RU  UA  EN

Субота, 6 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

В Україні у школах з батьків вимагають гроші: у мережі розповіли про випадок у Білій Церкві

В Україні є поширеною практика, коли керівництво шкіл вимагають, щоб батьки учнів оплачували ремонт навчальних установ.

Про один з таких випадків у Білій Церкві розповіли у групі "Батьки SOS" у Facebook.

Мати одного учнів гімназії розповіла, що минулого року коштом батьків в класі робили косметичний ремонт. А тепер знову збирають гроші - на ремонт пошкодженої стелі.

"В цьому році на коридорах встановлювали протипожежну сигналізацію і якимось чином пошкодили стелю в нашому класі - пішла тріщина. Звісно, треба ремонтувати. БК порахували, що ремонт обійдеться в 4500-5000 грн. Давайте всі швиденько здаємо. Той факт, що стеля була пошкоджена не з вини дітей, був успішно проігнорований. Адміністрація наказ спустила зверху. Вчителька мовчки погодилась. Рознарядку БК дали - батьки повинні здати і все тут. Було кілька обурень від батьків на кшталт "не ми ж її пошкодили" і на цьому все. Я вирішила грошей не здавати, без пояснення причини (бо вона й так зрозуміла). Сьогодні отримую повідомлення наступного змісту - "Ви не здали на ремонт стелі 170 грн. (Класний керівник) заклала за вас гроші", - написала жінка.

У коментарях один з дописувачів зазначив, що ситуація дуже поширена у країні: "Ситуація дуже поширена .... З урахуванням того, що всі територіальні громади отримують освітню субвенцію, я не розумію цих зборів на мультимедійні дошки, комп'ютери, телевізори. На потреби школи директор закладу має подати запит на необхідні речі: дошки, ремонт сан вузлів, закупівлю автобусів, проведення нормального інтернету та інше. Але, як показує практика, не всі директори хочуть займатися тими папірцями, тендерами та ін. Коли можна зробити все руками, коштами батьків і бути взірцем для відділу освіти і наприкінці року залишитися (територіальному відділу освіти) з невикористаною освітньою субвенцією, або частково витраченою для оплати праці педпрацівників, премії та інше".