RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Невже шахраї? Чому у футболіста Мілевського та його приятеля Третьяка провели обшуки

Артем Мілевський Фото: facebook.com/artem.milevskiy

Днями правоохоронці провели обшук у будинку, де проживає ексфорвард київського футбольного клубу «Динамо» Артем Мілевський та людина, що називає себе букмекером, Сергій Третьяк. Візит силовиків відбувся в рамках розслідування кримінальної справи, пов’язаної з махінаціями на ставках. Подробиці візиту поліції та передісторію дізнався «Апостроф».

Вранці 24 вересня до будинку, де проживає Артем Мілевський разом із другом Сергієм Третьяком, увірвався озброєний автоматами спецназ. Господарі по одному виходили назустріч гостям із піднятими руками. Після того, як спецназівці переконалися, що в будинку нікого немає і господарі не становлять загрози, вони розслабилися. Поліцейський повідомив, що вони прийшли з обшуком у рамках розслідування кримінальної справи за постановою слідчого судді Печерського району Києва, з двома понятими та оператором. Відео початку обшуку опублікував Сергій Третьяк на своєму каналі. Обшук стосувався договірних матчів та інших питань. У прокуратурі цю інформацію «Апострофу» підтвердили.

Підкуп футболістів

У Нацполіції натякнули, що справа стара. Ще у квітні цього року розгорівся скандал. Як з’ясувалося, була спроба підкупу гравців закарпатського футбольного клубу «Минай», аби вони «здали» матч київському «Динамо» у 25-му турі минулого чемпіонату. Цими гравцями були Дмитро Немчанінов та Євген Скиба, і сталося це напередодні матчу з «Динамо».

Як розповіли самі гравці, до них зателефонував чоловік від Мілевського, назвався Сергієм і запропонував записати ефір на Twitch. Але вже під час розмови кожному було запропоновано 5 тисяч доларів за поразку «Динамо» – клубу, якому зараз важко, і йому потрібна підтримка. Немчанінов і Скиба відмовилися, хоча словесними хитрощами їх переконували, що з іншими гравцями вже проведені переговори і всі погодилися. Про ситуацію футболісти розповіли керівництву клубу, в клубі провели розслідування та вирішили звернутися до футбольного правосуддя – до УАФ, у комітет чесної гри.

Цим Сергієм виявився Третьяк, який називає себе букмекером. Звичайно, він усе заперечував. Стверджував, що такої розмови не було, гроші він не пропонував, а взагалі збирався поставити на перемогу «Динамо».

«Я акціонер букмекерської контори в Іспанії. У нас пішли аномальні ставки на -1,5 для «Динамо». Щоб не втратити гроші, я вирішив розібратися – що відбувається в «Минаї». Тому я поїхав до Скиби і Немчанінова, щоб у них запитати: чи будуть вони боротися? А тут ще привід хороший – запрошення на Twitch», – розповідав він журналістам.

Але Сергія Третьяка у 2020 році вважали одним із організаторів договірного хокейного матчу в Білорусі. Слідство стверджує, що підтвердило причетність Третьяка, проте справу проти нього у Білорусі не порушили. Зараз Третьяк коротко прокоментував справу підкупу гравців: «ФК «Минай»?.. Я такої команди навіть не знаю. Обшук пов'язаний з кіберспортом».

Подробиці будуть пізніше

У Департаменті кіберполіції «Апострофу» розповіли, що обшуки були пов’язані з шахрайськими діями.

«Обшук проводився в осіб, які впливали на результати спортивних змагань. Це стосується й кіберфутболу. Слідчі дії стосуються шахрайських дій цих осіб, що кваліфікується за статтею 190 КК України. Проте докладніша інформація буде пізніше, слідство триває», – заявила «Апострофу» прессекретар департаменту Юлія Гірдвіліс.

І, можливо, йдеться про останню цікаву ставку, якою похвалився Мілевський та його друг Третьяк. Матч із нижчих дивізіонів чемпіонату Бразилії приніс їм майже 700 тисяч гривень. Сергій Третьяк разом з Артемом Мілевським поставили на матч «Спартакс – Еспорте», що проходив у рамках бразильської Ліги Параібано 2. Третьяк із власних джерел дізнався, що перший тайм виграють гості з «Еспорте». За п’ять хвилин до кінця першої 45-хвилинки, коли рахунок був 0:0 і коефіцієнт на 0:1 сягав 3,35, вони поставили 7 тисяч доларів. І буквально через хвилину «Еспорте» забив гол.

Але, як вважає фахівець із кібербезпеки Валентин Глєбовський, довести справи про махінації зі ставками до суду дуже складно. Зазвичай такі справи тягнуться роками і зрештою розвалюються. Тож перспектива того, що когось посадять за ці махінації, мінімальна.

У Нацполіції нагадали, що це не перший обшук у цих осіб. На початку року у цьому будинку вже був спецназ із обшуком у рамках розслідування справи організованого злочинного угруповання, пов’язаного з продажем наркотиків та сутенерством. 17 січня Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції України повідомив, що ліквідував організовану злочинну групу, яка постачала наркотики та проституток «VIP-клієнтам» у комендантську годину в Києві та області. Особисто Мілевський у цій справі не фігурував, але його приятель через свої зв’язки потрапив у поле зору поліції. Сьогодні вони проходять у справі разом.

Читайте також

Новини партнерів