RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Рамштайн-10: головні підсумки зустрічі

У середу, 15 березня, пройшла чергова, десята зустріч партнерів України в рамках "Рамштайн" - цього разу вона відбулась в онлайн-форматі.

"Апостроф" зібрав всю інформацію про сьогоднішню зустріч.


20:50 Основні підсумки:

  • Остін обговорив з Шойгу падіння безпілотника MQ-9 Reaper у Чорному морі. Він сказав російському міністру, що США й надалі літатимуть там, де дозволяють міжнародні закони.
  • Союзники з 51 країни підтвердили бажання надалі підтримувати Україну у боротьбі з російською агресією.
  • Росія розраховує на Іран та Північну Корею. У Росії закінчуються можливості та закінчуються друзі.
  • Норвегія надасть Україні 2 системи ППО NASAMS.
  • Швеція передає Україні 10 танків Leopard.
  • Данія надає Україні новий пакет військової допомоги на 130 млн євро.
  • 9 країн пообіцяли надати Україні понад 150 танків Leopard.
  • Члени НАТО нададуть Україні більше систем ППО, броньованої техніки та боєприпасів.

19:06 Перелік зброї, яку може отримати Україна за підсумками зустрічі:

  • засоби ППО та ПРО;
  • далекобійні системи;
  • ракети до HIMARS і MARS;
  • 155 мм боєприпаси та 120 мм міни;
  • дрони-камікадзе;
  • 105 мм і 125 мм танкові снаряди;
  • авіаційні засоби ураження.

19:01 Міністр оборони України Олексій Резніков: "Рамштайн-10" вселяє оптимізм: посилення ППО, боєприпасів, навчання та формування "броньованого кулака".

16:55 Глава Пентагону зазначив, що контактна група має надати Україні всі можливості для майбутньої боротьби, включаючи запасні частини та пакети технічного обслуговування для підтримки критично важливих можливостей, наданих членами групи раніше. Тому контактна група зосереджена на координації довгострокового забезпечення, додав Остін.

"Нам також необхідно знайти способи отримання нових постачань боєприпасів та систем ППО в Україну. Щоб збільшити виробництво боєприпасів, члени цієї контактної групи збираються разом, щоби розробити інноваційні рішення проблем промислового виробництва", - заявив глава Пентагону.

Остін висловив упевненість, що "ми продовжуватимемо працювати над задоволенням потреб України навесні цього року та надалі".

15:40 Коаліція країн, яка надає Україні танки Leopard, продовжує зростати. Тепер 9 країн зобов'язалися надати більше ніж 150 танків Leopard, - заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

15:32 Навесні і влітку на Україну чекають важкі бої, заявив представник Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер. За його словами, США з початку війни роблять все можливе, щоб задовольнити потреби України, чи то боєприпаси, ППО, або бронетехніка.

"Важливо зробити крок назад і подивитися на досягнутий прогрес, усвідомлюючи при цьому той факт, що попереду буде важка боротьба, особливо коли ми вступаємо у весну та літо", — зазначив представник міноборони США.

Райдер додав, що сьогоднішнє засідання "Рамштайн-10" буде присвячене невідкладним потребам, зокрема, боєприпасам для України.

14:30 Зустріч почалася.

12:23 У засіданні Контактної групи з питань оборони України в середу, 15 березня, візьме участь генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, повідомляється на сайті НАТО.

Раніше у Міноборони України повідомляли, що наступна очна зустріч "Рамштайн" пройде у квітні, до річниці роботи Контактної групи, на німецькій авіабазі.

Міністр оборони Олексій Резніков напередодні десятого "Рамштайну" провів телефонну розмову з головою Пентагону Ллойдом Остіном. Обговорювалися пріоритетні напрями у співпраці та "шлях до перемоги у війні". Після розмови Резніков повідомив, що підтримка партнерів вселяє йому великий оптимізм щодо майбутнього.

"Солідарність стає ефективністю на полі битви", – зазначив міністр.

Ллойд Остін зі свого боку запевнив, що США підтримуватиме Україну "стільки, скільки потрібно".

Читайте також: Важкі бої навесні та влітку: у Пентагоні зробили прогноз щодо війни та пообіцяли допомогу

Ймовірно, головними темами порядку денного на "Рамштайні-10" стануть питання надання Україні боєприпасів та систем ППО. Йтиметься також і про продовження постачання танків та важкої броньованої техніки для контрнаступу ЗСУ.

Перед зустріччю з міністрами оборони країн ЄС на початку березня Олексій Резніков назвав потреби України – засоби ППО, боєприпаси та мільйон снарядів калібру 155 мм. Він звернувся до європейських колег із проханням постачати Україні по 250 тисяч снарядів щомісяця для забезпечення просування ЗСУ.

Раніше "Апостроф" розповідав про три ключові результати "Рамштайну-9" для України.