RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Окупант біжить із Запорізької області, ЗСУ тиснуть на Донбасі: актуальна карта війни

Уже двісті вісімдесят дві доби українські воїни зачищають свою землю від російських окупантів - ворог не припиняє штурмувати Донеччину у той час, як ЗСУ продовжують контрнаступальні дії на Луганщині.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід України

У напрямку Сватове – Кремінна Луганської області російські війська продовжують оборонятися від контрнаступу українців, періодично відновлюючи втрачені позиції. Згідно інформації Генштабу, ЗСУ продовжують відпивати наземні атаки противника у районі Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового) та Стельмахівки (15 км на північний захід від Сватового).

Читайте також: ЗСУ ліквідували понад 90 тисяч окупантів з початку війни: зведення про втрати ворога

У той же час, в Міноборони РФ заявляли, що російські сили запобігли просуванню українських військ у напрямку населеного пункту Куземівка (13 км на північний захід від Сватового).

Українські війська очікують відновлення наступальних операцій рашистів на Лиманському напрямку, аби перехопити ініціативу. Водночас, на Сватівському та Лиманському напрямах ворог будує оборонні рубежі, аби не допустити наступу ЗСУ.

За словами екс-"посола" "ЛНРівців" у Росії Родіона Мірошника, українські війська перекидають елітні бригади на Лиманське та Куп'янське напрямки для запобігання наступу РФ.

У районі Кремінної ЗСУ посилили наземні штурми та продовжують наступати. В РФ заявили, що атаки українців в районі Кремінної у напрямку Червонопопівки (6 км на північний захід від Кремінної) було відбито.

Генштаб України стверджує, що українські бійці відбили наступ росіян у районі Білогорівки (10 км на південь від Кремінної), а російські джерела заявили, що українські сили значно просунулися на південний захід від Червонопопівки, висловивши стурбованість щодо того, що ЗСУ можуть зміцнити свої позиції у цьому районі. Окрім цього, ЗСУ також відбивали російські атаки на Діброву, приблизно за 5 км на південний захід від Кремінної. Російські та українські сили продовжували артилерійський вогонь у цьому районі.

Російські сили, ймовірно, продовжували незначний наступ у районі Бахмута на тлі наступальних операцій 1 грудня. Згідно інформації українських джерел, ЗСУ відбили російські атаки Біля Бахмута, а також за 22 км на північний схід від Бахмута та в межах 14 км на південний захід від міста.

Російський "воєнкор" опублікував світлини, на яких стверджувалося, що війська РФ проводять наступальні операції на захід від Курдюмівки, і стверджував, що російські сили наразі контролюють більшу частину шосе Горлівка-Бахмут. Інше російське джерело стверджувало, що війська РФ тепер можуть перекрити усі дороги на Бахмутському напрямку.

Ворожі війська продовжували наступати у районі Авдіївка-Донецьк 1 грудня, проте українським військам вдалося відбити атаки російських військ за 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Красногорівки, Водяного, Першотравневого, Мар'їнки, Невельського та Новомихайлівки, а також у межах 6 км на північний схід. Авдіївки біля Кам'янки.

Згідно "ДНРівських" даних, ворожі батальйони "Спарта" та "Сомалі" відбили українську контратаку під Водяним. Також, у Міноборони РФ заявили, що війська РФ також відбивали українські контратаки в районі Новомихайлівки. Повідомлялося також, що бої у західній частині Мар'їнки продовжуються.

Окупаційні війська продовжували оборонятися на заході Донецької та сході Запорізької областей 1 грудня. Генштаб ЗСУ повідомив, що війська РФ зберігають оборонні рубежі на цьому фронті, а Міноборони РФ заявило, що російські війська відбили контратаку українських військ біля Володимирівки Донецької області (близько 43 км на південний захід від Донецька). Генштаб ЗСУ інформував, що окупанти продовжували звичайну стрілянину із закритих позицій вздовж лінії зіткнення у Донецькій та східній Запорізькій областях.

Південь України

Після відходу ворожих військ з правого берега Херсонщини, вони продовжують проводити оборонні заходи на лівобережжі, будуючи укріплення та перекидаючи особовий склад. Згідно українських джерел, війська РФ на східному березі продовжують утримувати оборонні рубежі та зводити укріплення. Генштаб заявляв, що в Олешках ворог скоротив чисельність особового складу та техніки, перерозподіливши його на позиції вздовж шосе між Олешками та Голою Пристанню (далі від Дніпра).

За словами представника Південного оперативного командування України Наталії Гуменюк, ворожі війська відводять техніку, озброєння та підрозділи із невстановлених населених пунктів на лівому березі Дніпра. При цьому, очікується, що російські сили збережуть свої позиції на східному березі та проводитимуть локальні наступальні операції для зміцнення цих позицій.

Опубліковані у соцмережах світлини 1 грудня, на яких російські позиції нібито на шлюзі Нової Каховки, можуть свідчити про те, що армія РФ передислокують свої сили в Херсонській області, але неясно, як саме.

Пересування російських військ у Запорізькій області може свідчити про те, що загарбники не можуть захистити критично важливі райони на тлі збільшення кількості ударів України щодо зосередження військ РФ та матеріально-технічного забезпечення.

1 грудня Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська вивели або наразі виводять особовий склад із Пологів, Михайлівки та Інженерного в Запорізькій області, а також поінформував, що російська окупаційна "влада" в Бурчаку проводить перепис населення в рамках підготовки до майбутніх заходів з евакуації.

Повідомляється, що війська РФ можуть відводити особовий склад з позицій, розташованих ближче до лінії фронту в Запорізькій області, щоб зменшити вплив українських ударів, що посилюються, на концентрацію російської живої сили і техніки. Це також може свідчити про те, що ворожі сили нездатні обороняти всю лінію фронту в Запорізькій області та віддають перевагу місцям зосередження сил. Однак так само ймовірно, що російські сили переорієнтують своє угруповання в Запорізькій області та можуть перекинути в ці населені пункти інший персонал.

Відомо також, що російські сили тримають резерви в окупованому Криму для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області та на східному березі Дніпра у Херсонській області. За словами Громова, резерви концентруються на півночі півострова для посилення військ на східному березі в Херсонській області та у напрямку Оріхова у Запорізькій області. Окрім цього, Джанкой і прилеглі населені пункти стали найбільшою російською військовою базою в Криму через перекидання та розгортання великої кількості військовослужбовців РФ та техніки. Російські сили можуть тримати резерви для підтримки цих ділянок фронту в Україні в очікуванні того, що ЗСУ можуть незабаром провести наступальні операції на цих дільницях.

Раніше ми писали, що західні аналітики оцінили ймовірність вступу Білорусі у війну в Україні.