RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Тютюнники підтримали новий закон про оподаткування сигарет і нагадали про IQOS та Glo

Асоціація "Виробники тютюнових виробів" підтримала закон №1049, яким вносяться зміни до чинного законодавства в частині оподаткування тютюнових виробів.

Закон обмежує ціни, за якими виробники можуть реалізовувати тютюнову продукцію оптовим компаніям та за якими оптовики мають продавати її роздрібним продавцям — 80% та 87% від встановленої максимальної роздрібної ціни відповідно. Порушення цих обмежень карається штрафами: до 200 тис. грн або 100% вартості проданої продукції.

Мета закону — захистити економічну конкуренцію та створити єдині правила гри для національних та міжнародних компаній. Відтак зміни стосуються усіх виробників та торговців тютюном, а також усіх тютюнових виробів включно з новомодними IQOS, Glo та іншими пристроями так званої технології електричного нагрівання тютюну.

На думку членів Асоціації, закон зірвав заплановану монополізацію українського ринку міжнародними тютюновими корпораціями — Philip Morris Ukraine, British American Tobacco Ukraine, Japan Tobacco Int Ukraine, Imperial Tobacco Ukraine та їх єдиним дистриб’ютором "Тедіс Україна". Асоціація ставить під сумнів розповсюджені ними тези про те, що новий закон нібито сприятиме збільшенню нелегального ринку та контрабанди сигарет, адже ціна тютюнових виробів при цьому не зміниться.

Асоціація закликає народних депутатів підтримати також законопроект №1210-1, яким буде врегульоване оподаткування електронних сигарет, зокрема IQOS та Glo. Адже сьогодні розмір акцизного податку з однієї пачки так званих стіків для IQOS в 5 разів менший за акциз з однієї пачки традиційних сигарет з фільтром при їх однаковій кількості (20 шт) та практично однаковій середній роздрібній вартості — близько 40 грн за пачку. Через це Україна щороку недоотримує більше 1 млрд грн надходжень від акцизного податку. Крім того, це стимулює імпорт та скорочує робочі місця, адже "стіки" для електронних сигарет в Україні не виробляються.

Відповідно до Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (проведено КМІС за підтримки Міністерства охорони здоров’я на Національної академії медичних наук України), вже 7% курців в Україні використовують для паління новомодні гаджети. Хоча офіційної статистики немає, вони стають дедалі популярнішими серед молоді та дітей.

В Асоціації висловлюють сподівання, що остаточна редакція закону відповідатиме Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну щодо охорони здоров’я людини, особливо молоді, яка є основним споживачем новомодних гаджетів для паління.Відтак Україна має виконати взяті на себе зобов’язання та ввести жорсткі обмеження для електронних сигарет, як це зробили, наприклад, США: електронні сигарети там не визнано безпечними, отже пачки містять попередження про шкоду для здоров’я, їх реклама заборонена, реалізація неповнолітнім неможлива.