RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ізраїлю вдалося заспокоїти ситуацію, але небезпека залишається - Марк Котлярський

Ізраїль готовий до будь-якого розвитку подій

Ізраїль готовий до будь-якого розвитку подій Марк Котлярський Фото: facebook.com/makkormik

6 квітня 2023 року Ізраїль зазнав масштабного обстрілу з боку сектору Гази та Лівану. Ця атака стала наймасштабнішою за останні кілька тижнів. Ізраїль з відповіддю не забарився, завдавши ударів по сектору Газа та Лівану. Наскільки серйозною є ситуація, яку роль може грати Іран, і як загострення на Близькому Сході резонує з подіями, що відбуваються в Україні - в етері Апостроф TV розповів відомий ізраїльський журналіст і письменник МАРК КОТЛЯРСЬКИЙ.

- Нинішні удари та обстріл, який пережив напередодні Ізраїль – це щось незвичне на тлі того, що відбувалося останніми роками?

- Безперечно. Усі говорять про те, що ця ситуація сталася вперше після важкого конфлікту 2006 року, коли "Хезболла" обстріляла Ізраїль, і була дуже потужна відповідь. Після цього "Хезболла" замовкла надовго. І ось новий удар. І символічно, що це сталося в момент, коли в Ізраїлі святкують свято Песах – єврейський так званий Великдень, а віруючі мусульмани святкують свято Рамадану. Це одне з найголовніших свят мусульман.

Читайте: В Ізраїлі стався теракт із ДТП та стріляниною: є жертви

Ситуація справді вкрай складна. На даний момент, начебто заспокоїлася з одного боку. З іншого боку, буквально деякий час тому пройшло повідомлення про те, що в Йорданській долині поблизу перехрестя Хамра стався жахливий теракт. Терористи обстріляли автомобіль, в якому їхали троє дівчат. Двоє з них загинули, одна перебуває у вкрай тяжкому стані. Поліція та військові підняли у повітря гелікоптери, прочісується місцевість у пошуках терористів, які обстріляли цей автомобіль.

Вкажу на той факт, що уряд Лівану, зокрема, відмежувався від цих обстрілів. І "Хезболла", до речі, відмежувалася, вказавши на те, що цей обстріл здійснило якесь палестинське терористичне угруповання, яке знаходиться на півдні Лівану в таборі біженців, куди, власне кажучи, і було завдано удару ЦАХАЛу – удару Армії оборони Ізраїлю. Деякі депутати ліванського парламенту заявили, що їм набридли ігри "Хезболли", які втягують Ліван у тяжке військове протистояння.

Ми знаємо, в якому стані сьогодні є Ліван. Це надзвичайна інфляція, що виражається в тисячах відсотків, колосальний рівень безробіття, розруха. Якщо ви пам'ятаєте, кілька років тому пролунав потужний вибух у Бейрутському порту, який завдав колосальної шкоди ліванській економіці. Лівану зараз чергова війна, чергове протистояння з Ізраїлем не потрібне. Більше того, ліванські військові сьогодні вранці показали кадри виявленої пускової установки того самого палестинського угруповання, яке було заряджено готовими снарядами, 60 ракетами та націлене на Ізраїль.

Тобто ситуація вкрай напружена, проте експерти вважають, що вона не виллється у важку війну. Ми також на це сподіваємось. У всякому разі, остання інформація: Армія оборони Ізраїлю та Служба тилу скасували інструкції для прикордонних із сектором Газа поселень і говорять про те, що не потрібно перебувати поруч з бомбосховищами. Тобто ситуація потихеньку заспокоюється. Питання лише в тому, чи надовго?

- Ми розуміємо, що Іран втягнутий у протистояння. Говорячи про це, я натякаю на світову війну та ширше протистояння, ніж війна росії проти України. Іран до цього включений, він має інтереси на Близькому Сході, Іран зараз повернув свої дипломатичні взаємини Саудівською Аравією. Це все-таки розрядка чи електризація ситуації? Я маю на увазі агресію росії проти України – чи є проблема в тому, що конфлікт справді може розростись і різні країни в різних місцях намагатимуться вирішити свої інтереси, використовуючи війну в Україні?

- 50/50, розумієте. Я не прихильник якихось далекоглядних прогнозів, але тут зрозуміла ситуація, яка говорить про те, що ключовий гравець у всій тій ситуації, яку ви намалювали, – це Іран, який переслідує свої конкретні певні інтереси. Іран ставитиме перед собою завдання створення так званої "шиїтської осі", яка йшла б від кордону Ізраїлю і аж до території Іраку. Іран зацікавлений у створенні цієї осі і робить все для того, щоб ця вісь посилилася і тим самим проводить певну експансію.

Якщо говорити про складніший підхід, то тут, звичайно ж, замішане протистояння росії та України. Враховуючи той факт, що Іран зацікавлений у посиленні своїх позицій, він також зацікавлений у тому, щоби обійти санкції. З цією метою він робить все можливе для того, щоб зміцнити відносини з росією. Зокрема це стосується продажу безпілотників, обміну системами ППО. Це стосується також постачання Ірану з боку росії електронних засобів кіберзахисту. Це стосується багатьох інших контактів, торгівлі нафтою.

Іран сьогодні – ключовий гравець у цьому питанні. Безумовно, Іран робитиме все для того, щоб підігрівати цей конфлікт. Іран зацікавлений в загостренні ситуації, бо це той самий випадок, коли кажуть, ловити рибку в каламутній воді. Це те, чим сьогодні займається Іран.

