RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Зовнішні ринки більш привабливі для реалізації продукції ОПЗ через логістику - "Агро Газ Трейдинг"

В силу обмежених логістичних можливостей реалізація продукції Одеського припортового заводу на зовнішніх ринках більш приваблива у порівнянні з внутрішнім.

Про це в інтерв'ю "РБК- Україна" заявив генеральний директор і керуючий партнер компанії "Агро Газ Трейдинг", постачальника газу для ОПЗ, Олександр Горбуненко.

"Якщо відволіктися від експортно орієнтованих терміналу і морського порту, в логістичну зону ОПЗ потрапляє вся південно-західна частина України. Тут компактно розташовані аграрні підприємства - потенційні споживачі наших добрив. Це Херсонська, Миколаївська та Одеська області. З урахуванням їх потреб, на внутрішній ринок "АгроГазТрейдинг" може поставляти до 20-30% своєї продукції, а 70-80% продавати на експорт. Зараз ця пропорція виглядає як менш 10% Україна і більше 90% світ, тому що для нас існують обмеження в частині організації ж / д і авто-логістики для вивозу продукції. Ці питання стосуються своєчасної подачі якісних вагонів, різких змін в напрямках автоперевезень через нестабільні вантажопотоків і т.д. Ми не продаємо добрива на внутрішній ринок тому, що це складніше, ніж завантажити судно вантажопідйомністю 60 тис тонн за кілька днів і відправити його в будь-яку точку світу", - підкреслив Горбуненко.

За словами Горбуненка, довгострокова доля ОПЗ залежить від стабільних поставок газу, а завод в горизонті 10 років вимагає модернізації для збереження своїх позицій: "Український ринок привабливий для 20-30% продукції, яку ми випускаємо на ОПЗ. У цілому це експортно орієнтоване підприємство, довгострокова доля якого залежить від стабільних поставок природного газу. Також варто віддавати собі звіт в тому, що можливість використання обладнання заводу обмежена найближчими максимум 10 роками. Той карбамід, який виробляє ОПЗ, не найсучасніший і затребуваний. Він найкращої якості в сегменті прільованого, але за останні 10 років світ перейшов на споживання в основному гранульованого карбаміду. Тому попит на нього буде скорочуватися".

Зазначимо, що ОПЗ входить в список об'єктів великої приватизації. Поновлення великої приватизації в Україні очікується після стабілізації ситуації на фінансових ринках.