RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

"Те, що потрібно для довгої війни": у Генштабі ЗСУ вказали на позитивну зміну в мобілізації

В українську армію мобілізуються дедалі більше громадян за власним бажанням. Цьому сприяла низка факторів, зокрема масова соціальна реклама та рекрутинг.

Про це розповів представник Генерального штабу Збройних сил України старший лейтенант Дмитро Лиховій у соцмережі Facebook.

За його словами, складається стійке враження, що люди перестають боятися та роблять свідомий вибір.

"Камінь точить. Із того, що я бачу по своїй фб-стрічці та серед знайомих, все більше людей мобілізуються до ЗСУ, ідуть в учебки і т.д. Люди (принаймні в мене складається таке враження) перестають боятися, люди роблять свій вибір, хай і під певним примусом та тиском обставин - але саме зараз, коли здавалося, що добровольці вже закінчилися, лишається тільки бусифікація, від якої небагато толку. Виявляється, ні. Краще пізно, ніж ніколи. От зараз так і є", - повідомив він.

Військовий зауважив, що починає працювати "закон про мобілізацію", дається взнаки фон соціальної реклами - як загальної, так і креативу конкретних бригад та батальйонів. Є очевидний ефект від рекрутингу, хоч поки що більше світоглядний, аніж практичний.

Хоч відповідну умовну "четверту хвилю" мобілізованих ще не надто видно у військах на посадах, однак є надія, що тенденція виправить ситуацію з недобором о/с, кількість якого до цього тільки скорочувалася.

Він зазначив, що такий процес став би реальністю значно раніше, якби не було тривалої тяганини із законопроєктом про мобілізацію.

"Можна тільки уявити, якою була б ситуація на лінії бойового зіткнення та якими були б суспільні настрої, якби через дивні (назвемо їх так) підходи політичної влади не було змарновано рік роботи на напрямку мобілізації. Якби не була майже повністю втрачена потенційна "третя хвиля", - наголошує військовий.

Нині існує ще багато проблем, які доведеться розв'язувати. Чимало слабких місць, однак, на його переконання, крига скресла, і "пацієнт скоріше живий". Все це дає більше приводів для оптимізму щодо загального результату.

"У мережі є чимало розповідей тих, хто мобілізується в нинішній "хвилі". Це люди, які мали багато часу на подумати, повагатися, поостерігатися та зважити. Респект їм. Словами Казаріна (?), це вже ті, хто прийшов в армію для рутинної роботи, а не для героїзму. І це те, що потрібно для довгої війни", - додав Дмитро Лиховій.

Раніше "Апостроф" писав, що ГУР оголосило про перший в історії набір цивільних в бойові підрозділи.