RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

ОГХК демонструє парадоксальну статистику за підсумками І кварталу - звіт

АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" за підсумками І кварталу 2024 продемонструвала парадоксальну статистику - топ-менеджмент відзвітував про отримання чистого прибутку в 30 млн грн, в той час, як ключові підприємства холдингу потерпають від простоїв і різко скоротили виробництво.

Про це йдеться в матеріалі УНН.

На початку травня перший заступник голови правління ОГХК Є.Перелигін заявив про отримання чистого прибутку у 30 млн грн за підсумками 1 кварталу 2024. Водночас ключові підприємства держхолдингу перебувають у кризовому стані та мають проблеми з виробництвом продукції.

Обсяги виробництва циркону, рутилу та ільменіту на Вільногірському ГМК (Філія ВГМК), що колись був провідним підприємством титанової галузі, - у перші три місяці 2024 різко скоротилися порівняно з аналогічним періодом 2023, зазначається в матеріалі. Зокрема, обсяги випуску циркону на ВГМК знизилися на 25% і склали рекордно низькі 962 тонни. Виробництво рутилу скоротилося на 32% до 1981 т. Найбільше падіння зафіксовано щодо ільменіту - скорочення на 40,8% до 4891 т. Порівняно з першим воєнним кварталом 2022, зниження обсягів виявилося ще більш критичним: циркон -55 %, рутил -59%, ільменіт -57%.

Фото - про об'єм виробництва Філії ВГМК за підсумками I кварталу, 2022-2024

Фото - Співвідношення показників I квартала 2024, порівняно з показниками попередніх років

Щодо другої філії ОГХК - Іршанського ГМК, який раніше був лідером з виробництва ільменіту, то попри заяви керівництва держкомпанії про перезапуск і відновлення роботи підприємства, практично весь 2023 комбінат перебував у стані простою, пише УНН. У І кварталі 2024 обсяг виробництва ільменіту на підприємстві склав 1524 тонни. Для порівняння, у І кварталі 2022 виробництво ільменіту на Іршанському ГМК перевищувало 38 тисяч тонн.

"Демонстрація чистого квартального прибутку на тлі різкого зниження обсягів випуску продукції філіями ОГХК, на думку низки ЗМІ, є результатом маніпулювання бухгалтерською звітністю з метою приховування збитків і штучного завищення фінансової ефективності. Так, проаналізувавши офіційну квартальну звітність ОГХК до органів статистики, можна дійти висновку, що джерелом зазначеного прибутку стала не основна діяльність підприємств держхолдингу, а "інші операційні доходи", тобто списання кредиторської заборгованості, резервів, нарахування штрафів контрагентам тощо. Розмір "інших операційних доходів" ОГХК у першому кварталі 2024 склав 209,2 млн грн і, так само як і чистий прибуток у розмірі 30 млн грн, імовірно, було отримано за рахунок "паперової" корекції бухгалтерських даних, а не від основної виробничої діяльності та реальних поставок сировини", - пишуть журналісти.

Серед негативних тенденцій у фінансово-економічній діяльності ОГХК зазначається зростання собівартості продукції та зниження рентабельності продажів. Автори матеріалу припускають, що в цих умовах топ-менеджмент ОГХК може почати реалізовувати продукцію за цінами, нижчими за фактичну собівартість "щоб забезпечити видимість припливу виручки", що негативно вплине на інвесторів, та може мати негативні наслідки для Великої приватизації, в якій ОГХК є одним з основних лотів.