Більше того, я хочу вам сказати, що Іран контролює чи принаймні керує терористичною організацією "Хезболла", яка діє активно не лише в Лівані, а й у Сирії. Зокрема, з ініціативи Ірану, на мій погляд, наскільки мені відомо, було проведено зустріч у Бейруті між головою політбюро ХАМАСу Ісмаїлом Ханією та різними представниками "Хезболли", Ірану, також керівниками різного роду палестинських терористичних фракцій. Відразу після цієї зустрічі і стався цей несподіваний обстріл. 34 ракети було випущено з боку Лівану. Тим не менш, 75% ракет було збито "Залізним куполом", чотири ракети впали взагалі в порожній простір, не завдавши жодної шкоди. На жаль 3-4 ракети таки влучили і одна з них залетіла у місто Сдерут і впала на будинок Дякувати Богу, там жертв не було. Але армія розбирається, як могло бути таке, що система ППО ці дві-три ракети пропустила.

Відповідаючи на ваше запитання, хочу сказати, що, безумовно, ситуація зараз наелектризована. Дуже багато залежить від того, як розвиватимуться події в Ірані, і що зробить Ізраїль стосовно Ірану, тому що стосовно Лівану і сектору Газа було вжито не якихось масованих заходів, а точкових. Армія сьогодні повідомила, що якщо з боку Лівану та з боку Гази не буде жодних атак, то армія теж не має наміру на даний момент робити якихось великомасштабних дій.

- Повертаючись до ситуації в Ізраїлі, це звичайна ситуація роботи "Залізного купола", коли якась частина ракет таки досягає своїх цілей?

- Я пережив дуже багато війн, починаючи з 90-х років, коли була війна в Перській затоці і коли нам на голову падали іракські "Скади" та ще не було "Залізного купола". Я можу сказати, що, безумовно, з впровадженням "Залізного купола" безпека країни підвищилася в десятки разів, тому що "Залізний купол" незалежно від типу зброї гарантує щонайменше 75-80% збиття цих ракет.

Зараз, наскільки мені відомо, готується додаткова система протиповітряної оборони, яка називається "Праща Давида". Це ізраїльська технологія, яка вже продається в низку країн. Наскільки мені відомо, Фінляндія нещодавно замовила "Прощу Давида" у концерну "Рафаель". Це свого роду вдосконалений "Залізний купол", який має додаткові характеристики. У сукупності "Залізний купол" та "Праща Давида" забезпечать достатньо надійний захист Ізраїлю від обстрілів.

Але знову-таки, все впирається в інтенсивність обстрілу. Наприклад, у "Хезболли" на даний момент ракетний арсенал, за останніми оцінками, налічує близько 150 тисяч ракет, з яких приблизно 2-2,5 тисяч - це високоточні ракети великої дальності. Якщо "Хезболла" буде масовано обстрілювати Ізраїль, то експерти порахували, що вона може в день випускати по Ізраїлю приблизно 4-4,5 тисячі ракет. Питання в тому, чи впорається з цим "Залізний купол", залишається відкритим. Якщо ще додасться "Праща Давида", чи впораються ці дві системи разом – питання залишається відкритим.

Але це суто гіпотетичне питання, тому що я не думаю, що "Хезболла" готова до такого масованого обстрілу, враховуючи той удар, який завдав Ізраїль у 2006 році, коли "Хезболла" дуже довгий час не могла оговтатися від нього.

- Сьогодні ми багато уваги приділяємо китайському треку та китайській політиці, китайським мирним ініціативам. Зараз у Китаї Макрон та Урсула Фон дер Ляйєн, потім до Сі поїде Боррель. Як ви оцінюєте результати цих зустрічей щодо риторики, яка звучить після них. Чи обіцяє це якесь полегшення Україні, і те, що Китай готовий якось натиснути на росію, чи ні?

- Китай – досить хитрий гравець. Чомусь вирішили європейці зробити наголос на Китаї. З чим Макрон поїхав до Сі? Щоб переконати Китай, стати частиною загальної відповідальності за припинення війни росії та України. Питання в тому, наскільки Китай готовий до цього і чи потрібно це Китаю.

Китай давно намагається вдавати з себе такого всесвітнього миротворця, який скрізь намагається вирішити конфлікти. І я розумію, навіщо це. Він тим самим намагається довести, що він такий самий серйозний гравець на світовому треку, як Сполучені Штати Америки. Більше того, Китай намагається навіть із цього треку витіснити США, і про це говорять республіканці, попереджаючи, що сьогодні найбільша небезпека світу не від росії, як не дивно і парадоксально, а від Китаю. Тобто вони вважають, що саме Китай є справжньою загрозою світу.

Читайте: У американців жарти скінчилися, розпочалася реальна підготовка - Андрій Піонтковський

Більше того, американці, як мені здається, не дуже це розуміють або розуміють, але вдають, що не розуміють. У всякому разі, раніше йшлося про те, що саудівці уклали мирний договір з Іраном. Багато в чому саудівців, як правильно писали деякі експерти, штовхнули в обійми іранців, хоча саудівці цього дуже не хотіли, саме американці, які виявили байдужість до саудівської ініціативи, виявили й байдужість до того, що робить Китай.

Тому сьогодні європейці вважають, що Китай може натиснути на росію і змусити її відмовитися від агресивних намірів. Питання у тому, як Китай збирається це зробити. Я думаю, що, звісно, з вигодою для себе. Питання в тому, чи стане від цього краще Україні? Думаю, ні – не стане.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Новини партнерів