RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Кредити не повернуться ніколи: експерт розповів про діяльність "проблемних" банків в Україні

Українські банки, якими володіють іноземні фінансові групи, є важливою складовою макрофінансового і економічного здоров'я країни, індикатором для інших іноземних інвесторів на предмет того, чи варто приводити свої гроші в Україну, вони вийшли з кризи 2014-2015 років, демонструючи стабільність і прибуток, а деякі навіть у певному сенсі стали моделлю ведення бізнесу на банківському ринку для інших фінзакладів. Разом з тим, ряд іноземних банків - і не тільки російських державних - є проблемою для банківського сектора.

Про особливості діяльності банків з іноземним капіталом в Україні розповів фінансовий експерт Тарас Козак.

Він зазначив, що власниками практично усіх іноземних банків, що працюють в Україні є західні фінансові банківські групи, які задають високі стандарти роботи, забороняють українським "донькам" займатися чим-небудь, окрім банківської діяльності. За словами експерта, в цих структурах просто неможливі будь-які форми відмивання грошей та іншої незаконної діяльності.

"На рівні оподаткування - вони теж дуже прозорі, з іншого боку, якщо в Україні криза, то ці західні материнські компанії досилають капітал в Україну, що допомагає їм робити свої банки значно надійнішими, ніж будь-які банки, які мають українських власників та державні українські банки, які отримують фінансування за рахунок платників податків. На всіх державних банках в кожній кризі ми втрачаємо багато мільярдів доларів, тому що банки підтримували за рахунок коштів платників податків", - каже експерт.

Він зазначив, що деякі західні банки ще в 2013 році були збитковими і формували великі резерви, а всі українські банки (в тому числі державні) були, навпаки, прибутковими та показували, що переживають за кредити і формували резерви.

"Ця політика виявилася правильною, тому що багато з тих кредитів - у Криму, на Донбасі - не повернулися. І вони вже були до цього готові. А наші банки тільки в 2014-2015 роках почали показувати збитки, в той час, як західні банки в 2015 році майже всі стали прибутковими. "Приватбанк" під час власності Коломойського й Боголюбова завжди був прибутковим. Хоча насправді там збитки були мільярдні. Просто тому що вони не створювали резерви під видані кредити. Кредити видавалися такі, які не повернуться ніколи, і всі це розуміли, а резервів під них не було", - зазначив Тарас Козак.

Проте, за його словами, "дещо вибиваються з загальної картинки"банк "Форвард" та Правексбанк. "Банк Форвард" - це ребрендований банк "Русский стандарт" - великий російський приватний банк, і він досі має зв'язки з Росією. "Правекс" - "дочка" величезної італійської банківської групи Банк Інтеза Санпаоло, у якій усе більш-менш стабільно. Експерт вважає, що вони мають цілеспрямовану стратегію зменшити кількість офісів.

"Менеджмент в "Правексі" - цілком міг зменшувати кількість відділень, тому що кожне відділення - це додаткові кошти. В 2006, 2007, 2008 роках, коли банки продавалися, дуже часто "надували" надмірну кількість відділень - ціна банка залежала від кількості відкритих відділень. Такого вже нема, це втрачає доцільність", - додав він.

Раніше "Апостроф" публіковав матеріал "Одні приносять користь, інші працюють в мінус: що відбувається у банках з іноземнимкапіталом в Україні", де був представлений детальний розбір роботи іноземних фінустанов, що працюють з українськими клієнтами.