RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Шляху назад немає: чи хоче ЄС повернути Велику Британію

Вибори, які відбудуться у Великій Британії, нададуть Терезі Мей, консерваторам, ще більше місць у парламенті

Вибори, які відбудуться у Великій Британії, нададуть Терезі Мей, консерваторам, ще більше місць у парламенті Фото: EPA/UPG

Підсумки референдуму про вихід Великобританії з Євросоюзу можуть бути переглянуті після парламентських виборів в Сполученому Королівстві 8 червня, про це глава Європарламенту Антоніо Таяні заявив за підсумками переговорів в Лондоні з британським прем'єр-міністром Терезою Мей. "Якщо Великобританія після виборів захоче скасувати дію 50-оЇ статті (Лісабонської угоди), процедура буде дуже простою. Якщо Лондон захотів би залишитися, це було б вигідно всім. Я був би щасливий", — сказав Таяні. При цьому він підкреслив, що остаточне рішення залишиться за іншими членами Євросоюзу. За його словами, якщо завтра новий уряд Великобританії захоче змінити свою позицію, це буде можливо зробити. Останнє слово залишиться за 27 членами ЄС, "однак це пішло б на користь кожному". Проте позиція Таяні кардинально розходиться з поглядами Мей, яка взяла курс на вихід королівства з ЄС. 29 березня вона повідомила Брюссель про задіяння 50-ї статті Лісабонської угоди. Чи дійсно ЄС чекає Велику Британію назад, і чи існує зворотній шлях, розповідає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ірина Івашко.

Заяву глави Європарламенту Таяні треба сприймати через певну призму, аж ніяк її не тлумачити як офіційну позицію. Вона може також виглядати як свого роду "морквинка". ЄС зараз використовує подібні методи – м’яку та жорстку позиції. Жорстка позиція прослідковується, скажімо, у тому, що недавно медіа оприлюднили попередній драфт переговорної позиції Єврокомісії, де була викладена низка пунктів – жорсткі вимоги, які суперечать тому, що раніше говорила Тереза Мей. Якщо ці пункти офіційно будуть оприлюднені Єврокомісією, то це буде ще одним свідченням того, що вихід Великої Британії із ЄС буде дуже нелегким та болісним процесом для обох сторін.

Так, особливо акцентується увага на питаннях громадян ЄС, які проживають у Великій Британії. Єврокомісія, очевидно, що буде вимагати від Великої Британії надати їм такі ж самі права, що і раніше до Brexit, пожиттєво. Також, що дуже сколихнуло суспільство Британії, що Європейська комісія вимагає залишити юрисдикцію Європейського суду. Але це була ключова позиція Терези Мей, яка вважає, що необхідно усунути юрисдикцію цього суду.

Ми бачимо, що ЄС зараз займає доволі жорстку позицію, що підтверджують заяви Меркель, яка наголошувала на відповідальність Великої Британії за її рішення. Також у цій переговорній позиції, що є дуже важливим, і на рахунок чого всі сперечаються і всі говорять, це – зобов’язання Великої Британії виплатити мільярдні компенсації за вихід із ЄС.

Заява глави Європейського парламенту, звичайно, важлива для більшості в Європарламенті. Вже нині видно, які принесе Brexit негативи для обох сторін – і для Великої Британії, і для ЄС. Звичайно, що всі будуть раді, аби все повернулося на свої місця, і було, як раніше. Але ж ні, процес вже почався. Офіційно стаття 50 вже запущена.

Вибори, які відбудуться у Великій Британії 8 червня нададуть Терезі Мей, консерваторам, ще більше місць у парламенті. А значить, Мей матиме ще більшу підтримку у процесі виходу Великої Британії з ЄС. Їй потрібна підтримка, адже їй треба буде приймати дуже болючі рішення в рамках цього виходу.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде