RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Вбивають держпідприємство: журналісти розповіли про роботу ставленика "Свинарчука" в "Укрінмаш"

На ДП ДГЗІФ "Укрінмаш" склалася непроста обстановка, спричинена призначенням на посаду в.о. гендиректора Шрамка Ю.Л., який був призначений, за даними журналістів, за протекцією команди Олега Гладковського (Свинарчука).

Про це пише видання "Антикор".

Журналісти вказують, що під час роботи цієї команди підприємство було фактично доведено до банкрутства - робота була побудована за принципом перерахування коштів підприємства та отриманих від замовників в якості передплати за товари, що мали бути поставлені "лояльними компаніями" по підписаним договорам комісії та договорам купівлі-продажу. Таким чином було перераховано близько 6 млн доларів, вони розподілялися між керівництвом "Укрінмашу". Для таких закупівель використовували підприємства, що обслуговуються у банку ПАТ КБ "ГЛОБУС", який фігурував у декількох скандалах з відмиву грошей для корупціонерів.

У той же час, товари, що постачалися на зовнішні ринки цими компаніями для Бангладешу, Шрі-Ланки та Перу, викликали сумніви щодо якості, і більшість зі скандалів не врегулювали. Внаслідок цього виставляли штрафи. Компанії-прокладки стали основними комітентами щодо контрактів "Укрінмаш", як стверджують журналісти за протекцією Ю.Шрамка. Наразі заборгованість тільки "Техімпекс" перед "Укрінмашем" складає близько 200 млн грн.

Також "команду" Шрамка звинувачують у недобросовісній конкуренції: співробітники посольства України в Перу вказали на неприпустимість дій представників компанії "S-Profit" на ринку ОіВТ країни, адже скандали із "виконанням" проектів із залученням фірми-прокладки неодноразово шкодили роботі, яка проводилася "Укрінмашем". Зазначається, що S-Profit не чекаючи підписання сертифікату, підробило документ, що помітили у Міноборони Перу.

У кейсі трансферу технології по побудові корвету для Бразилії знайшли незаконну передачу комплекту технічної документації, що призвело до порушення кримінальної справи. Оточенню Шрамка вручили підозри. Також було помічено відвантаження авіаційного майна для Індонезії через ОАЕ без укладання контрактів, тобто кошти з поставки були виведені.

За словами журналістів, Шрамко Ю.Л. "неодноразово виконував вказівки Гладковського О.В. для обслуговування, оплати за рахунок "Укрінмашу" витрат по обслуговуванню делегацій, які прибували в Україну", зокрема громадяни США, Індії, ОАЕ, Ліван, які через зал офіційних делегацій зустрічалися зі співробітниками "Укрінмашу" та на службовому транспорті пересувалися по місту для зустрічей з представниками приватних компаній.

"Факти розтрати коштів "Укрінмашу": купівля коштовних подарунків для вручення високопосадовим особам іноземних держав; нецільове витрачання коштів з корпоративних банківських карток (щомісячно на 900 тисяч гривень) на власні потреби. Послідовним було б вивчення інформації і не тільки цієї, ДБР, НАБУ та їх відповідна реакція на бездіяльність в тому числі Укроборонпрому", - підвели підсумок журналісти.