RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Інвестори "Мотор Січ" з китайського Skyrizon і DCH знову звернулися до АМКУ за дозволом на концентрацію

Група DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського і її китайські партнери Skyrizon повторно подали заявку в Антимонопольний комітет України на узгодження покупки пакета акцій АТ "Мотор Січ".

Про це повідомила прес-служба DCH, передають "Українські новини".

Як відомо, китайські акціонери АТ "Мотор Січ, не можуть приступити до управління компанією з 2017. Діяльність" Мотор Січ "заблоковано через арешти, накладені в рамках кримінальних справ трирічної давності, в яких немає підозрюваних і які не розслідуються . АМКУ під формальними приводами не розглядає заявку Skyrizon, яка подавала документи з держконцерном "Укроборонпром", але після фактичної відмови держави займатися "Мотор Січ" об'єднала зусилля з DCH, однією з найпотужніших українських диверсифікованих бізнес-груп.

Розглядаючи поведінку українських органів влади як "державне рейдерство і спробу експропріації інвестицій", китайські інвестори з Skyrizon направили КМУ в особі Мін'юсту претензію з інформацією про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна для компенсації збитків понад $3,5 млрд. Повинна бути створена міжвідомча робоча група в особі представників ОП, РНБО, АМКУ, ГПУ, СБУ, профільних міністерств.

Заклопотаність інвесторів "Мотор Січ" пов'язана з фінансовим збитком, який вони понесли, інвестувавши більше $1 млрд, і зі станом справ на підприємстві.

"Компанія "Мотор Січ" швидко занепадає, і ми як інвестори несемо величезні збитки", - прокоментував дію незаконних арештів Ван Цзин, ключовий акціонер компаній Beijing Xinwei Technology Group і Beijing Skyrizon, які в 2016 придбали акції АТ "Мотор Січ", у відеозверненні.

За його словами, процеси навколо "Мотор Січ" лежать поза сферою бізнесу.

"Як інвестора, мене дуже дивує питання - чому крім нас нікого не хвилює питання виживання" Мотор Січ "? Щоб отримати більшу частку ринку на китайському ринку, зайняти сильні позиції, компанія повинна реалізувати стратегічний план розвитку продукції і послуг", - говорить Ван цзин, і задається питанням, хто відповість за десятки тисяч безробітних в разі банкрутства компанії.

14 вересня Шевченківський райсуд Києва в черговий раз відкинув клопотання адвокатів акціонерів компанії і відмовився знімати арешти з акцій АТ "Мотор Січ". Адвокати заявили, що суди сприяють блокуванню роботи підприємства, намагаються "заморозити" патову ситуацію, що є порушенням прав акціонерів. Адвокати зазначають, що надумані кримінальні справи і арешти акцій мають політичне підґрунтя.

Експерти прогнозують, що розвал слідства за надуманими кримінальними справами і скасування арештів стануть "явкою з повинною" для учасників захоплення і блокування "Мотор Січ" - кримінальні звинувачення за крах заводу і диверсію "розгорнуться проти державних функціонерів".