залишився в минулому, але я помилявся. Насправді, нацизм живий на Заході".

Дипломатичний скандал спровокував протести біля турецького консульства в Роттердамі. У ніч на неділю близько 1000 осіб з турецькими прапорами влаштували вуличні протести на підтримку турецьких міністрів, які переросли в погроми. Владі Роттердама довелося застосувати кінну поліцію і водомети для розгону демонстрантів, які жбурляли в співробітників правопорядку камінням.

Акция протеста возле турецкого консульства в Роттердаме EPA/UPG
1 / 1
Акция протеста возле турецкого консульства в Роттердаме EPA/UPG
1 / 1
Акция протеста возле турецкого консульства в Роттердаме EPA/UPG
1 / 1
Полицейские Роттердама разогнали митингующих EPA/UPG
1 / 1
Полицейские Роттердама разогнали митингующих EPA/UPG
1 / 1
Полицейские Роттердама разогнали митингующих EPA/UPG
1 / 1

Боротьба за голоси націоналістів в Нідерландах

Проблема напливу біженців-мусульман підвищує антиемігрантські настрої у всій Європі. Нідерланди не стали винятком. Націоналістична "Партія свободи" Герта Вілдерса, виборча компанія якої сфокусована на "деісламізаціі" Європи, загрожує відібрати до половини парламентських місць у ліберальної партії прем'єр-міністра Марк Рютте.

"Партія Свободи", відповідно до соцопитувань, на парламентських виборах 15 березня, збільшить присутність в 150-місцевому парламенті Нідерландів з нинішніх 12 до 20-25 місць і, ймовірно, стане головною опозиційною силою. Народна партія Марка Рютте залишиться найбільшою політсилою, але її присутність в парламенті зменшиться з 40 місць до 23-27 місць, і їй буде непросто сформувати коаліцію.

Фігура Реджепа Ердогана вкрай непопулярна серед нідерландців-немусульман, що турбуються щодо того, що проживають в їх країні турки в більшості своїй підтримують цього жорсткого і авторитарного правителя. Вступ Марка Рютте в конфронтацію з Ердоганом напередодні парламентських виборів, схожий на спробу прем'єр-міністра перетягнути голоси націоналістично налаштованих громадян на сторону Народної партії.

Герту Вілдерсу доводиться хвалити Марка Рютте і посилювати антитурецьку риторику, щоб дипломатичний скандал лив воду і на його млин. Відбувається загострення нідерландсько-турецьких відносин і влаштовані турками заворушення він назвав свідченням розповзається ісламізації, що загрожує порушити традиційний уклад життя європейців. Коментуючи вуличні протести в Роттердамі, він назвав проживають в країні турків "п'ятою колоною", закликавши позбавити їх подвійного громадянства і закрити для них державні кордони.

Питання виживання для Ердогана

Протягом восьми місяців, що минули після спроби перевороту, турецький уряд наполегливо переконує громадян у тому, що зовнішні і внутрішні військові загрози, що нависли над країною виправдовують і політичні репресії і призначений на 16 квітня референдум щодо змін конституції, які надають Реджепу Ердогану майже повний контроль над урядом.

Поправки до конституції були прийняті турецьким парламентом 21 січня. Однак кількості голосів не вистачило, щоб вони вступили в силу без проведення референдуму. Ці поправки скасовують пост прем'єр-міністра і наділяють президента правом призначати і знімати з посад міністрів, звільняти членів Верховного суду і керувати політичною партією. Прихильники Ердогана запевняють, що ці зміни спростять систему управління країною і врятують її від спроб перевороту.

До минулого тижня турецька референдум здавався виключно внутрішньою проблемою Туреччини і головним болем її довготривалого лідера Реджепа Ердогана, який обіймав посаду прем'єр-міністра 11 років перед тим, як стати президентом в 2014 році. Екзитполи показували, що нація розділилася на два приблизно рівних табори прихильників і противників змін до конституції з невеликою перевагою на користь голосування "проти". Зараз турки схильні провалити референдум, щоб не допустити тиранію, до якої може призвести посилення президентської влади. Однак, на думку міністра Туреччини у справах Євросоюзу Омера Челік, до 16 квітня їх настрою можуть зміститися на користь "за".

"Ми знаємо, як турецький народ реагує на такі події", — прокоментував турецько-нідерландський скандал Омер Челік. — "Через те, що зробили Нідерланди, наші люди можуть піти вперед і проголосувати за зміни".

Конфлікт з Нідерландами дозволяє Ердогану змінити акценти своєї агітаційної кампанії на підтримку референдуму. Тепер він зможе представити її як битву проти іноземців, які виступають проти його правління. І антитурецька риторика, що зазвучала з вуст нідерландських, німецьких і французьких політиків, сприятиме згуртуванню турків навколо свого авторитарного лідера.

Читайте також

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде

Дії польських протесту­вальників вписуються в агресію Кремля - журналіст Gazeta Wyborcza

Для того, щоб розблокувати кордон, Київ та Варшава мають більше розмовляти один з одним

Польські фермери живуть у "совку", а Росія ними користується - політолог Якуб Корейба

Польський політолог Якуб Корейба пояснив, чому фермери влаштували фактично тероризм проти України і чи замішана тут Росія