RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

СЕО "Укрлендфармінг" Бахматюк висловився з питання державного фінансування бізнесу і ринкової конкуренції

Деякі галузі аграрного бізнесу в Україні є збитковими соціальними проектами, і без держпідтримки бізнес буде змушений їх поетапно закривати.

Про це заявив СЕО і власник групи компаній "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк під час презентації дослідження ЄБА "Барометр щастя в Україні" в рамках заходу "Трудова міграція: виклик для України", передає "Обозреватель".

На його думку, дешеве "довге" держфінансування є запорукою економічного розвитку країни і важливим фактором в боротьбі з трудовою міграцією.

Бізнесмен висловив думку, що відмова держави від економічного протекціонізму послаблює позиції українських виробників на світових ринках. Під час дискусії з першим заступником міністра економіки Максимом Нефьодовим Бахматюк зазначив, що політика здорового економічного протекціонізму та лобіювання інтересів національного бізнесу проводять найбільш економічно розвинені держави світу, а для України така політика необхідна, щоб створити рівні умови на зовнішніх ринках з виробниками з інших країн.

"Ми не можемо сказати, що США стали менш глобальним гравцем в світі від того, що останні чотири роки вони проводять політику економічного протекціонізму і мають найкращі показники економічного зростання. Це точно добре для території, де найнижчий рівень безробіття за останні 30 років", - заявив Бахматюк.

На думку власника "Укрлендфармінг", якщо держава не перейде до політики протекціонізму, великий бізнес буде змушений піти з цілих галузей економіки, закривати підприємства, тому що виявиться в нерівних умовах на ринках з виробниками інших країн.

"Максим Нефьодов один з тих людей, які зробили дуже багато для дерегуляції, це супер. Я згоден тільки з мінімальним фактом втручання держави в діяльність, але не з безвідповідальністю. Для чого нам тоді держава? Нам держава для того, щоб вона виробляла стратегію і реагувала на базові речі. Те, що говорить Максим - "welcome, ми йдемо і Європу, відриваються двері. Хлопці, конкуруйте!". Ми готові, тільки на рівних умовах. Дайте нам кредити на 30 років під 1%, дайте нам ті стимули, які є в Європі. Ми можемо наводити приклади тих же прибалтійських країн - вони втратили частину економіки, але отримали компенсацію. Немає зараз цього компенсатора в Україні, вона не стає членом ЄС, щоб отримати компенсацію. Ми підняли за 2 роки на 90% заробітну плату і бачимо, що деякі галузі будемо поетапно закривати, хочемо ми цього чи ні. Ми не повинні бути без можливостей, повинні захищати своє. І український економічний націоналізм, протекціонізм я вважаю правильним", - заявив він.

Український бізнесмен звернув увагу, що для ЄС сільськогосподарська галузь - швидше проект утримання на території населення, а в Україні без державної підтримки можуть просто зникнути цілі її сектори.

"Ми говоримо про стимуляцію галузей, які можуть зникнути через 2- 3 роки. Реагування з боку держави - це не протекціонізм одній людині, це протекціонізм секторальний з можливостями розвитку. Будівництво елеваторів, заводів з переробки - для цього потрібні довгі дешеві ресурси, і функція держави - зробити підготовчі механізми - регулятивні, економічні, в банківській сфері, які зараз відсутні. Друге питання, це позиціонування на зовнішніх ринках. Що я бачу - зараз абсолютно відсутня роль держави як лобіста просування на зовнішніх ринках продукції", - зауважив він.

"Укрлендфармінг" є одним з найбільших аграрних холдингів і платників податків в Україні, на підприємствах якого в 600 населених пунктах України працюють близько 27 тисяч осіб. Група компаній веде виробничу діяльність в 22 з 24 областей України та займається виробництвом зерна, м'яса, молока і яєць.