RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Всупереч заявам президента та уряду: в Мінекоенерго вирішили урізати "зелені" тарифи

В ході форуму Ukrainian Energy Forum 27 лютого заступник міністра енергетики та захисту довкілля Костянтин Чижик презентував чергову модель по урізанню "зелених" тарифів.

Про це пише "Обозреватель".

Представлений варіант передбачає для сонячних електростанцій (СЕС), введених в експлуатацію після 2017 року, добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу у вигляді його зниження: на 15% - для станцій потужністю менше 10 МВт, на 20% - для СЕС потужністю від 10 до 50 МВт, на 25% - для СЕС потужністю понад 50 МВт. Для кожної з категорій пропонується продовження терміну виплат на п'ять років, а для вітроелектростанцій (ВЕС) передбачено зниження тарифу на 10% також із продовженням терміну виплат на п'ять років.

Крім того, міністерство пропонує для інвесторів додаткову опцію у вигляді можливості добровільного зниження зеленого тарифу на 12,5% для СЕС і 5% для ВЕС без продовження терміну виплат.

Відповідаючи на питання обурених інвесторів, Чижик порівняв їх проблеми з гангреною: "Коли пацієнт хворий, в нього, вибачте за таку аналогію, гангрена… Можна ампутувати ту частину, яка заражена. І пацієнт бути жити."

Як вказують експерти, на такі умови добровільно не піде більшість учасників ринку, що призведе до ще більшого дефіциту Гарантованого покупця - чим гірші умови пропонуються інвесторам, тим більшою стає проблема.

Новий варіант зниження "зелених" тарифів від Мінекоенерго за оцінками експертів не перекриє навіть чверті від прогнозного дефіциту Гарантованого покупця у 17 млрд грн в 2020 році. Чим перекрити дефіцит, пан Чижик не повідомив, як і не презентував розрахунків міністерства. Таким чином, "ампутація ураженої гангреною частини" не ліквідує дефіцит Гарантованого покупця, як і не врятує "пацієнтів" - інвесторів - від дефолту.

Олексій Фелів, керуючий партнер Integrites прокоментував презентовані пропозиції так: "Здається, що позиція міністерства іде в розріз з позицією президента, як і з позицією прем'єр-міністра України про залучення 50 млрд іноземних інвестицій. 50 млрд інвестицій ніколи не будуть залучені в українську економіку, якщо будуть адаптовані пропозиції, які висловило міністерство".

Нагадаємо, за даними Держенергоефективності за минулий 2019 рік у відновлювану енергетику України було проінвестовано рекордні 3,7 млрд євро. Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Кабмін не буде перегляди "зелені" тарифи заднім числом.