RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гра без правил: як футбольні трибуни Євро 2024 стали місцем політичної боротьби

Фото:

Чемпіонат з футболу став гарячою подією через жорстку гру, проте не тільки на футбольному полі, а й за його межами. Трибуни Євро-2024 перетворилися на майданчик для інформаційних атак на тлі війни, що триває в Україні.

Першими завдали удару російські ІПСО, вкидаючи в інформаційний простір фейкового відео про те, як на матчі збірних Румунії та України румунські фанати нібито вивісили банер із "прапором ДНР".

Дивно, але багато українських ЗМІ опублікували цей вкид. При цьому пізніше всі вони дали докладне спростування російського фейку і докази того, що на відео присутній монтаж.

Можна припустити, що російський фейк настільки сподобався комусь, крім самих росіян, що хтось вирішив повторити маніпуляцію. Так в інформаційному полі з'являється спочатку неякісне зображення українського прапора, знову на трибуні, проте цього разу на ньому видно досить цікавий напис англійською мовою: "Give Us Elections Back" ("Поверніть нам вибори").

Пізніше стає зрозумілим, що прапор справді був вивішений під час матчу чемпіонату між збірними України та Словаччини, який пройшов 21 червня на стадіоні "Меркур Шпіль-Арена" у Дюссельдорфі. За даними трансляції, він провисів з початку гри близько 25 хвилин, кілька разів потрапляючи до об'єктиву камер і фотоапаратів.

На прапор із написом звернув увагу медіапроект Zorya Londonsk, який позиціонує себе як головне джерело новин про український футбол англійською мовою в соцмережі X. "Це провокація чи що?" - запитали автори проекту.

Після публікації на Zorya Londonsk, новини про український прапор із вимогою повернути вибори до країни з'явилися у багатьох новинних європейських ЗМІ.

У США пост про український прапор із провокаційним написом на трибунах Євро-2024 опублікував впливовий республіканець і мільярдер із Кремнієвої долини Девід Сакс.

Сакс є знаковою фігурою в США, відкрито підтримує Дональда Трампа і є його великим фандрайзером у рамках передвиборчої кампанії президентських виборів у США. «Як це починалося, як тепер справи», — написав Девід Сакс у своєму посту, явно натякаючи на необхідність проведення виборів Президента в Україні, що йде врозріз з поточною позицією Держдепу.

Питання про провокацію справді має право на існування. І є всі підстави припускати, що прапор із закликом провести вибори в Україні з'явився як наслідок внутрішньоукраїнських політичних боїв. І чемпіонат із футболу тут став буквально “трибуною” для потрібних комусь меседжів.

Команда нинішнього президента за 5 років набрала солідну політичну вагу, тому справедливо запитати, хто може вступити з ними в бій на політичній арені України, маючи порівняний досвід та ресурси. І тут варто згадати Петра Порошенка, екс-президента України та активного критика політики Зеленського та його команди на чолі з Андрієм Єрмаком. Опитування громадської думки показували, що Порошенко є одним із лідерів у президентських перегонах, коли ситуація в країні дозволить провести процедуру виборів.

Варто зазначити, що саме у Петра Порошенка досі збереглися добрі контакти з республіканською партією, підтримкою якої він заручався і раніше, висуваючись, наприклад, на вибори у 2019 році. І зв'язок справді простежується.

Однак чи саме він міг стати бенефіціаром подібної інформаційної кампанії і організувати вивішування прапора — питання відкрите.

Як раніше зазначали вже різні політичні експерти, Порошенко не готовий діяти з подібними акціями проти Зеленського відкрито всередині країни. Однак саме Європа та США є для нього вільнішими майданчиками.

З іншого боку, не варто забувати і про активізацію про “соросят”. Останнім часом у “соросят” та Андрія Єрмака справді простежується явний конфлікт інтересів. Багато хто заявляє мало не про "відкриту війну".

У зв'язку з цим варто звернути увагу на статтю, що вийшла раніше в Politico , основний меседж якої: “в Україні обмеження свободи слова та утиску прав і свобод людини”. Нагадаємо, що за підсумками публікації її прокоментував голова Офісу Президента.

Наразі однозначно сказати можна лише одне: через загострення політичної боротьби подібних акцій, як усередині країни, так і за її межами, може побільшати.

Читайте також

Відсутність тепла і світла: як українцям підготуватися до зими

Для того, щоб пережити відключення світла та опалення взимку, українці повинні мати зарядні пристрої, ліхтарики, консерви, теплий одяг

Без паперової тяганини: що змінилося у виплатах пенсій українцям

При виплаті пенсій в Україні більше не потрібні квитанції, але паперові відомості поки що залишаться