RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

На Херсонщині окупанти продовжують масове мародерство та терор: зведення Генштабу ЗСУ

284 доба повномасштабної російсько-української війни: окупаційно-терористичне військо РФ продовжує обстрілювати мирні населені пункти й безуспішно атакувати позиції Збройних Сил України на Луганщині й Донеччині, зазнаючи рекордних втрат.

Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ станом на ранок 4 грудня.

Протягом минулої доби ЗСУ відбили атаки ворога в районах населених пунктів Площанка і Білогорівка на Луганщині та Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Водяне, Первомайське, Веселе, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

Читайте також: На Запорізькій АЕС ситуація небезпечна: у МАГАТЕ зробили заяву

Російські окупанти, окрім наземних атак, завдали 10 ракетних, 16 авіаційних ударів, здійснили понад 30 обстрілів з РСЗВ по позиціях українських військ та населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Зокрема, ракетного терору зазнали об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів Шевченкове Харківської області та Краматорськ у Донецькій області.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін, немає ознак формування наступальних угруповань ворога.

На Сіверському напрямку загарбники обстріляли з мінометів населені пункти Сопич та Тимофіївка Сумської області.

На Слобожанському напрямку обстріли з артилерії зафіксовані в районах понад десяти населених пунктів, серед яких Одноробівка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Огірцеве, Черняків, Чугунівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог в обороні. Здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах Синьківки, Табаївки, Берестового і Вишневого Харківської області та Макіївки, Площанки і Білогорівки на Луганщині.

На Бахмутському та Авдіїівському напрямках російські окупанти зосереджують зусилля на веденні наступальних дій, намагаються покращити тактичне положення, обстріляли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Серебрянки, Верхньокам’янського, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмута, Курдюмівки, Південного, Авдіївки, Опитного, Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Веселого, Марʼїнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Новопавлівському напрямку окупаційне військо обороняється. Вогневому впливу воно піддало райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог також обороняється. Артилерійські обстріли зафіксовано, зокрема, біля Оріхова Запорізької області.

На Херсонському напрямку російські окупанти теж ведуть оборону. Здійснюють обстріли з мінометів, ствольної і реактивної артилерії по позиціях ЗСУ й по населених пунктах Дніпропетровської та Херсонської областей. Росіяни не припиняють вогневий терор мирних мешканців Херсона.

Водночас на поки що тимчасово окупованих територіях півдня України російські окупанти мародерять і грабують місцеве населення. Наприклад, із магазинів Нової Каховки росіяни вивозять весь товар та обладнання, включно з морозильними камерамии та касовими апаратами. Разом з цим у Новомиколаївці Запорізької області окупанти чисельністю до 100 осіб організували перевірку документів місцевих жителів, вилучали в них особисті цінні речі та побутову техніку.

Ба більше, російські окупанти в населених пунктах тимчасово зайнятої Херсонської області погрожують українцям позбавленням батьківських прав, якщо ті не віддадуть дітей до навчальних закладів для навчання за російською програмою.

Тим часом ЗСУ займаються знищенням ворога: лише в період з 28 до 30 листопада у лікарні тимчасово окупованих населених пунктів Донецької та Луганської областей росіяни доправили 70 своїх поранених окупантів та понад 230 загиблих. Також чергову партію поранених і вбитих загарбників привезли в лікарню Мелітополя.

"Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника. Також українські воїни збили ворожий літак "Су-25" та БпЛА типу "Орлан-10". Підрозділи українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 2 пункти управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки а також район зосередження засобів артилерії", - додали в Генштабі ЗСУ.

Раніше "Апостроф" показував відео із прифронтового Бахмута, де герої на кожному кроці.