RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

27 вересня

Всі новини

Перетворив Х на «мегафон дезінформації»: як твіти Маска розпалюють напругу перед виборами в США

Підбурюючи своїх 200 мільйонів підписників в соцмережі Х Ілон Маск піддався критиці за розпалювання напруги напередодні виборів у США.

Про це інформує агентство AFP.

В матеріалі пишуть, що Маск "підвищує політичну температуру напередодні і без того поляризованих виборів у США за допомогою своєї впливової платформи, яка пронизана дезінформацією".

Агентство зауважує: "Дослідники побоюються, що мало що може зупинити Маска, який підтримав Дональда Трампа, від використання X, колишнього Twitter, і його особистого акаунта, щоб схилити виборців на користь республіканського кандидата, поставити під сумнів легітимність виборчого процесу і спровокувати насильство проти політичних конкурентів і працівників виборчих дільниць".

Імран Ахмед, виконавчий директор Центру протидії цифровій ненависті (CCDH), що здійснює нагляд за дотриманням прав людини, сказав:

"Маск має величезну кількість прихильників на X, і він використовує платформу як власний мегафон дезінформації".

Маск посилив розвінчану брехню політиків, включаючи Трампа, про те, що демократи «імпортують» мігрантів до США для голосування на виборах у листопаді, і що іммігранти з Гаїті в Огайо вбивають і їдять домашніх тварин.

Незабаром після другого замаху на Трампа американський бізнесмен опублікував коментар - разом із емодзі, що «ніхто навіть не намагається вбити» президента Джо Байдена і кандидата від Демократичної партії, віце-президента Камалу Гарріс.

Він також зіткнувся з критикою за поширення підробленого відео, в якому голос за кадром, що імітує Гарріс.

AFP передає, неправдиві або оманливі передвиборчі заяви Ілона Маска набрали майже 1,2 мільярда переглядів, повідомив CCDH минулого місяця. Дослідники виявили 50 постів Маска з січня, що містять передвиборчі заяви, які були спростовані незалежними фактчекерами.

Аналітики кажуть, що Маск, схоже, замінив собою роль, яку колись відігравав Трамп на платформі.

"Відтоді, як він придбав її у 2022 році за 44 мільярди доларів, Маск наполегливо намагався створити сайт як притулок без цензури і джерело, що перевершує за якістю основні засоби масової інформації… Він розпустив команди довіри і безпеки, скоротив зусилля з модерації контенту і повернув на платформу відомих теоретиків змови, перетворивши її на те, що дослідники називають вигрібною ямою дезінформації", - йдеться в матеріалі.

Як повідомляв раніше "Апостроф", секретна служба США почала розслідування через допис Ілона Маска в X, в якому він начебто "пожартував" про можливі замахи на президента Джо Байдена та віцепрезидентку Камалу Гарріс.