RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перемогти пропутінський десант: чого очікувати на виборах у Франції

Макрона як головному претендентові на перемогу протистоять троє проросійських політиків

Макрона як головному претендентові на перемогу протистоять троє проросійських політиків У неділю відбудеться перший тур президентських виборів у Франції Фото: EPA/UPG

У неділю відбудеться перший тур президентських виборів у Франції, найважливішої кампанії в Європі в цьому році. Напередодні дня голосування, якщо подивитися на результати соціологічних опитувань, оформилася четвірка лідерів у вигляді Еммануеля Макрона, Марін Ле Пен, Франсуа Фійона і Жан-Люка Меланшона. "Апостроф" попросив експертів проаналізувати можливі сценарії першого туру та їх вплив на загальний результат виборів.

Андреас Умланд, німецький політолог:

За останні кілька тижнів результат цих виборів знову став непередбачуваним, тому що лідируюча позиція Ле Пен та Макрона в опитуваннях стала менш впевненою. У зв'язку з цим стала можливою низка сценаріїв. Раніше, буквально пару тижнів тому здавалося очевидним, що Макрон і Ле Пен вийдуть до другого туру і, швидше за все, Макрон тоді виграв би.

Але якщо зараз Макрон не пройде в першому турі, тобто не займе перше чи друге місце, тоді сценарії для ЄС і також для України будуть небезпечними. Тому що, крім Макрона, всі троє кандидатів-лідерів мають відносно пропутінську та антиукраїнську позицію. З різних причин, з різними ідеологічними бекграундами. Меланшон, Фійон і особливо Ле Пен — досить пропутінські. І за визначенням, тим самим, антиукраїнські. Тому зараз важко передбачити, що саме станеться. Можна тільки сподіватися, що Макрон протримається на цій ненадійній позиції лідера до першого туру і хоча б пройде в другій. Якщо ні, то залишаються сумні сценарії.

Фійон, може бути, буде найменш, так би мовити, деструктивним або неординарним кандидатом, оскільки представляє консервативний спектр. Але якщо Меланшон і особливо Ле Пен пройдуть до другого туру, а значить, хтось із них стане президентом — це буде великим знаком питання для майбутнього ЄС, особливо для санкцій політики проти Росії.

Олег Волошин, екс-директор Департаменту інформаційної політики МЗС України:

Звичайно, найбільш ймовірно, що до другого туру вийдуть Макрон та Ле Пен, і потім Макрон переможе. Центристська частина суспільства досить велика, і істеблішмент робить все, щоб ніхто з радикалів не виграв. Якби зараз Фійон знявся з виборів, думаю, Ле Пен б отримала більше, але і Макрон отримав би більше. Якби знявся екс-міністр освіти Бенуа Амон, Меланшон цілком міг би вийти до другого туру. Але не факт: можливо, частина голосів перейшла б до Макрона. Все це — ворожіння на кавовій гущі.

Вибір у людей нагадує вибір американців на останніх виборах: люди розуміють, що ті чи інші кандидати небезпечні, але система вже настільки всім набридла, що вони хочуть її розвалити. Так Трамп і став президентом: скільки поганого про нього не розповідали, люди свідомо за нього голосували. "Нам цієї системи не шкода" - ось позиція величезної частини виборців Трампа. Те ж саме може бути і у Франції. Зрозуміло, що Макрон — це не вирішення проблем, а відхід від вирішення проблем.

Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва:

За великим рахунком, ця виборча кампанія у Франції означає повну зміну політичного спектра. "Класичні" соціалісти, представлені Амоном, програють зараз ліворадикальному Меланшону і центристу Макрона. Голлісти меншою мірою, але все одно втрачають свої позиції. І якщо до другого туру вийдуть, наприклад, Макрон та Ле Пен, це буде означати, що в другому турі представлені кандидати, які не мають відношення до "класичних" лівих та правих, основним французьким партіям. Все, що далі почнеться, буде вже новою політичною сценою Франції. А якщо до другого туру вийде Меланшон та Ле Пен, це буде взагалі дуже складний і парадоксальний вибір для майбутнього Франції.

Але всьому цьому протистоїть фігура Макрона як кандидата, який з лівого спектра зміщується вправо і позиціонує себе як центрист. За ним поки немає власної потужної партії — класичної, системної партії. Якщо він стане президентом, що начебто найбільш ймовірно, якщо вірити соціологам, це означає, що через місяць, в червні, цій партії "Вперед!" потрібно буде виграти ще й парламентські вибори, щоб сформувати уряд. Чи вдасться це зробити вже не одній людині, а великій кількості кандидатів - ось питання. Питань по французьким виборам значно більше, ніж варіантів відповідей.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде