RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

​"Олімпійське перемир’я" та загроза для Харкова: головні тези інтервʼю Зеленського для AFP

Володимир Зеленський розповів про наступ росіян на Харківщині та оцінив можливі загрози для Харкова та Києва. Не залишилась без відповіді й пропозиція Макрона про "олімпійське перемир’я".

Про це він повідомив у інтерв’ю "AFP".

Читайте також: Зеленський дозволив відправляти на фронт засуджених: що відомо

Президент України прокоментував ситуацію щодо наступу російських сил у Харківській області, повідомивши, що наразі ситуація "контрольована", але не "стабілізована". За його словами, російські війська просунулися на відстань від 5 до 10 кілометрів уздовж північно-східного кордону, перш ніж їх зупинили ЗСУ.

"Ми повинні бути тверезими й розуміти, що вони [росіяни] йдуть углиб нашої території. А не навпаки. І це все ще їхня перевага", – зауважив Володимир Зеленський.

Також він переконаний, що РФ має намір атакувати Харків, навіть розуміючи, що це буде "дуже важко". Також президент підкреслив, що Україна та її західні союзники не повинні проявляти слабкість, і закликав розгорнути дві додаткові батареї ППО Patriot, щоб захистити небо над Харківською областю.

Коментуючи ситуацію по засобах ППО, Зеленський зауважив, що Україна має лише 25% того, що їй потрібно. Для того, щоб мати паритет з Росією, Україні необхідно 120-130 винищувачів F-16 або інших бойових літаків.

"Вони можуть вести вогонь зі своєї території по нашій будь-якою зброєю. Це найбільша перевага, яку має Росія. Ми нічого не можемо зробити з їхніми системами, які знаходяться на території Росії, із західною зброєю", – наголосив президент.

Окрім того, держочільник переконаний, що у Росії недостатньо сил для "повномасштабного наступу на столицю, такого, як було на початку" вторгнення в лютому 2022 року.

Зеленський відхилив заклик президента Франції Еммануеля Макрона до "олімпійського перемир’я" під час Літніх ігор у Парижі. За його словами, це дасть перевагу Москві у вигляді часу для переміщення військ та артилерії.

"Ми знаходимося в абсурдній ситуації, коли Захід боїться, що Росія програє війну. І не хоче, щоб Україна її програла", – сказав він.

Раніше ми розповідали, що Зеленський підписав закон, яким збільшать штрафи для ухилянтів.

  • Вас може зацікавити:

Перемир'я поки що неможливе: головні тези розмови Зеленського з журналістами про війну і не тільки

Які вишиванки вибрали Володимир і Олена Зеленські у свято: що означають символи

Зеленського закликали попросити Захід про направлення іноземних військ в Україну